"Baby on Board": het verhaal achter deze autosticker en sinds wanneer deze wordt gebruikt

Janine image
door Janine

18 Oktober 2023

"Baby on Board": het verhaal achter deze autosticker en sinds wanneer deze wordt gebruikt
Advertisement

Verkeersborden zijn essentieel voor de verkeersveiligheid, maar een aantal borden worden niet aan de randen van de straten geplaatst: sommige, zoals die met de woorden "baby aan boord", zijn direct op de auto's te vinden. Maar wat is het verhaal erachter en sinds wanneer wordt het gebruikt?

Advertisement

“Baby on Board": waarom wordt deze autosticker gebruikt?

“Baby on Board": waarom wordt deze autosticker gebruikt?

Vinu raj/Wikimedia commons

Veilig en bewust autorijden is cruciaal voor je eigen veiligheid en die van anderen. Om dit concept effectief te maken, spelen verschillende factoren een rol: gezond verstand, respect voor snelheid en verkeersregels, borden en symbolen met betrekking tot autorijden. Niet inhalen als het stoplicht rood of oranje is, de voorrang respecteren, stoppen bij zebrapaden, de richtingaanwijzer gebruiken voordat je afslaat, het zijn slechts enkele regels van de verkeersregels die we allemaal moeten respecteren. Om automobilisten te waarschuwen zijn er echter ook verkeersborden die waarschuwen voor mogelijke gevaren, zoals geasfalteerde wegen, gevaar voor aardverschuivingen en de aanwezigheid van wilde dieren.

En hoe zit het met "baby on board"? Dit is een sticker die direct op de auto's is geplaatst en die we allemaal wel eens hebben gezien. Via een magneetplaatje of een eenvoudige sticker worden andere bestuurders geïnformeerd dat er een kind aan boord van de auto is. De klassieke waarschuwing is meestal geel en heeft de vorm van een ruit: veel ouders beschouwen het als een soort bijgelovig signaal, maar ook als een waarschuwing aan andere auto's om op hun gedrag op de weg te letten. Kinderen zijn kwetsbaar en op deze manier proberen wij hen te beschermen door de mogelijke roekeloosheid van anderen te voorkomen. Bovendien zou het een manier kunnen zijn om andere automobilisten te waarschuwen voor het feit dat als je met een zeer lage snelheid rijdt, de reden juist het kind aan boord is: het is dus niet nodig om te toeteren, te schelden of koste wat het kost in te halen.

Hoe dan ook, alleen degenen die ervoor kiezen deze sticker op hun auto te plakken, kennen de echte reden waarom ze dat doen: degenen die het temidden van het verkeer zien, kunnen tot uiteenlopende en subjectieve overwegingen komen, en het zelfs beschouwen als een manier om publiekelijk te laten weten dat ze moeder of vader zijn geworden. Maar wat is de oorsprong van deze boodschap en hoe lang wordt deze al gebruikt?

Advertisement

De geschiedenis en oorsprong van de autosticker "Baby on Board"

De geschiedenis en oorsprong van de autosticker "Baby on Board"

jthesuperhuman/Reddit

Het plaatsen van de sticker “baby on board” op de achterruit van auto's is iets dat veel nieuwe ouders vandaag de dag nog steeds doen, maar wanneer is deze gewoonte eigenlijk ontstaan? Het oorspronkelijke doel was juist om andere automobilisten uit te nodigen veiliger te rijden na het zien van deze boodschap, maar in werkelijkheid bestaat er geen wet en wordt het ook niet als verplicht of officieel beschouwd. Er wordt ook aangenomen dat het bij ongevallen nuttig zou kunnen zijn om de hulpdiensten te waarschuwen voor de aanwezigheid van een kind aan boord als de bestuurder bewusteloos is: dit is echter niet bevestigd door de hulpdiensten en het zou bovendien reddingswerkers kunnen misleiden als de auto deze sticker heeft, maar het kind niet daadwerkelijk aan boord is.

De creatie van “Baby on board” dateert uit 1984, naar een idee van Michael Lerner. De man was toen 30 jaar oud en stond voor een lange reis met zijn 18 maanden oude neefje aan boord, die op de achterbank zat. “Het was de eerste keer in mijn leven dat ik voelde wat een ouder zou voelen als hij een kind in de auto had”, zegt Lerner, een investeerder gevestigd in Florida. Toen hij zich buiten Boston bevond en zijn neefje naar huis moest brengen, werd hij geconfronteerd met een reeks schrijnende gevaren. “Mensen volgden mij, ze reden afgeleid, en ik voelde me buitengewoon beschermend en bezorgd.” In tegenstelling tot de andere chauffeurs was hij zich bewust van het weerloze kind aan boord.

Een week later kreeg de toenmalige leidinggevende recruiter een telefoontje van een vriend die het idee van twee zussen presenteerde om een ​​klein, driehoekig veiligheidsbordje op de markt te brengen dat op auto's kon worden geplaatst met de woorden “Baby on board”. "Ik weet niet of ik mezelf zo sterk aan het product zou hebben gehecht als ik die ervaring niet had gehad", zei Lerner, die besloot een overeenkomst te sluiten door de vorm van de sticker en de woorden zelf te veranderen, waarvan hij zei dat het aan de naam van een boot deed denken. Vervolgens lanceerde hij Safety 1st, een bedrijf dat later uitgroeide tot een internationaal merk gespecialiseerd in kinderveiligheidsuitrusting. "In september 1984 verkochten we 10.000 stickers, in juni ontvingen we bestellingen voor 500.000 per maand."

"Baby on Board" na de jaren 80: de evolutie van de autosticker

"Baby on Board" na de jaren 80: de evolutie van de autosticker

Simpson Wiki/ Fox Broadcasting Company

Het succes van Lerners veiligheidssticker was zo groot dat het werd voorgesteld in satirische variaties die niet iedereen op prijs stelde, zoals het bord uit 1986 met de vermelding "Schoonmoeder in de kofferbak". De verkoop van "Baby on board" kelderde en modellen uitgerust met zuignappen werden verboden omdat ze het zicht konden belemmeren, dus dacht Lerner dat het product voorbestemd was om te verdwijnen. Maar dat was niet zo, want de aankopen stegen weer en de parodieën verloren hun aantrekkingskracht bij de consument. In 2000 verkocht Lerner Safety 1st aan het Canadese bedrijf Dorel Industries, dat momenteel ruim zeventig varianten in zeven verschillende talen maakt. Satirische voorstellingen zijn weer in zwang, met afbeeldingen van dieren aan boord, maar ook eten of ironische grappen als "Er is geen kind aan boord, we kunnen botsen".

De boodschap voor de verkeersveiligheid is ook op televisie verschenen, in sitcoms en programma’s als The Simpsons. Twee assistent-professoren aan de Whitworth University, Washington, Kari Nixon en Jessica Clements, hebben het onderwerp polarisatie dat betrekking heeft op de keuzes van ouders in een boek behandeld, waarbij ze als voorbeeld het bordje “baby on board” geven, embleem van het fenomeen waarbij de producten die we kopen geassocieerd kunnen worden met identiteit, waardoor ze verward kunnen worden met wie we zijn. “Er bestaat een ideaal dat we een leven zonder risico moeten bieden, dat een moeder of vader een volkomen veilige plek moet bieden en dan komt er een tijd dat dat duidelijk en zichtbaar onmogelijk wordt”, stelt Nixon.

Daarom blijven, afgezien van de keuzes die we maken en de boodschappen die we weergeven, de interpretatie en actie in de handen van degenen die deze ontvangen, en dit is waar onze beslissingsmacht eindigt. Ongeacht wat het werkelijke doel van de ouders is, is Lerner ervan overtuigd dat “het allemaal om liefde draait. Het gaat om ouders die van hun kinderen houden en alles willen doen om hen te beschermen. De link naar het product is niet intellectueel. Het komt uit het hart."

Wat vind jij van deze iconische sticker? Heb je het ooit op je auto gebruikt?

Hoe je de sticker "Baby on Board" op je auto kunt aanbrengen en de veiligheid van je kind kunt garanderen

Hoe je de sticker "Baby on Board" op je auto kunt aanbrengen en de veiligheid van je kind kunt garanderen

Metropolitan Transportation Authority of the State of New York/Wikimedia commons

De beste manier om de sticker op de auto aan te brengen, zonder dat dit contraproductief wordt, brengt enkele voorzorgsmaatregelen met zich mee. Om de veiligheid van een kind in de auto te garanderen, zijn er bovendien nog andere belangrijke voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen, zoals:

  • Plaats de sticker op een plek die het zicht van de achteruitkijkspiegel niet belemmert;
  • Kies een sticker van klein formaat;
  • Zorg ervoor dat het kind in de kinderstoel wordt geplaatst en kies er een die geschikt is voor zijn leeftijd en lengte;
  • Laat je tijdens het rijden niet afleiden, maar blijf altijd gefocust op de weg;
  • Plaats het kinderstoeltje uit de buurt van de airbags en zorg ervoor dat je de veiligheidsgordels correct vastmaakt nadat je het stoeltje correct hebt versteld;
  • Haast je niet en respecteer de leeftijd voordat je kiest voor een naar voren leunend autostoeltje;
  • Verwijder dikke kleding van je kind voordat je hem of haar in het stoeltje plaatst.

Wat is jouw rijgedrag met een "baby on board"?

Advertisement