Waarom stinkt zweet? Ontdek de oorzaken en hoe je de geur van zweet kunt elimineren

Janine image
door Janine

17 Oktober 2023

Waarom stinkt zweet? Ontdek de oorzaken en hoe je de geur van zweet kunt elimineren
Advertisement

De geur van zweet, vooral als het van de oksels komt, kan een echt obstakel worden voor sociale relaties. Naast dat het vervelend is voor onszelf natuurlijk. Maar waar komt deze nare geur vandaan? Waarom stinkt zweet en vooral: hoe kun je het probleem bij de wortel aanpakken? In dit artikel zullen we de antwoorden op deze vragen bekijken, zodat je begrijpt hoe je effectief met zweet kunt omgaan.

Wat is zweet?

Wat is zweet?

freepik

Zweet is een kleurloze, licht zoute vloeistof die voornamelijk bestaat uit verschillende zouten, zoals natrium, kalium, magnesium en chloor. Zweet wordt geproduceerd door zweetklieren die geconcentreerd zijn in verschillende delen van het menselijk lichaam, waaronder het voorhoofd en de hoofdhuid, de oksels en de handpalmen en de voetzolen. Hoewel het lijkt alsof zweet nutteloos is, vervult het in werkelijkheid een zeer belangrijke functie: het helpt ons onze lichaamstemperatuur te reguleren. In eerste instantie heeft zweet geen geur, maar we weten allemaal dat het al snel kan gaan stinken. Niet altijd en niet bij alle gelegenheden, maar het kan vaak gebeuren.

Advertisement

Waarom stinkt zweet?

Waarom stinkt zweet?

freepik

Zoals we hebben gezien, stinkt zweet aanvankelijk niet, integendeel. Het is een kleurloze vloeistof die geen bijzondere geuren heeft. Wanneer we het warm hebben – bijvoorbeeld door fysieke activiteit of op zomerse dagen – produceert ons lichaam geurloos zweet. Dus waarom stinkt zweet?

De bacteriën die op onze huid leven zijn de verantwoordelijken: de microben die op ons leven, breken feitelijk de stoffen af ​​waaruit zweet bestaat, waardoor de karakteristieke nare geur ontstaat. In de praktijk is het niet zozeer het zweet dat stinkt, maar eerder de producten door de werking van bacteriën. Deze nare huidgeur wordt bromhidrose genoemd. Het is een aandoening die afhankelijk is van verschillende factoren, zoals omgeving, genetica, ziekten, angst en stress, hormonale veranderingen.

Hoe kun je de geur van zweet elimineren?

Hoe kun je de geur van zweet elimineren?

freepik

Gelukkig is het mogelijk om de geur van zweet te elimineren met behulp van enkele natuurlijke remedies. Dit zijn de belangrijkste:

• Citroen. Twee schijfjes citroen onder de oksels, een kwartier laten inwerken, kunnen de bacteriën elimineren die verantwoordelijk zijn voor de nare geur van zweet.

• Zuiveringszout. Nadat je je oksels hebt gewassen met water en zeep, kun je zuiveringszout aanbrengen alsof het talkpoeder is, of het mengen met citroen om een ​​papje te maken.

• Appelazijn. Gecombineerd met rozemarijn en tijm kan appelazijn een soort deodorant worden: nadat je de azijn met de kruiden gedurende 15 minuten hebt gekookt, breng je de koude oplossing aan.

Hoe kun je de geur van zweet voorkomen?

Hoe kun je de geur van zweet voorkomen?

freepik

We hebben gezien hoe we de geur van zweet kunnen elimineren, maar het is net zo belangrijk om te begrijpen hoe we de geur van zweet kunnen voorkomen. Dit zijn tips die deel uitmaken van een bredere handleiding voor een gezonde levensstijl. Om de geur van zweet te voorkomen, is het in feite noodzakelijk:

• gehydrateerd te blijven;

• de juiste stoffen te kiezen, vermijd synthetische stoffen en geef de voorkeur aan ademende stoffen zoals katoen en linnen;

• vaak wassen, maar niet "te" vaak, en met antibacteriële zepen;

• gekruid voedsel vermijden, zoals knoflook, ui, chilipeper en curry, omdat deze het zweten kunnen verergeren en onaangename geuren kunnen veroorzaken, in tegenstelling tot fruit en groenten;

• regelmatig aan lichaamsbeweging doen, omdat dit stress vermindert en de bloedcirculatie verbetert, waardoor zweten wordt verminderd.

Overmatig zweten of zweet dat plotseling sterker ruikt, kunnen symptomen zijn van een medische aandoening waar je bijzondere aandacht aan moet besteden. Als traditionele methoden zoals antibacteriële zeep in deze gevallen niet voldoende zijn, is het altijd beter om contact op te nemen met je arts.

Advertisement