Een Minoïsch labyrint ontdekt op het eiland Kreta: het dateert van bijna 4000 jaar geleden

Janine image
door Janine

23 Juni 2024

Het labyrint op Kreta, van bovenaf gezien, met de oppervlaktestructuur die uit de grond tevoorschijn komt

Υπουργείο Πολιτισμού/Facebook

Advertisement

Als je het over het eiland Kreta hebt, denk je meteen aan het beroemde labyrint van Knossos, waar koning Minos besloot de minotaurus op te sluiten. Hoewel het een mythe is, is de associatie tussen Kreta en het labyrint maar al te sterk in onze cultuur, vooral wanneer deze wordt bevestigd door concreet bewijs. Onlangs werd er namelijk een groot bouwwerk ontdekt op het eiland in de Middellandse Zee dat, na een eerste analyse, lijkt op een labyrint. Zou dit het kunnen zijn?

De ontdekking van het labyrint tijdens werkzaamheden op de luchthaven

We zijn op Kreta, om precies te zijn bovenop de heuvel Papoura, ten noordwesten van de stad Kastelli. Hier wordt gewerkt aan een nieuwe internationale luchthaven, die echter tijdelijk is stilgelegd vanwege een archeologische ontdekking. Na eerdere meldingen heeft een team van experts een cirkelvormig monumentaal complex met een diameter van circa 48 meter en een oppervlakte van circa 1800 vierkante meter aan het licht gebracht.

De structuur dateert uit de Minoïsche periode, tussen 2000 en 1700 voor Christus, en bestaat uit acht overlappende stenen ringen. In het midden vonden archeologen een rond gebouw met een diameter van 15 meter en een interieur dat in vier kwadranten is verdeeld. Als je het complex van bovenaf bekijkt, maar ook het interieur analyseert, lijkt de verwijzing naar een labyrintische structuur duidelijk, met de ruimtes die communiceren via kleine openingen en de aanwezigheid van twee hoofdingangen. Zou dit echt het beroemde labyrint uit de mythologie kunnen zijn?

Advertisement

Een echt labyrint van bijna 4000 jaar geleden

Υπουργείο Πολιτισμού/Facebook

Het is natuurlijk nog te vroeg om te zeggen dat er een verband bestaat tussen het labyrint van Kastelli en het labyrint van Knossos. Op dit moment bestuderen archeologen het bouwwerk verder om deze unieke plek in het Minoïsche landschap van het eiland Kreta te beschermen. De Griekse minister van Cultuur, Lina Mendoni, zei hierover het volgende:

Dit is een unieke en zeer interessante vondst. Er zijn oplossingen zodat archeologisch onderzoek kan worden afgerond en het monument absoluut beschermd is. [...] De prioriteit van ons allemaal is de bescherming van het monument, van deze unieke vondst. We begrijpen allemaal het belang en de waarde van cultureel erfgoed.

Omdat de opgravingscampagne nog aan de gang is, is het nog niet mogelijk om precies vast te stellen wat de vorm van het bouwwerk is of wat de totale hoogte is. Hetzelfde geldt voor de functie: voor ons ziet het er misschien uit als een labyrint, maar niet noodzakelijkerwijs voor de bewoners van het eiland.

De toekomst van het labyrint van Kastelli, tussen onderzoek en bescherming

Gezien wat we tot nu toe hebben gezegd, zullen we moeten wachten tot het einde van de opgravingscampagne en de studie van de vondsten om beter te begrijpen wat de toekomst van het labyrint van Kastelli zal zijn. Zoals de zaken er nu voorstaan, is het zeker dat de bouw van de luchthaven zal kunnen doorgaan: de radiodetectoren die oorspronkelijk gepland waren voor het gebied, zullen gewoon elders worden gebouwd. Op die manier kan het labyrint op de heuvel van Papoura worden beschermd en in de toekomst een toeristische attractie worden. Wie zou er immers niet graag uit een vliegtuig stappen dat net geland is en zich op een steenworp afstand bevinden van een labyrint dat bijna 4000 jaar oud is? Vooral op Kreta zou dat een ongeëvenaarde ervaring zijn.

Advertisement