Waar dienen de metalen lipjes op ronde stopcontacten voor?

Janine image
door Janine

31 Oktober 2023

Waar dienen de metalen lipjes op ronde stopcontacten voor?
Advertisement

Schuko-stopcontacten, ook wel Duitse stopcontacten genoemd, zijn wijdverspreid in heel Europa, vooral voor huishoudelijke en elektronische apparaten. Vergeleken met gewone Europese stopcontacten hebben ze echter verschillen die niet alleen esthetisch zijn, maar ook hun werking en veiligheid betreffen. Laten we dus eens kijken wat Schuko-stopcontacten precies zijn, waarom ze die vreemde metalen lipjes aan de zijkanten hebben en waar ze voor dienen.

Advertisement

Wat zijn Schuko-stopcontacten?

Wat zijn Schuko-stopcontacten?

Pixabay

Schuko-stekkers en stopcontacten zijn uitgevonden door Albert Büttner, een Duitse handelaar die in 1926 het patent, nummer DE 370538, heeft aangevraagd. Het Schuko-systeem was gebaseerd op de intuïtie van Harvey Hubbell, die de afzonderlijke stekker en stopcontact had gepatenteerd, en het veel veiliger maakte. En de naam was precies bedoeld om deze aandacht voor veiligheid over te brengen, aangezien Schuko de afkorting is voor Schutz-Kontakt, letterlijk veiligheidscontact of beschermingscontact.

Zoals we zullen zien, verwijst dit precies naar de kleine metalen pennen op de stekker en naar de twee metalen lipjes op het stopcontact. Büttners intuïtie maakte de verspreiding van de Schuko-stekker en stopcontact mogelijk, eerst door heel Europa en daarna over de hele wereld. Maar wat maakt ze zo veilig?

Advertisement

Wat zijn de metalen pennen en lipjes op Schuko-stopcontacten?

Wat zijn de metalen pennen en lipjes op Schuko-stopcontacten?

Pixabay

Wat Schuko-stopcontacten uniek maakt, is de aanwezigheid van de twee karakteristieke metalen lipjes aan de zijkant. Wanneer je een Schuko-stekker aansluit, komen de twee lipjes in contact met de twee overeenkomstige metalen pennen op de stekker. Op deze manier is het mogelijk om het circuit naar de aarde te isoleren voordat de fase- en neutrale polen, aanwezig in de twee stekkers, worden aangesloten. Het gevolg is een veel veiliger elektrisch systeem dat het risico op onbedoeld contact met de gaten waardoor de elektrische stroom vloeit, verkleint. In de praktijk voorkomt het ontwerp van het Schuko-systeem veel huiselijke ongevallen en maakt het installaties veiliger.

Door de jaren heen zijn Schuko-stopcontacten de ideale keuze geworden voor huishoudelijke apparaten zoals koelkasten, vaatwassers, computers en tal van andere elektronische apparaten. Het Schuko-systeem is bestand tegen maximaal 16 ampère wisselstroom bij 230-250V en 50 Hz, rekening houdend met de verschillende specificaties van land tot land.

Zijn Schuko-stopcontacten veiliger dan traditionele stopcontacten?

Zijn Schuko-stopcontacten veiliger dan traditionele stopcontacten?

Pete/Flickr

Van wat we hebben gezien, hebben de metalen pennen en lipjes van het Schuko-systeem de taak om de veiligheid van een elektrisch systeem te vergroten. Maar zijn Schuko-stekkers en stopcontacten ook veiliger dan traditionele Europese stopcontacten?

Hier wordt het complexer. Om het eenvoudiger te maken, hebben tweepolige Europese stopcontacten slechts één aardcontact, dat zich meestal in het midden van het stopcontact bevindt. Dit betekent dat bij onbedoeld contact de stroom door het menselijk lichaam kan gaan en een schok kan veroorzaken. Vanuit dit oogpunt is het Schuko-systeem, dankzij de metalen pennen van de stekkers en de metalen lipjes van de stopcontacten, veel veiliger. In feite biedt dit laatste een alternatief pad voor de verspreiding van stroom, in geval van onbedoeld contact.

En hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor driepolige Italiaanse stopcontacten, die veiliger zijn dan de klassieke maar niet het niveau van het Schuko-systeem halen. Samenvattend bieden Schuko-stopcontacten een betere bescherming tegen elektrische schokken en brand als gevolg van kortsluiting. En dit alles dankzij een intuïtie van een Duitse handelaar uit de jaren ’20.

Advertisement