Michelangelo's "geheime kamer" met muren bedekt met zijn tekeningen is open voor het publiek - en het is prachtig

Janine image
door Janine

14 November 2023

Michelangelo's "geheime kamer" met muren bedekt met zijn tekeningen is open voor het publiek - en het is prachtig
Advertisement

De kunstwerken en wat degenen die ze hebben gemaakt aangaat, zijn van enorm publiek belang en juist om deze reden heeft een Florentijns museum zijn deuren geopend voor bezoekers van een bijzondere kamer, ook al is het voor een bepaalde periode. Laten we er meer over te weten komen.

Michelangelo, de beroemde schilder en beeldhouwer die de kunstgeschiedenis markeerde

Michelangelo, de beroemde schilder en beeldhouwer die de kunstgeschiedenis markeerde

Musei del Bargello/Facebook

Wie kent Michelangelo Buonarroti niet? Een van de grootste kunstenaars van de Italiaanse Renaissance, zijn geboortedatum gaat terug tot 1475 en hij veroverde de kunstgeschiedenis als architect, beeldhouwer en schilder. Tot zijn beroemdste werken behoren het standbeeld van David en twee belangrijke elementen van de Sixtijnse Kapel die zich in Rome bevindt: het gewelf en het fresco "Het Laatste Oordeel". Een van zijn beroemde uitspraken luidt: "Er bestaat al een beeld in het marmeren blok, het is de taak van de beeldhouwer om het aan het licht te brengen." Met een sterk en soms gecompliceerd karakter wist Michelangelo steen op een buitengewone manier te bewerken en vorm te geven.

Een van de meest fascinerende aspecten van de kunstenaar betreft een speciale kamer, genaamd "de geheime kamer van Michelangelo", gelegen in het Museum van de Medici-kapellen in Florence, in Italië, en voor het eerst ontdekt in 1975. In de zeer smalle kamer werden tekeningen gemaakt met houtskool en toegeschreven aan de beroemde kunstenaar gevonden, die sinds hun ontdekking nooit aan het publiek zijn getoond. Althans, tot nu toe: de kamer zal eindelijk ook opengesteld worden voor wie hem wil bezoeken, zij het voor een beperkte periode.

Advertisement

De ontdekking van Michelangelo's "geheime kamer"

De ontdekking van Michelangelo's "geheime kamer"

Musei del Bargello/Facebook

Vanaf woensdag 15 november 2023 tot en met zaterdag 30 maart 2024 is de geheime kamer van Michelangelo open voor publiek. Het is een kleine kamer, ontdekt in november 1975, toen Paolo Dal Poggetto, destijds directeur van het museum, op zoek was naar een manier om een ​​geschikte uitgang uit het bouwwerk te creëren. Daarom vroeg hij Sabino Giovannoni, een restaurateur, om voor een smalle gang onder de apsis van de Nieuwe Sacristie te zorgen. De ruimte was tien meter lang, drie meter breed en tweeënhalve meter hoog en was tot 1955 in gebruik als opslagplaats voor zachte steenkool. Later bleef het ongebruikt, gesloten en verlaten onder een luik verborgen door meubels, kasten en opgestapelde rommel.

Toen Giovannoni twee lagen gips verwijderde, zag hij enkele met houtskool getekende figuren op de muren, die Dal Poggetto aan Michelangelo toeschreef. Volgens de voormalige directeur van het museum heeft hij ze getekend toen hij in het jaar 1530 zijn toevlucht zocht in dit kleine kamertje, waar Giovanni Battista Figiovanni, de prior van San Lorenzo, een bekende aanhanger van de Medici-familie, hem ondanks alles verborgen hield voor de woede van paus Clemens VII. De paus was in de periode waarin de Medici uit de stad Florence werden verwijderd boos op Michelangelo omdat hij de rol van hoofdinspecteur van de stadsversterkingen op zich had genomen tijdens de republikeinse regering die in 1527 begon en drie jaar later eindigde. Na een paar maanden ontving hij de vergeving van de familie, verliet zijn kamer en hervatte zijn taken in Florence, totdat hij in 1534 naar Rome verhuisde.

Dal Poggetto theoretiseerde dat de kunstenaar de muren van zijn verborgen vertrekken gebruikte om enkele van zijn werken te schetsen, zoals enkele in de Nieuwe Sacristie, waaronder de benen van Giuliano de 'Medici, de hertog van Nemours, en het hoofd van Laocoön. Massimo Osanna, algemeen directeur van de Italiaanse musea, verklaarde: “De voltooiing van de werkzaamheden aan de nieuwe uitgang en het aanpassen van het Museum van de Medici-kapellen aan de veiligheidsvoorschriften maken de opening mogelijk van de geheime kamer van Michelangelo, een plaats met buitengewone charme en uiterst delicaat, vanwege de smalle ligging van de museumruimte en de noodzaak om de houtskooltekeningen op de muren te beschermen.”

Hoe de "geheime kamer" van Michelangelo te bezoeken

Hoe de "geheime kamer" van Michelangelo te bezoeken

Musei del Bargello/Facebook

Paola D'Agostino, directrice van de Bargello-musea, verklaarde dat het werk lang, constant en nauwgezet was en bedankte alle professionals die samenwerkten om dit doel te bereiken. Het zal mogelijk zijn om de toegang per tijdslot in groepen van vier personen te verdelen, zodat de blootstelling van de wanden aan LED-licht wordt afgewisseld met lange periodes van duisternis. Om de schetsen te behouden is het bovendien belangrijk dat de temperatuur en de vochtigheid stabiel zijn en dat er een constante monitoring wordt toegewezen aan de Opificio delle Pietre Dure. Na het verstrijken van de gestelde termijn zal in maart 2024 een controle-inspectie worden uitgevoerd om te beoordelen of verlenging van de toegang mogelijk is. Flitsfotografie of luide gesprekken zijn niet toegestaan, om de sfeer van de plek te respecteren. Helaas is de trap die naar de kamer leidt erg smal en daarom om veiligheidsredenen niet toegankelijk voor mensen met een handicap of kinderen onder de 10 jaar.

Advertisement