Wat aten de oude Grieken het liefst?

Janine image
door Janine

22 Oktober 2023

Wat aten de oude Grieken het liefst?
Advertisement

Het mediterrane dieet staat bekend als een van de meest evenwichtige voorbeelden van voeding ter wereld, zowel vandaag de dag als in de oude Griekse tijd. Geconfronteerd met de enorme verscheidenheid aan voedingsmiddelen die we tot onze beschikking hebben, is het vrij eenvoudig om een ​​directe lijn te trekken met onze Helleense voorouders, de ware voorlopers van het mediterrane dieet. Maar is het echt zo? Wat werd er gegeten in de tijd van Herodotus, Plato en Alexander de Grote? Laten we met de oude Grieken aan tafel gaan en proberen te ontdekken wat zij met ons gemeen hadden. Het antwoord zal je misschien verbazen.

De drie-eenheid van het oude Griekenland: tarwe, olijfolie en wijn

De drie-eenheid van het oude Griekenland: tarwe, olijfolie en wijn

Pexels

Het dieet in het oude Griekenland was sober en eenvoudig, omdat het grotendeels gebaseerd was op landbouwproducten. De drie-eenheid van tarwe, olijfolie en wijn domineerde. Vooral granen vormden ruim tweeduizend jaar geleden de basis van het mediterrane dieet: naast tarwe werd ook gerst veel gebruikt, gemakkelijk te verbouwen en ook gebruikt als betaalmiddel voor het huren van land.

Granen vertegenwoordigden bijna het gehele dieet van de oude Grieken: ze waren toegankelijk, werden in grote hoeveelheden geproduceerd en waren zeer wijdverspreid. Met tarwe, en in grotere mate met gerst, werd een zeer gewaardeerd brood geproduceerd, bereid met wijngist en gedoopt in wijn zodat het niet te hard was om te eten. Zeker niet iets dat we vandaag de dag gewend zijn, in tegenstelling tot olijfolie en wijn, minder wijdverspreid maar even fundamenteel in het dieet van het oude Griekenland.

Advertisement

Meer peulvruchten en minder vlees: de eiwitbehoefte van de oude Grieken

Meer peulvruchten en minder vlees: de eiwitbehoefte van de oude Grieken

Pexels

De wereld van het oude Griekenland kende de tomaat en andere ingrediënten afkomstig van het Amerikaanse continent nog niet. Ondanks enkele overeenkomsten met ons hedendaagse dieet, maakte het klassieke Griekse dieet uitgebreid gebruik van peulvruchten. Peulvruchten waren wijdverbreider en goedkoper dan vlees, dat zelden werd geconsumeerd en alleen door rijkere families, en konden voldoen aan de eiwitbehoeften van de oude Grieken. En over vlees gesproken, rund- en varkensvlees hadden de voorkeur, geiten- en lamsvlees werd minder gegeten, met een sterke neiging tot wild en slakken, voedsel dat sinds de legendarische koning Minos in het Griekse dieet aanwezig is.

En hoe zit het met groenten en fruit? Plantaardige producten vormen tegenwoordig de basis van een gezond voedingspatroon, maar in het oude Griekenland was dit niet bepaald het geval. Er werden sla, erwten en artisjokken verbouwd, evenals appels, vijgen en kersen. Van sinaasappelen, perziken en bananen was echter nog geen sprake: die moesten nog geselecteerd worden en naar het Westen gebracht.

Een dag in het oude Griekenland: het eerste mediterrane dieet

Een dag in het oude Griekenland: het eerste mediterrane dieet

Pexels

We hebben gezien wat de oude Grieken aten, maar wat waren hun eetgewoonten? Op een klassieke dag in het oude Griekenland begon men met het ontbijt, en niet het ontbijt dat wij gewend zijn. In de meeste gevallen werd gerstebrood gedrenkt in melk of ongezoete wijn geconsumeerd, in beide gevallen vergezeld van olijven en vijgen. De lunch was verre van de belangrijkste maaltijd van de dag en bestond uit brood en peulvruchten of vis, indien beschikbaar in kustgebieden. Sommigen aten ook kaas, olijven, eieren en noten, terwijl vlees alleen voorbehouden was aan de rijkere klassen. Een trend die zich nog een paar millennia zou voortzetten, zoals we weten.

Maar dat was nog niet alles, want ter compensatie van de soberheid van de maaltijden aten de oude Grieken in de late namiddag een stevige snack. En zoals ons met het aperitief overkomt, verving het vaak het avondeten, wat de belangrijkste maaltijd van de dag bleef. Aan tafel at men in het oude Griekenland bij zonsondergang vis, peulvruchten, kaas en groenten, maar er waren ook desserts op basis van vers of gedroogd fruit.

De belangrijkste dranken waren wijn, water, bier en mede, terwijl melk zelden werd geconsumeerd en vooral als ontbijt: een barbaarse drank voor de oude Grieken. En om het belang van granen en in het bijzonder gerst te onderstrepen, was een van de meest populaire dranken kykeon, bereid met gerst, water en aromatische kruiden en geconsumeerd tijdens Griekse religieuze vieringen.

Oud-Griekse etiquette: wat tafelmanieren

Oud-Griekse etiquette: wat tafelmanieren

Dan Diffendale/Flickr

Aan tafel volgden de oude Grieken een aantal strikte gedragsregels, een echte etiquette. Ze aten meestal zittend op stoelen of op banken tijdens banketten, en gebruikten aardewerken kommen of brood. Je leest het goed: gerstebrood werd ook als serviesgoed gebruikt: wanneer je het compleet voedsel noemt. In het oude Griekenland at men met de handen: messen werden alleen gebruikt om vlees te snijden, terwijl bij soepen de lepel vaak werd vervangen... precies, door gerstebrood.

Tot nu toe hebben we al veel verschillen gezien tussen het oude Griekse dieet en onze eetgewoonten, maar er is meer. Mannen en vrouwen aten niet samen: de mannen begonnen en, nadat ze klaar waren, konden de vrouwen eten. Deze praktijken herinneren ons eraan dat de eetgewoonten van de oude Grieken niet alleen over voedsel gingen, maar een systeem van waarden en gedrag weerspiegelden. Er kan zeker niet worden gezegd dat hun dieet hetzelfde is als het onze, misschien alleen maar vergelijkbaar, maar het heeft er zeker toe bijgedragen dat onze maaltijden veel completer zijn geworden, en zonder de noodzaak van gerstebrood.

Advertisement