Het mysterie van de Mona Lisa van Isleworth, de "jongere Mona Lisa": is de auteur Leonardo da Vinci?

Janine image
door Janine

02 December 2023

Het mysterie van de Mona Lisa van Isleworth, de "jongere Mona Lisa": is de auteur Leonardo da Vinci?
Advertisement

Naast de beroemde Mona Lisa die we allemaal kennen, toegeschreven aan Leonardo da Vinci, is er ook het werk genaamd Mona Lisa van Isleworth, van twijfelachtig auteurschap: laten we samen het mysterie ontdekken van dit schilderij.

Advertisement

Het verhaal van de Mona Lisa van Isleworth

Het verhaal van de Mona Lisa van Isleworth

Sailko/Wikimedia commons - CC BY 3.0

Iedereen kent de Mona Lisa, beschouwd als een van de beroemdste schilderijen ter wereld. Dit renaissancistische meesterwerk van 86 x 64,5 cm, gemaakt door Leonardo da Vinci tussen 1503 en 1506, zou Lisa Gherardini portretteren, een Florentijnse vrouw over wie niet veel bekend is. Het werk wordt tentoongesteld in het Louvre in Parijs, Frankrijk, waar het jaarlijks miljoenen bezoekers trekt om de magnetische en enigmatische blik te bewonderen, met een lichte glimlach, die bijdraagt ​​aan het mysterieus en fascinerend maken van het schilderij.

Een ander schilderij lijkt echter dezelfde vrouw af te beelden, zij het in een "jongere" versie: het is de Mona Lisa van Isleworth, die in Engelse landen Earlier Mona Lisa wordt genoemd. Dit werk wordt ook toegeschreven aan Leonardo da Vinci, maar het echte auteurschap van het portret heeft tot een lang debat geleid. Was het werkelijk de Italiaanse kunstenaar die het schilderde? Velen denken dat hij het was die het ongeveer tien jaar voordat hij de Mona Lisa tot leven bracht heeft gemaakt, maar niet iedereen is het daarmee eens. De Mona Lisa van Isleworth werd in 1778 door een privéverzamelaar naar Engeland gebracht en vervolgens in 1914 gekocht door de kunsthandelaar Hugh Blaker, woonachtig in Isleworth, gelegen in het westen van Londen, die het schilderij zijn naam gaf. Het was een verre neef van Joseph Pulitzer, Henry Pulitzer, die het in 1962 kocht en veel van zijn bezittingen, waaronder verschillende eigendommen, opgaf om het te kopen. Het schilderij werd opgeslagen in een bank in Lausanne, Zwitserland, en geërfd door Henry's vrouw, Elizabeth Mayer. Na het overlijden van de vrouw werd de Mona Lisa gekocht door een internationaal consortium van anonieme leden.

Advertisement

Heeft Leonardo da Vinci de Mona Lisa van Isleworth geschilderd?

Heeft Leonardo da Vinci de Mona Lisa van Isleworth geschilderd?

Attribuito a Leonardo da Vinci - The Mona Lisa Foundation/Wikimedia commons - Public Domain

Maar is dit “jongere exemplaar” van de Mona Lisa echt van Leonardo? Het internationale debat hierover is onder kunstkenners verhit. Er zijn talloze analyses en vergelijkende onderzoeken naar het schilderij uitgevoerd, maar de gegevens die naar voren kwamen hebben geen aanleiding gegeven tot een eenduidige mening onder kenners: een groot aantal geleerden heeft beweerd dat het auteurschap van het werk aan Da Vinci kan worden toegeschreven, maar enkele van de meest erkende zijn het daar niet mee eens. Deze twijfel houdt de kunstwereld al eeuwen in zijn greep, maar de in Zwitserland gevestigde Mona Lisa Foundation twijfelt er niet aan: het was Leonardo die het portret schilderde.

De stichting exposeert het schilderij tot en met 26 mei 2024 in een tentoonstelling getiteld "La Prima Gioconda" in de Galleria Promotrice delle Belle Arti in Turijn, Italië, en vertegenwoordigt de anonieme eigenaren van het werk. Joël Feldman, algemeen secretaris, zei: "We hebben zonder enige twijfel bewezen dat Leonardo twee Mona Lisa's heeft geschilderd en dit schilderij is de enige kandidaat om de tweede te worden." De Mona Lisa Foundation schat dat het werk rond 1505 gemaakt zou moeten zijn, waarbij het ook hier de edelvrouw uit Florence Lisa Gherardini vertegenwoordigde. Ook in dit geval heeft de achtergrond van het schilderij een landelijk thema, maar verschijnt de figuur tussen twee kolommen, die in het latere schilderij, dat de Mona Lisa uitbeeldt, ontbreken.

Volgens een beroemde deskundige is de Mona Lisa van Isleworth niet door Da Vinci geschilderd

Volgens een beroemde deskundige is de Mona Lisa van Isleworth niet door Da Vinci geschilderd

Attribuito a Leonardo da Vinci - The Mona Lisa Foundation/Wikimedia commons; Lenoardo da Vinci, C2RMF: Galerie de tableaux en très haute définition - Public Domain

Het schilderij wordt periodiek publiekelijk tentoongesteld en in de tentoonstelling in Turijn zal het vergezeld gaan van films die het verhaal vertellen van Da Vinci's leven en de Renaissance in Italië. Het is, zoals Feldman verklaarde, "een kans om ook de enorme vooruitgang te presenteren die de afgelopen jaren is geboekt om de toeschrijving van het werk aan Leonardo te versterken." Wetenschapper John Asmus van de Universiteit van Californië voerde op verzoek van de stichting tests uit en kwam tot de conclusie dat beide vrouwelijke gezichten door dezelfde kunstenaar waren geschilderd.

Maar Martin Kemp, emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Oxford en een groot Da Vinci-expert, is niet dezelfde mening toegedaan. Volgens hem is dit een poging van de stichting om het portret te promoten en de waarde ervan te vergroten, maar de stichting ontkende deze hypothese. Kemp beweert echter dat er geen bewijs is dat het portret vóór de Mona Lisa is geschilderd, behalve dat de Mona Lisa van Isleworth op canvas is geschilderd, maar het is bekend dat Leonardo uitsluitend op hout schilderde. Kemp voegde eraan toe dat elke test werd uitgevoerd door naar een voltooid schilderij te kijken, zonder na te denken over wat er onder het oppervlak ligt. Leonardo gebruikte in feite lagen bindmiddel met kleine hoeveelheden pigment om voor zijn onderwerpen een geleidelijk zacht, ongrijpbaar effect te creëren. De "jonge" versie van de Mona Lisa probeert volgens Kemp "deze zachtheid te bereiken, maar er komt niet hetzelfde soort licht door al deze lagen", wat onderstreept hoe de techniek van de Italiaanse kunstenaar uiterst moeilijk te evenaren is.

De deskundige is er dan ook van overtuigd dat de auteur niet Leonardo is en de ware vader van de Mona Lisa van Isleworth niet zou kunnen identificeren, aangezien het vrijwel onmogelijk is om kunstenaars te identificeren die anderen kopiëren. Een andere hypothese betreft de mogelijkheid dat er twee versies zijn van dezelfde vrouw, één uit 1503 en één uit ongeveer 1517, of dat Leonardo zelf de Mona Lisa heeft gemaakt door hetzelfde schilderij te bewerken, dat uit de analyses van het Louvre minimaal drie picturale lagen laat zien.

Wat denk jij? Wat zal de waarheid zijn?

Advertisement