Een man werd gered doordat hij in afwachting van een transplantatie twee borstimplantaten kreeg in plaats van longen

Janine image
door Janine

01 December 2023

Een man werd gered doordat hij in afwachting van een transplantatie twee borstimplantaten kreeg in plaats van longen
Advertisement

De vooruitgang op het gebied van de geneeskunde maakt het mogelijk om steeds ambitieuzere en verrassendere doelen te bereiken, waardoor de levens van patiënten worden gered in omstandigheden die onomkeerbaar lijken. Het geval waar we het nu over gaan hebben zijn borstimplantaten de hoofdrolspelers, ook al worden ze voor een heel ander doel gebruikt dan je zou denken.

Advertisement

Vierendertigjarige heeft een dubbele longtransplantatie nodig: hij rookt al tien jaar e-sigaretten

Vierendertigjarige heeft een dubbele longtransplantatie nodig: hij rookt al tien jaar e-sigaretten

@NM_Lung/X

Als iemand in het verleden zijn leven kon verliezen als gevolg van ziekten die tegenwoordig als gemakkelijk behandelbaar worden beschouwd, zal de toekomst van de geneeskunde ons steeds meer verbazen. De voortdurende ontdekkingen, de vooruitgang van de gebruikte technieken en de vindingrijkheid van professionals maken het mogelijk om doelstellingen te bereiken waarvan men dacht dat ze onhaalbaar waren. Wat in dit geval verrassend is, is het verhaal van Davey Bauer uit Missouri, die een dubbele longtransplantatie kreeg in het Northwestern Memorial Hospital, Chicago. De oorzaak lag bij een bacteriële infectie veroorzaakt door griep, maar de 34-jarige rookte ook al zo’n tien jaar e-sigaretten. Op 21-jarige leeftijd begon hij met het roken van een pakje sigaretten per dag, waarna hij overging op vapen.

"Vapen gaf me een beter gevoel en ik dacht dat het het gezondere alternatief was, maar ik moet toegeven dat het verslavend is", zei de man, tuinarchitect van beroep, die zich in een uitstekende gezondheid voelde en zich wijdde aan fysieke activiteiten zoals snowboarden. Het verrassende betreft echter de gebruikte techniek voor de transplantatie, of beter gezegd wat er gebruikt werd: er werden twee borstprothesen, gewoonlijk gebruikt voor borsten, op de plaats van de longen geplaatst. Chirurgen gebruikten deze implantaten om Davey's hart op zijn plaats te houden, en ondertussen kon hij twee dagen lang door een kunstlong ademen.

Advertisement

Longverwijdering: een onbekend terrein

Longverwijdering: een onbekend terrein

GoFundMe

Hoewel hij de gevolgen van vapen niet ondervond, realiseerde hij zich op een gegeven moment dat hij kortademig was en moeite had met ademhalen. Dus toen hij een medische controle onderging, kreeg hij de diagnose griep, waarbij hij een infectie ontwikkelde die resistent bleek tegen antibiotica. Zijn toestand verslechterde aanzienlijk, totdat de artsen tot een unanieme conclusie kwamen: zijn enige kans op redding was een dubbele longtransplantatie.

Rade Tomic, directeur van het transplantatieprogramma van Northwestern, legde uit: “Zijn longen waren zo ernstig geïnfecteerd dat ze vloeibaar begonnen te worden. Op de röntgenfoto was te zien dat er niets meer van over was: zijn longen zaten helemaal vol met etter. Toen we een telefoontje kregen van Davey's medische team in St. Louis, dachten we dat we hem konden helpen, maar het was ook heel duidelijk dat hij de transplantatie in zijn huidige toestand niet zou overleven." Om op de wachtlijst voor transplantatie te worden geplaatst, moest Davey eerst de infectie verslaan, maar de enige optie om dat te doen was het verwijderen van beide organen. “Dit was voor ons onbekend terrein, maar ons team wist dat als wij Davey niet konden helpen, niemand anders dat zou kunnen.” Dus ontwierpen de chirurgen een kunstlong, terwijl de echte longen werden verwijderd. Op dit punt ontstond echter het echte obstakel.

Borstimplantaten: de transformatieve procedure die Davey's leven heeft gered

Borstimplantaten: de transformatieve procedure die Davey's leven heeft gered

Freepik

Toen de organen eenmaal waren verwijderd, moest er een groot probleem worden aangepakt en opgelost: voorkomen dat Davey's hart uit zijn borst gleed. Ankit Bharat, directeur van het Canning Thoracic Institute, begreep dat de enige manier het gebruik van borstimplantaten was. "Eén van onze plastisch chirurgen was erg vriendelijk om ons een spoedcursus te geven in de verschillende soorten, vormen en maten borstimplantaten, dus kozen we een aantal opties en sommige waren gemakkelijker dan andere om in Davey's borst te vormen. De DD-optie was de beste", legde hij uit. "Ik had nooit gedacht dat we DD-borstimplantaten zouden gebruiken om een ​​patiënt te helpen bij de overgang naar een longtransplantatie, maar ons team staat erom bekend de moeilijkste gevallen aan te pakken en buiten de gebaande paden te denken om mensenlevens te redden."

De implantaten bleven 48 uur in het lichaam van Davey, waarna ze konden doorgaan met de longtransplantatie. Zijn vriendin, Susan Gore, die tijdens deze moeilijke reis aan zijn zijde bleef, zei: “Tot op de dag van vandaag kan ik niet geloven dat Davey zonder longen leefde. Hij ademde, pompte bloed, zonder longen." Bauer maakte op zijn beurt grapjes over het verhaal: "Ik ben van plan een t-shirt te maken met 'DD Davey' erop geschreven en al mijn sociale profielen te veranderen", verklaarde hij toen hij de intensive care verliet en zijn herstel voltooide. Deze alternatieve procedure, zei Dr. Bharat, is een transformatieve techniek: het toont aan dat patiënten zelfs na verwijdering van hun longen in leven kunnen worden gehouden.

Een briljant idee dat, dankzij de inzet en vindingrijkheid van deze medische professionals, werkelijkheid werd, waardoor een jonge man weer kon leven en ademen.

Advertisement