Mysterieuze vereniging vraagt Frankrijk de Mona Lisa terug te geven: zal het meesterwerk terugkeren naar Italië?

Janine image
door Janine

09 Mei 2024

Zelfportret van Leonardo da Vinci en zijn beroemdste werk, de Mona Lisa
Advertisement

Al jaren wordt er gesproken over de mogelijkheid om de Mona Lisa terug te geven aan Italië, hoewel de kwestie niet zo eenvoudig is en vaak grenst aan het absurde. Veel Italiaanse kunstwerken zijn namelijk door Napoleon meegenomen naar Frankrijk, maar het verhaal van de Mona Lisa is heel anders. Een mysterieuze Franse vereniging, die een officieel verzoek van restitutie heeft ingediend bij het Louvre, lijkt daar niet zo over te denken. Het doel? De Mona Lisa teruggeven aan de erfgenamen van Leonardo da Vinci.

Advertisement

Frankrijk is “bereid de gestolen werken terug te geven”

De relatie tussen Frankrijk en de door Napoleon gestolen werken heeft altijd tot verschillende spanningen geleid, en niet alleen met Italië. Het is ook niet waar dat het Europese land de kwestie nooit met de direct betrokkenen heeft besproken. De afgelopen jaren heeft Frankrijk namelijk verschillende werken teruggegeven aan de erfgenamen van de rechtmatige eigenaren. Emmanuel Macron heeft zelf gezegd dat hij open staat voor restitutieverzoeken van Afrikaanse staten, voor werken die tijdens de koloniale periode zijn gestolen. Met de Mona Lisa is de situatie echter anders.

Het beroemde schilderij is nooit uit Italië weggehaald, maar werd door Leonardo da Vinci geschonken aan koning Frans I van Frankrijk in ruil voor een lijfrente. Sommigen beweren misschien dat het werd verkocht, maar de essentie verandert weinig: de Mona Lisa zou legitiem eigendom zijn van de Franse staat en tegenwoordig van het Louvre. Op zijn hoogst zouden alleen de erfgenamen van Leonardo da Vinci aanspraak kunnen maken en hopen serieus genomen te worden.

Advertisement

Mysterieuze vereniging eist de teruggave van de Mona Lisa

Unsplash

En dat is precies wat er is gebeurd. Een mysterieuze vereniging uit Zuid-Frankrijk, International Restitutions, heeft het Louvre namelijk formeel verzocht om de Mona Lisa terug te geven aan de erfgenamen van Leonardo da Vinci. Het is een verzoek dat zowel het Parijse museum, waar het schilderij sinds 1797 hangt, als de Franse Raad van State, die het verzoek moet bestuderen en een advies moet uitbrengen, verrast.

Afgezien van de geschiedenis van de Mona Lisa, moet ook duidelijk worden gemaakt wie deze genoemde erfgenamen van Leonardo da Vinci zijn en wat de legitimiteit van het verzoek is. Met andere woorden: kunnen erfgenamen de teruggave eisen van een geschonken of verkocht werk, eeuwen na de gebeurtenissen? Wat de reactie van de Raad van State ook zal zijn, naar alle waarschijnlijkheid negatief, dit initiatief heeft al tot discussie geleid. En niets weerhoudt andere erfgenamen ervan om, via min of meer bekende verenigingen, soortgelijke verzoeken in te dienen bij Frankrijk.

Italiaanse werken die echt gestolen en nooit teruggegeven zijn

Public Domain

Niet dat de juridische contouren ontbreken, noch het bewijs dat veel Italiaanse kunstwerken door Napoleon werden gestolen en meegenomen naar Frankrijk. De Mona Lisa zit er misschien niet bij, maar we hebben het over honderden schilderijen, beeldhouwwerken, enzovoort. Vandaag de dag bevinden schilderijen van Titiaan en Guercino, Giotto en Mantegna, en nog veel meer zich in Frankrijk. De kwestie is ernstiger en ook al trekt het niet zoveel aandacht als de Mona Lisa, het vertelt over een verleden van plunderingen dat hoe dan ook serieus moet worden aangepakt.

Concluderend is het zo goed als zeker dat het verzoek tot teruggave van de Mona Lisa van de Internationale Restitutie niet zal worden ingewilligd. Tegelijkertijd heeft het nieuws echter geleid tot een debat dat slechts gedeeltelijk betrekking heeft op het meesterwerk van Leonardo da Vinci, maar de Italiaanse kunst in zijn geheel betreft. Veel werken bevinden zich momenteel in Frankrijk en zouden daar, in tegenstelling tot de Mona Lisa, niet moeten zijn.

Advertisement