Astronauten lieten een gereedschapstas in de ruimte vallen: hij bevindt zich nu in een baan rond de aarde

Janine image
door Janine

12 November 2023

Astronauten lieten een gereedschapstas in de ruimte vallen: hij bevindt zich nu in een baan rond de aarde
Advertisement

Stel je voor dat je door de ruimte loopt en je tas verliest: dat is zeker niet hetzelfde als het verliezen op aarde! Toch is dit wat er gebeurde met twee astronauten op een missie. Zo gebeurde het.

Advertisement

Twee ISS-astronauten verloren hun tas tijdens het uitvoeren van een taak

Twee ISS-astronauten verloren hun tas tijdens het uitvoeren van een taak

NASA

Jasmin Moghbeli en Loral O'Hara maakten een ruimtewandeling die zes uur en tweeënveertig minuten duurde. De twee NASA-astronauten gingen eropuit om twee belangrijke doelstellingen te bereiken, maar ze voltooiden er maar één: het vervangen van een van de twaalf sets rollagers op de alpha solar roterende verbinding aan bakboordzijde, waardoor de panelen de elektriciteit kunnen opwekken die nodig is om het ruimtestation van zonlicht te voorzien. Nadat de vervanging was uitgevoerd, liet Mission Control de twee bemanningsleden weten dat het paneel volledig functioneel was. De astronauten hadden echter ook preventief een beugel verwijderd, ter voorbereiding op de toekomstige installatie van een zonnepaneel, waarbij ze een kabel hadden geconfigureerd die een externe camera bleef hinderen.

Hun idee was om een ​​Radio Frequency Group, een elektronische communicatiebox, te verwijderen en vervolgens opnieuw te plaatsen, maar de ruimtewandeling was niet genoeg om deze taak te voltooien. Dus verwijderden Moghbeli en O'Hara slechts een paar meerlaagse isolatoren om beter te begrijpen hoe ze het werk moesten doen tijdens de volgende ruimtewandeling. Juist tijdens dit proces lieten ze per ongeluk een gereedschapstas vallen.

Advertisement

Gereedschapstas verloren in de ruimte, zijn er gevolgen?

Gelukkig zouden deze hulpmiddelen tijdens de terugwandeling niet nodig zijn. Mission Control kon de locatie van de tas echter traceren dankzij de camera's van het buitenstation. Door het traject te observeren, verifieerden ze het risico op een botsing of de mogelijkheid van herstel, waarbij ze concludeerden dat het gevaar zeer laag was en dat het ruimtestation, inclusief de bemanning, veilig was. Het was daarom niet nodig om op enigerlei wijze actie te ondernemen om de onverwachte gebeurtenis op te lossen.

Dit is van fundamenteel belang, aangezien het werk dat aan het ISS wordt uitgevoerd van enorm belang is: de twee astronauten zijn in feite gefocust op de microzwaartekracht-missie om hun wetenschappelijke kennis van de ruimte en robotica te verdiepen, waardoor ze nieuwe technologieën kunnen ontwikkelen voor de volgende maanexpedities. De bemanning, die nog lange tijd op het ruimtestation zal blijven, werd bereikt door de negenentwintigste bevoorrading via de SpaceX Falcon 9-raket en het Dragon-vrachtruimtevaartuig, vertrekkend vanaf Launch Complex 39A in NASA's Kennedy Space Center, Florida.

Het lot van de tas die verloren ging in de ruimte

Het lot van de tas die verloren ging in de ruimte

Dr Meganne Christian/X

Uiteindelijk was het een fout zonder ernstige gevolgen. Leven in de ruimte kan aan talrijke gevaren onderhevig zijn, aangezien het niet de natuurlijke habitat van de mens is en er vele voorzorgsmaatregelen moeten worden getroffen. Hoewel de verloren gereedschapstas niet voorbestemd is om tegen het ISS te botsen en schade te veroorzaken, na het lekken van een radiator, moet je je afvragen wat ermee zal gebeuren. Wat staat het nu precies te wachten, nu het gescheiden is van de bemanning en alleen door de omringende ruimte dwaalt?

Nasa

Nasa

De toekomst van de tas is om een ​​paar maanden rond de aarde te draaien en geleidelijk af te dalen over een afstand van ongeveer 113 kilometer. Op dat moment zal het uiteenvallen door de atmosfeer van de aarde en in het niets verdwijnen. NASA-wetenschappers kunnen de verloren tas ook observeren, net zoals het ISS: hij lijkt erg helder, gezien zijn kleine formaat, terwijl hij in de buurt van het ruimtestation zweeft. Tijdens zijn langzame afdaling zou een gespecialiseerde verrekijker hem een ​​paar seconden lang vlak voor het ISS kunnen zien. Een soortgelijke gebeurtenis had zich al voorgedaan in 2008, toen astronauten tijdens een extravehiculaire activiteit een reparatieset verloren die leek op hun gereedschapstas. Vanaf de aarde was het de daaropvolgende maanden zichtbaar voor het station. Daarom zal ook het laatste verloren voorwerp worden toegevoegd aan het ruimteafval, op de stortplaats in de baan van de aarde.

Kun je je voorstellen dat dit object in de ruimte zweeft?

Advertisement