Artsen vinden een levende vlieg in de darm van een patiënt: het is een raadsel hoe hij daar terecht is gekomen

Janine image
door Janine

25 November 2023

Artsen vinden een levende vlieg in de darm van een patiënt: het is een raadsel hoe hij daar terecht is gekomen
Advertisement

Hoe kan een vlieg zich in een menselijke dikke darm bevinden, volkomen intact? Dit is het mysterie waarmee enkele artsen te maken kregen tijdens een colonoscopie. Laten we in detail uitzoeken wat er is gebeurd.

Artsen zijn ongelovig als ze een vlieg in de dikke darm van de patiënt vinden

Artsen zijn ongelovig als ze een vlieg in de dikke darm van de patiënt vinden

Freepik

Vanaf een bepaalde leeftijd weten we dat screening en regelmatige controles essentieel zijn om de gezondheid te monitoren. Hoewel het voor iedereen belangrijk is om periodieke onderzoeken en bloedtesten te ondergaan, worden sommige tests in de loop der jaren noodzakelijker dan andere. Eén daarvan is de colonoscopie, die een 63-jarige man uit Missouri, VS, gepland had staan. De procedure is erop gericht de toestand van de darm te controleren met behulp van een kleine camera die de binnenkant laat zien, maar in dit geval was er een grote verrassing voor de artsen die de procedure uitvoerden.

In de dikke darm van de patiënt vonden gastro-enterologen niets minder dan een intacte vlieg. Toen de sonde zich in het bovenste gedeelte van de dikke darm bevond, liet het kleine insect zich zien, de artsen vol ongeloof achterlatend. De colonoscopie, een veel voorkomende routinetest, verliep soepel totdat de kleine, volledig intacte vlieg in de dwarse dikke darm op de monitoren van het ziekenhuis verscheen. Hoe is zoiets mogelijk?

Advertisement

Een vlieg in de dikke darm van een man, de veronderstellingen van de artsen

Een vlieg in de dikke darm van een man, de veronderstellingen van de artsen

The American Journal of Gastroenterology

De aanwezige artsen konden niet anders dan het als een echt mysterie beschouwen. Ze veronderstelden echter dat de vlieg zich in de dikke darm zou kunnen bevinden vanwege de besmette salade die de vorige dag was geconsumeerd door de patiënt, die toestemming gaf voor publicatie van de beelden. Toen hij door de sonde werd gestimuleerd, vertoonde de kleine indringer geen tekenen van beweging. De man verklaarde, net zo verrast als de artsen, dat hij geen symptomen had ervaren en de dag vóór de ingreep alleen vloeistoffen had ingenomen, zoals normaal wordt aanbevolen voordat een colonoscopie wordt uitgevoerd.

Voordat hij echter aan het aanbevolen vierentwintig uur vasten begon, had hij een pizza en wat sla gegeten, voedsel waarop hij de aanwezigheid van de vlieg niet had opgemerkt. In uiterst zeldzame gevallen, zo legden de artsen uit, kunnen deze insecten hun eieren op groenten of fruit leggen, die, zodra ze de zuren in de maag ongedeerd hebben overleefd, in de darm kunnen uitkomen. In de studie die na de ongebruikelijke episode werd gepubliceerd, schreven de artsen: "Dit geval vertegenwoordigt een zeer zeldzame colonoscopische bevinding. Het is een mysterie hoe de intacte vlieg erin slaagde de transversale dikke darm te bereiken."

Vliegen in de menselijke darm, het geval van de jaren tachtig

Vliegen in de menselijke darm, het geval van de jaren tachtig

pexels

Als de hypothese van de artsen klopt, zou er sprake zijn van darmmyiasis, een aandoening waarbij vliegen een echte plaag kunnen veroorzaken in de darmen van een mens, nadat deze laatste voedsel heeft genuttigd dat eieren of kleine larven bevat. Zoals gezegd, als ze er tijdens de reis in slagen de zure processen van de maag te overleven, kunnen ze, zodra ze in de darm belanden, evolueren en zich ontwikkelen tot volwassen vliegen. Patiënten die door deze aandoening worden getroffen, kunnen in sommige gevallen asymptomatisch zijn, terwijl ze in andere gevallen klachten kunnen ervaren zoals buikpijn, dysenterie en braken.

Een eerder geval, die dateert uit de jaren tachtig, betreft een meisje uit Washington. Het kleine meisje was nog maar één jaar oud toen haar moeder haar naar de dokter bracht nadat ze levende wormen in haar ontlasting had opgemerkt. In dat geval was de aanwezigheid van de larven te wijten aan de consumptie van overrijpe bananen die waren bewaard in een metalen mand die in de keuken stond: een echte attractrie voor vliegen, legden de artsen destijds uit. In het geval van de man uit Missouri kon echter niet met zekerheid worden gezegd wat de oorzaak of specifiek voedsel was dat de aanwezigheid van de vlieg veroorzaakte, hoewel sla als mogelijke boosdoener wordt aangegeven. Myiasis komt ook vaker voor in de zomer of in de warmere maanden, wanneer deze insecten vaker voorkomen.

Een woordvoerster van de University of Missouri School of Medicine weigerde verder commentaar. Het mysterie zou daarom voorbestemd kunnen zijn om een ​​mysterie te blijven.

Advertisement