Afscheid van automatische kassa's: een Engelse supermarkt heeft weer mensen achter de kassa zitten

Janine image
door Janine

15 November 2023

Afscheid van automatische kassa's: een Engelse supermarkt heeft weer mensen achter de kassa zitten
Advertisement

Weet jij nog hoe supermarkten eruit zagen vóór de komst van zelfscankassa's? Noord-Engeland heeft besloten terug te keren naar vroeger. Laten we samen kijken wat de reden achter deze keuze is.

Advertisement

De voordelen van zelfscankassa's: Booths supermarkten zijn het er niet mee eens

De voordelen van zelfscankassa's: Booths supermarkten zijn het er niet mee eens

Freepik

Vooruitgaan is in veel gevallen de enige manier, zonder achterom te kijken: toch kan het, soms, herstellen van de oude tijden een goed idee en zelfs de beste oplossing zijn. In een wereld die steeds meer gewend is aan technologie en automatisering, verdwijnen in veel sectoren de menselijke blik en het werk geleidelijk. Een high-end supermarktketen in het noorden van Engeland is het er niet mee eens: we hebben het over Booths, dat ook wel de "Waitrose van het Noorden" wordt genoemd. Booths heeft ervoor gekozen om moderne zelfscankassa's te elimineren, met uitzondering van twee winkels, en verklaart zich "geen fan" van dit alternatief te zijn.

Zelfbedieningskassa’s waren een introductie in levensmiddelenwinkels, wat het leven voor veel klanten gemakkelijker maakte, ook al ondervonden sommigen, zoals ouderen, aanvankelijk wat problemen. Maar wanneer het mechanisme eenmaal onder de knie was, werd de betaling van de producten zeker sneller dan in de rij staan ​​bij de gewone kassa. Na de producten met de relevante barcode op de sensor door te hebben gegeven, betaal je de totale rekening contant of met een kaart, pak je de kassabon, doe je de aankopen in een tas en verlaat je de winkel zonder hulp van de kassamedewerkers. Een efficiënt en populair alternatief, maar niet voor Booths.

Advertisement

Britse supermarkt elimineert zelfscankassa’s ten gunste van menselijke gastvrijheid

Britse supermarkt elimineert zelfscankassa’s ten gunste van menselijke gastvrijheid

pin add - Self Checkout Uploaded by SchuminWeb/Wikimedia commons - CC BY 2.0

Snelheid staat niet voor iedereen op de eerste plaats, velen verkiezen de warmte van gastvrijheid en menselijk werk. Om nog maar te zwijgen van het feit dat, een van de nadelen van de autonomie in de laatste fase, deze niet vrij is van talloze mogelijke onvoorziene gebeurtenissen: de kassa die vastloopt, het apparaat dat een product niet herkent, twijfels over de procedure, het mogelijke bezit van kortingsbonnen, kunnen voor verwarring zorgen en hoe dan ook de hulp van het personeel vereisen. Bovendien zijn sommige producten, zoals bepaalde producten met alcohol, onderworpen aan bijzondere regelgeving en kan niet alles zonder voorafgaande evaluatie worden gekocht. Om al deze redenen heeft Booths gezegd dat het van plan is om de zelfscankassa’s uit de overgrote meerderheid van zijn winkels te verwijderen.

Nigel Murray, directeur van de keten, verklaarde: "We zijn geen grote fans van zelfscankassa's. We zijn trots op onze uitstekende klantenservice en dat kun je niet via een robot doen." Het is de eerste keten in Groot-Brittannië die op dit gebied een omslag maakt en weer kassa’s heeft met toegewijd personeel in dienst. Booths heeft besloten om tegen de stroom in te gaan en de automatisering van dit aankoopproces te weigeren, omdat het van mening is dat dit gepaard moet gaan met de professionaliteit en gastvrijheid van traditionele kassamedewerkers. Een figuur dat belangrijk wordt geacht door degenen aan de top van deze supermarkten en die niet van plan zijn dit te vervangen door kille machines. Bovendien leven veel mensen alleen en de enige momenten waarop ze interacties met anderen kunnen ervaren, zijn precies de momenten die verband houden met boodschappen doen: het opgeven van standaardkassa's zou betekenen dat hen deze dagelijkse of sporadische mogelijkheden worden ontzegd. Om deze reden blijkt de aanwezigheid van kassamedewerkers vaak van groot maatschappelijk belang.

Booths neemt afscheid van zelfscankassa’s en keert terug naar de oorspronkelijke filosofie

Booths neemt afscheid van zelfscankassa’s en keert terug naar de oorspronkelijke filosofie

Mtaylor848/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

Deze aspecten van het menselijk geestelijk welzijn worden echter vaak vergeten ten gunste van snelheid, gemak en meer consumptie. Het vergroten van de doorstroom aan de kassa betekent in feite ook het verhogen van het aantal klanten dat bereid is in een supermarkt geld uit te geven. Booths daarentegen stelt menselijk contact voorop en laat zelfbediening achterwege. "Wij zijn van mening dat collega's van de klantenservice een betere winkelervaring bieden en daarom hebben we de beslissing genomen om het zelfscannen in het merendeel van onze winkels te verwijderen. Dit is niet alleen gebaseerd op wat wij denken dat het juiste is om te doen, maar ook op de feedback van onze klanten.”

De eerste winkel van Booths dateert uit 1847, toen Edwin Henry Booth, een theehandelaar, zijn eerste kruidenierswinkel opende. De keten is nog steeds een familiebedrijf en beschikt over achtentwintig verkooppunten verspreid over Yorkshire, Cumbria, Cheshire en Lancashire. Bij de oprichting was de missie: “De beste producten verkopen die verkrijgbaar zijn, in aantrekkelijke winkels, met eersteklas assistenten." Deze beslissing werd ook genomen ter ere van deze filosofie, zoals Murray opmerkt: “Klanten verrassen met ons warme noordelijke welkom maakt deel uit van ons DNA en we blijven investeren in ons personeel om ervoor te zorgen dat we trouw blijven aan dat ethos.”

De enige twee supermarkten die zelfscankassa's hebben, zijn die in het Lake District in Windermere en Keswick, aangezien deze zich in toeristische gebieden bevinden en periodes van grote drukte kunnen ervaren, waarin zelfbediening noodzakelijk kan zijn. Na zes jaar automatische kassa's trekt Booths zich daarom terug en gunt hij de klanten weer de glimlach van de kassamedewerkers: wat vind jij van deze ommekeer?

Advertisement