Een spin zou eieren hebben gelegd in de grote teen van een man terwijl hij sliep

Janine image
door Janine

05 December 2023

Een spin zou eieren hebben gelegd in de grote teen van een man terwijl hij sliep
Advertisement

Vakantie moet altijd een tijd van ontspanning zijn, vooral als je een belangrijke gelegenheid viert. Voor een man die met zijn vrouw op reis was, verliep het echter niet precies zo: dit is wat er gebeurde.

Advertisement

De grote teen van de man zwelt op tijdens een cruise met zijn vrouw

De grote teen van de man zwelt op tijdens een cruise met zijn vrouw

Opoterser/Wikimedia commons - Opoterser - Opera propria A large hogna wolf spider's eyes. CC BY 3.0

Stel je voor dat je op een romantische cruise bent, maar getroffen wordt door een onaangename en totaal onverwachte gebeurtenis, die de sfeer aanzienlijk kan verpesten: dit is wat er gebeurde met Colin Blake, een Engelsman uit Cramlington, Northumberland, die aan boord van een schip was dat naar Frankrijk vertrok ter gelegenheid van zijn vijfendertigste trouwdag met zijn vrouw. Aan het eind van de dag ging Colin zonder problemen slapen, maar toen hij wakker werd, merkte hij een nare verrassing op: de grote teen van zijn voet leek gezwollen, rood en pijnlijk. Wat had er gebeurd kunnen zijn?

De man had niets gemerkt: hij had zijn voet niet gestoten en had die nacht en de avond ervoor ook geen pijn gevoeld. “Mijn vrouw dacht dat het misschien was gebeurd omdat ik nieuwe sandalen had die over mijn grote teen wreven, waardoor hij misschien rood werd”, legde Colin uit. Omdat hij dus niet wist wat de oorzaak van zijn ogenschijnlijk onverklaarbare toestand kon zijn, ging hij naar de arts aan boord voor onderzoek. Dankzij de zorgverlener ontdekte hij de oorzaak van de aandoening van zijn voet.

Advertisement

Een “Peruaanse wolfspin” had blijkbaar eieren gelegd in de grote teen van de man

Een “Peruaanse wolfspin” had blijkbaar eieren gelegd in de grote teen van de man

Pixabay

De reden was volgens het medisch personeel een Peruaanse wolfspin. Het dier, een giftig achtpotig roofdier, had hem de avond ervoor gebeten, terwijl hij buiten aan het dineren was in de stad Marseille. En dat niet alleen: de spin beet niet alleen in de grote teen van Colin, maar maakte er een nest en legde haar eitjes. De man had echter niets gemerkt: dit komt doordat de soort in kwestie haar prooi kan verdoven voordat ze haar eieren legt, zodat ze geheel ongestoord verder kan gaan. Dus desinfecteerden de artsen Blake's teen en verwijderden de eitjes, maar daar eindigde het avontuur niet.

Een maand later besefte de ongelukkige reiziger dat er iets mis was en merkte hij de aanwezigheid van iets vreemds in zijn grote teen op. Eén van de eitjes was namelijk blijven zitten en kwam uiteindelijk uit. Vervolgens werd er een klein spinnetje in zijn teen geboren, wat nog meer problemen veroorzaakte toen hij zichzelf probeerde te bevrijden. Op dat moment moest Colin een antibioticakuur ondergaan en werd het spinnetje verwijderd. "Ik vroeg of ik hem mocht houden, maar ze zeiden nee", grapte de man na de bizarre ervaring die hij had. Nadat het verhaal echter bekend werd vanwege zijn merkwaardigheid, reageerden twee experts met verbijstering op de episode, met het argument dat het onwaarschijnlijk is dat de oorzaak van wat er gebeurde te wijten was aan een spinachtige.

Spin die eitjes legt in de grote teen van een man? De mening van de deskundigen

Spin die eitjes legt in de grote teen van een man? De mening van de deskundigen

Cupressus sempervirens/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

Lena Grinsted, evolutiebioloog aan de Universiteit van Portsmouth en een expert op het gebied van het gedrag van spinnen, zei: "Spinnen leggen geen eieren in andere organismen. Niet in mensen, niet in andere organismen. Het verhaal maakte me echt erg onrustig, het is zo schandalig onnauwkeurig." In navolging van haar zegt Sara Goodacre, hoogleraar evolutionaire biologie aan de Universiteit van Nottingham en maker van de spin-identificatie-app Spider in da House, dat ze het met haar eens is: "Je hoeft je absoluut geen zorgen te maken over een spin die eitjes komt leggen. Ik begrijp gewoon niet hoe dat waar kan zijn, want ik ken hun biologie. Het duurt een tijdje voordat de eierzakjes omdraaien. Spinnengif is niet necrotiserend, het is bedoeld om een ​​fruitvlieg te verlammen. Er is geen Europese wolfspin die daadwerkelijk door de huid kan dringen." Wanneer een wolfspin zijn eitjes legt, voegde ze eraan toe, worden ze omhuld en bewaard in een speciaal spinsel in een cocon dat deze soort gewoonlijk op haar rug draagt.

Daarom is de door Blake gegeven versie volgens de arachnologen niet plausibel, waardoor het verhaal van de man wordt betwist. De British Arachnological Society is ook dezelfde mening toegedaan en beschrijft de episode als "ongeloofwaardig. Het hele verhaal heeft geen biologische betekenis", waarbij wordt gespecificeerd dat medisch personeel vaak ten onrechte snijwonden of krassen identificeert als gevolg van andere oorzaken, zoals hondenbeten. Volgens de experts is het daarom waarschijnlijker dat de door Blake gerapporteerde infectie het gevolg was van een onbehandelde wond, en niet van een spinachtige. "De wereld om ons heen zit vol met dingen die een klein gaatje kunnen achterlaten en dat past perfect bij het verhaal. Wat absoluut niet past, is het verhaal van de spin." Niet alleen dat, ze hadden allebei nog nooit gehoord van een soort die de “Peruaanse wolfsspin” werd genoemd. Er zijn wolfspinnen, behorend tot de familie Lycosidae en die in Europa voorkomen, maar waarvan het gif "medisch niet significant is voor de mens".

Wat denk jij ervan?

Advertisement