De Noorse vlag lijkt zes andere vlaggen te verbergen: kun jij ze vinden?

Janine image
door Janine

16 November 2023

De Noorse vlag lijkt zes andere vlaggen te verbergen: kun jij ze vinden?
Advertisement

Zoals we weten heeft elk land zijn eigen vlag, maar die van Noorwegen is nogal “speciaal”: in tegenstelling tot andere vlaggen heeft het in feite een kenmerk dat niet iedereen kent. Dit is waar het om gaat.

Advertisement

Geschiedenis van de Noorse vlag

Geschiedenis van de Noorse vlag

Hans-Petter Fjeld/Wikimedia commons - CC BY-SA 2.5

De eerste nationale vlag dateert van 27 februari 1814, toen Noorwegen kortstondig onafhankelijk werd van Denemarken en kroonprins Christian Frederick besloot deze te realiseren. Het gaat om de rode Deense vlag met een wit kruis, die lange tijd in Noorwegen werd gebruikt met toevoeging van het plaatselijke wapen, een goudkleurige leeuw die een bijl vasthield op de bovenste paal. Vervolgens creëerde het parlement in 1821 de huidige vlag, na een zevenenzeventig jaar durende strijd om de Zweedse erkenning van zijn legitimiteit. De nieuwe versie was het werk van Frederik Meltzer en omvatte de toevoeging aan het vorige model van een blauw kruis bovenop het witte, maar van iets kleinere afmetingen, om het te kunnen onderscheiden van de Deense. De Deense koning stond echter pas in 1838 het gebruik van de nieuwe vlag op open zee toe en zelfs daarna profiteerden Noorse schepen die niet de vlag van de unie tussen Zweden en Noorwegen voerden tijdens het varen niet van enige bescherming.

Oscar I, de nieuwe Zweedse koning, bedacht in 1844 een ander symbool van de unie, waarbij hij beide kruisen gebruikte, maar het resultaat leek zo verwarrend dat het al snel bespot werd vanwege de gelijkenis met een "haringsalade". Op deze manier konden de twee koninkrijken echter hun eigen vlag voeren, door dit symbool in de bovenste hoek toe te voegen. Noorwegen had echter niet het gevoel dat zijn autonomie werd gerechtvaardigd en pas in 1898, na drie wetgevende goedkeuringen in de loop van de tijd, keurde het parlement de definitieve verwijdering van het symbool van de unie goed. De officiële en enige vlag van Noorwegen werd op 15 december 1899 gehesen en zes jaar later scheidde het land zich vreedzaam van Zweden.

Advertisement

De zes verborgen vlaggen in de Noorse vlag

Vlaggen zijn zeer belangrijke symbolen, die de overtuigingen, de geschiedenis en de geest van een natie belichamen. De kleuren worden niet willekeurig gekozen en, zoals we hebben gezien, had het resultaat van de Noorse vlag verschillende invloeden. We kunnen drie verschillende kleuren onderscheiden: rood, blauw en wit, een combinatie die te danken is aan de dominantie van de Amerikaanse en Britse vlaggen, met een weergave die identiek is aan de Zweedse vlag, maar met kleuren die een eerbetoon zijn aan de Deense vlag. Dit zijn echter niet de enige eigenaardigheden die het onderscheiden: als je het in detail bekijkt, komen er nogal interessante details naar voren, hoewel het hoogstwaarschijnlijk een simpel toeval is.

Demografisch onderzoeker genaamd Simon Kuestenmacher uit Melbourne, Australië, liet via zijn profiel op X zien wat er gebeurt door de voorkant van de vlag te ontleden: blijkbaar bevat deze zes andere vlaggen "verborgen" in zijn ogenschijnlijk - min of meer - eenvoudige patroon. Door het in verschillende secties te verdelen, zou de Noorse vlag ook de vlaggen van Indonesië, Thailand, Nederland, Polen, Finland en Frankrijk tonen.

De Noorse vlag, "het Zwitserse zakmes onder de vlaggen"

De Noorse vlag, "het Zwitserse zakmes onder de vlaggen"

Wolfgang Pehlemann/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0 de

Kuestenmacher definieert in de post waarin hij zijn theorie laat zien de Noorse vlag als "het Zwitserse zakmes onder de vlaggen", aangezien er zes andere vlaggen in lijken te zitten. Na de publicatie ervan, die beslist intrigerend en merkwaardig was, vroegen gebruikers zich af of het een bizar “toeval” was. Dit heeft zeker de aandacht van velen getrokken rond wat Noorwegen betreft, en Norwegian Air heeft besloten van dit moment te profiteren door de promotie te lanceren van vluchten die vertrekken naar de zes aangewezen bestemmingen.

Hoewel het dus op het eerste gezicht niet lijkt op te vallen door een bepaalde pracht of uniekheid, omdat hij het ontwerp van het Noordse kruis deelt met de rest van Scandinavië, met uitzondering van Groenland, heeft de Noorse vlag in werkelijkheid een bijzonderheid die niet te verwaarlozen is, nu dit bekend is geworden. De verhoudingen, gelijk aan 8:11, maken het niet tot de grootste onder de bestaande, maar het zal ongetwijfeld de grootste zijn in termen van inclusiviteit. Bovendien lijkt de Nederlandse vlag sterk op die van Luxemburg, terwijl die van Monaco sterk lijkt op die van Indonesië. Dat niet alleen: net onder de Nederlandse vlag zie je ook die van Servië en Montenegro. Zie je ze?

Advertisement