Zeer oude Romeinse weg gevonden in de tuin van een cottage: het is ongeveer 2000 jaar oud

Janine image
door Janine

14 November 2023

Zeer oude Romeinse weg gevonden in de tuin van een cottage: het is ongeveer 2000 jaar oud
Advertisement

Dankzij het nauwgezette werk van archeologen zijn in verschillende geografische gebieden artefacten en bevindingen gevonden die teruggaan tot de oude Romeinen. In dit geval is de ontdekking in Schotland bijzonder belangrijk: hier is waarom.

Advertisement

De ontdekking van de Romeinse weg in Schotland

De ontdekking van de Romeinse weg in Schotland

Julien.scavini - CC BY-SA 4.0

Nadat de Romeinse sandaal werd gevonden op de bodem van een put in Spanje, waren archeologen tijdens opgravingen op de site van Sterling, de oude Schotse hoofdstad, sprakeloos toen ze een oude Romeinse weg aan het licht brachten, gelegen op de binnenplaats van een herberg uit de 17e eeuw. Precies langs dit traject, in de daaropvolgende periode, hebben zeer belangrijke personages voor de geschiedenis van het land gelopen. De ontdekking vond om precies te zijn plaats in de tuin van de Old Inn Cottage, gebouwd in de 17e eeuw, niet ver van Stirling. Eigenaresse Jennifer Ure zei: “het is verbazingwekkend om te bedenken dat mensen als Willem de Veroveraar en Koning Henry VIII door de plek liepen waar onze tuin nu is.”

Tijdens een opgraving kwam met grote verbazing de ongeveer tweeduizend jaar oude Romeinse weg tevoorschijn. Het werd aangelegd door de eerste Romeinse legers, die rond het midden van de eerste eeuw na Christus de Schotse laaglanden binnentrokken. Pas in 84 na Christus werd het echter ingewijd, met de mars van generaal Giulio Agricola, op weg naar de slag bij Mons Graupius.

Advertisement

De personages die over de Romeinse weg in Schotland voeren

De personages die over de Romeinse weg in Schotland voeren

william craig/Wikimedia commons - CC BY-SA 2.0

Murray Cook, archeoloog van de Stirling Council die de opgraving leidde, zei dat de weg naast de 18e-eeuwse Old Drip Bridge lag, verbonden met een doorwaadbare plaats van de rivier Forth. Volgens Cook werd de weg overgestoken door alle koningen en koninginnen van Schotland, behalve Charles Edward Stuart, die de rivier overstak bij Frew Ford, aan de westkant van Stirling. In 208 na Christus arriveerde Septimius Severus, de Romeinse keizer, in Groot-Brittannië om in te grijpen tegen de stammen van Caledonië, veroorzakers van chaos in de Muur van Hadrianus, een imposant stenen fort gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer Hadrianus om een ​​grens te vestigen tussen de Romeinse provincie Groot-Brittannië en Caledonië, waardoor het eiland in twee delen werd verdeeld. Om de inheemse actie tegen te gaan, leidde Severus' zoon, Caracalla, de Romeinse troepen noordwaarts, waarbij hij de oude weg overstak die tot nu toe verborgen was gebleven.

Verschillende militaire expedities waren protagonisten van de passage over dit traject, dat in oorlogstijd als strategische passage werd gebruikt. Cook legde uit dat het nooit precies duidelijk is geweest waar deze weg zich precies bevond, maar dat hij vereerd is dat hij op dezelfde plek heeft gelopen "als Wallace en Bruce, om nog maar te zwijgen van de Romeinen, de Picten en de Vikingen", eraan toevoegend dat deze ontdekking "verrassend" was.

Het belang van de 2000 jaar oude Romeinse weg in Schotland

Het belang van de 2000 jaar oude Romeinse weg in Schotland

Stirling Council

De weg loopt door de Hooglanden naar de doorwaadbare plaats aan de rivier de Tay, die naar de oude grens van het Romeinse rijk leidt. Ure, die met haar man en kinderen in het huisje woont, voegde eraan toe: “Ik had geen idee dat de weg er zou kunnen zijn, totdat Murray zich presenteerde en mij vroeg om in de tuin te graven. Toen de weg gevonden werd, kon ik niet anders dan geëmotioneerd raken, vooral gezien de betekenis ervan. Ik heb het grootste deel van mijn leven in Stirling gewoond en ken alle grote historische plekken in de omgeving, zoals Stirling Castle en het Wallace Monument, maar ik denk niet dat mensen alle andere historische gebeurtenissen waarderen die hier hebben plaatsgevonden en die deze ontdekking aan het licht brengt."

Chris Kane van de Stirling Council verklaarde: “We zijn dicht bij het 900-jarig jubileum van Stirling en we hebben gebouwd erfgoed van wereldklasse uit het afgelopen millennium om dit te bewijzen. Deze ontdekking herinnert ons eraan dat ons gebouwd erfgoed nog een millennium teruggaat, toen het de Romeinen waren die de Forth overstaken en de geschiedenis van Stirling begonnen. In feite bestaat er in de buurt van Stirling nog een neolithische vindplaats van ongeveer 4.500 jaar oud, die "de grootste concentratie neolithische bijlkoppen vertegenwoordigt die ooit in Schotland is ontdekt".

De ontdekking van de oude Romeinse weg is echter ongetwijfeld een van de fundamentele stappen in het bestaan ​​van deze stad. “Stirlings plek in het hart van Schotland en in het hart van de Schotse geschiedenis is iets waar we erg trots op zijn en als we meer leren over de route van het Romeinse Wegennet, wordt er nog een hoofdstuk toegevoegd om te delen met de vele bezoekers die van over de hele wereld komen om alles te ervaren wat Stirling te bieden heeft.” De weg werd een geërodeerde holte nadat de Romeinen de plaats hadden verlaten en het onderhoud van het stuk stopte. Maar nu het aan het licht is gekomen, kan het opnieuw bewonderd en bezocht worden.

Advertisement