Archeologische opgravingen brengen een zeer oud, maar vooral "uitzonderlijk" houten bouwwerk aan het licht

Janine image
door Janine

11 Mei 2024

Advertisement

Een oude houten structuur die werd gevonden tijdens archeologische opgravingen dateert van duizenden jaren geleden. Laten we samen kijken wat deze onverwachte ontdekking uitzonderlijk zeldzaam maakt.

Houten waterput uit de Bronstijd ontdekt in Engeland

Of het nu gaat om opgravingen op archeologische vindplaatsen of om het creëren van nieuwe infrastructuur, de “schatten” uit het verleden blijven aan het licht komen en de wereld verbazen. Vondsten, artefacten, voorwerpen en gebouwen uit min of meer verre oudheid zijn verborgen in onontgonnen gebieden en vertellen verloren verhalen waar we nu eindelijk meer over te weten kunnen komen.

Nu hebben archeologische opgravingen in een graafschap in Oxfordshire, in Engeland, geleid tot de ontdekking van een bijzondere houten structuur: het gaat om een put, die ontstond als onderdeel van een wegenbouwproject, waarvan de constructie leidde tot de oude ontdekking. Volgens de eerste schattingen denken archeologen dat het mogelijk uit de late bronstijd stamt. Dit betekent, in Groot-Brittannië, in de periode tussen 1200 en 700 voor Christus. Maar wat de onderzoekers vooral verraste, was het aspect van de houten waterput, die daarom als bijzonder zeldzaam werd bestempeld.

Advertisement

Duizend jaar oude houten put nog steeds bewaard: zijn zeldzaamheid

OXFORD ARCHAEOLOGY/OXFORDSHIRE COUNTY COUNCIL

Het is niet eenvoudig om zo'n oude houten constructie te vinden in zo'n goede staat. Hout heeft, zoals we weten, de neiging om vrij snel te verslechteren, hoewel het in de juiste omgevingsomstandigheden heel lang stand kan houden. In dit geval hebben we het echter over drieduizend jaar: een zeer lange tijd, en toch is de put nog steeds herkenbaar. Hoe kan zo'n fenomeen verklaard worden?

Projectmanager John Boothroyd van Oxford Archaeology, die het werk leidde, zei: "De conservering van houten structuren uit deze periode is zeldzaam en de overblijfselen hebben al die tijd overleefd omdat ze begraven waren in waterrijke grond." Het eerste deel van de put dat tijdens de opgraving door het team archeologen werd opgemerkt, was een paal van hetzelfde materiaal die loodrecht in de grond was geslagen. In eerste instantie kon het team niet begrijpen wat het was, totdat de grotere structuur verscheen. Op dat moment was het duidelijk dat de oude houten ontdekking inderdaad een waterput was.

Analyse van hout- en bodemmonsters om meer te weten te komen

Het was niet gemakkelijk om de put helemaal uit de grond te krijgen, maar het team slaagde er moeizaam in "ondanks de extreem moeilijke omstandigheden", aldus Boothroyd. Aan de hand van analyses van de verzamelde bodemmonsters kan worden bepaald "hoe het omringende landschap eruit zou hebben gezien en hoe intensief het zich zou hebben gestabiliseerd toen de put actief werd gebruikt".

Het is niet de eerste keer dat in het gebied waar de vindplaats ligt, vlakbij het dorp Benson, voorwerpen uit de Bronstijd zijn gevonden. Judy Roberts, lid van de Oxfordshire County Council, voegde hieraan toe: "De opgravingen helpen ons inzicht in dit rijke landschap te verdiepen en laten zien hoe wijdverspreid de activiteit in die tijd was. Deze ontdekking biedt fantastisch inzicht in het vroegere gebruik van het grondgebied van het gebied."

Volgens deskundigen werd de structuur mogelijk gebruikt om nabijgelegen landbouwnederzettingen te irrigeren. De put werd zorgvuldig gedemonteerd om van de vindplaats te worden verplaatst, terwijl een monster van het hout zal worden geanalyseerd om het specifieke type materiaal te bepalen en eventuele gereedschappen die zijn gebruikt om het te bewerken. Daarnaast heeft het archeologisch onderzoek ook geleid tot de ontdekking van artefacten zoals aardewerk en vuursteenfragmenten.

Advertisement