Is Homer Simpson echt gestopt met het “wurgen” van Bart? Het antwoord van de productie

Janine image
door Janine

18 November 2023

Is Homer Simpson echt gestopt met het “wurgen” van Bart? Het antwoord van de productie
Advertisement

Iedereen kent de Simpsons en een van de meest iconische scènes uit deze zeer succesvolle televisieserie is Homer die zijn zoon Bart “wurgt”. Het lijkt er echter op dat we vanaf nu afscheid moeten nemen van deze scène. Dit is waarom.

Advertisement

The Simpsons, een hit sinds 1989

The Simpsons, een hit sinds 1989

Tom Colt/Facebook - TheSimpson/FOX

The Simpsons is op zijn zachtst gezegd een populaire animatieserie, gemaakt door Matt Groening en voor het eerst op de buis verschenen op 17 december 1989. Vanaf dat moment werd het een van de langstlopende en meest succesvolle tekenfilmseries in de televisiegeschiedenis. De verhaallijn speelt zich af in de fictieve stad "Springfield" en draait om de familie Simpson, bestaande uit de ouders Homer en Marge, en de kinderen Bart, Lisa en Maggie. De serie is erin geslaagd de harten van kijkers te veroveren dankzij het vermogen om bijtende humor te combineren met situaties uit het echte leven.

The Simpsons staan ​​bekend om hun scherpe satire en hun commentaar met een sociale achtergrond, waarin ze een reeks kwesties aanpakken, waaronder de politiek, het milieu, de economie en de cultuur. De personages zelf belichamen vaak Amerikaanse stereotypen en er is geen tekort aan frequente gags die tot grappige uitdrukkingen hebben geleid, die door veel kijkers eigen zijn gemaakt, zoals het iconische "D'oh!" door Homer zelf. De serie is door de jaren heen verschillende keren bekroond en ontving zelfs een Emmy Award vanwege zijn culturele invloed en vermogen om met de tijd mee te gaan, en werd in 2007 zelfs een film.

Hoewel veel manieren van zeggen en doen nu gestandaardiseerd zijn in de geliefde karakters, is er één in het bijzonder die we misschien zullen moeten opgeven: het is Homer's "gewoonte" om de pesterige Bart te “wurgen" en het is hetzelfde personage dat uitlegt waarom.

Advertisement

Zal Bart niet langer worden "gewurgd"? De woorden van Homer Simpson

Zal Bart niet langer worden "gewurgd"? De woorden van Homer Simpson

The Simpsons/Facebook - FOX

De langlopende gag, waarin het hoofd van de familie Homer zijn enige zoon bij de nek grijpt als deze voor problemen zorgt, behoort inmiddels wellicht tot het verleden: ondanks dat het een van de meest karakteristieke en hilarische scènes uit de animatieserie is geworden, waarbij Homer het gebaar begeleidde met de woorden "Why you little…”, zullen we het in toekomstige afleveringen misschien niet meer zien plaatsvinden. In werkelijkheid is het al een tijdje geleden dat de absolute hoofdrolspeler zijn zoontje op het scherm wurgde, een feit dat fans wel moesten opmerken.

En niet alleen dat: het waren enkele woorden van Homer die dit bevestigden, toen hij zich tot zijn vrouw Marge wendde en uitlegde: "Zie je, Marge, het wurgen van de jongen heeft zijn vruchten afgeworpen", maar voegde er vervolgens aan toe: "Ik maak een grapje, ik doe het niet meer. De tijden zijn veranderd." De kwestie begon toen een gebruiker een fragment van de scène plaatste op X, voorheen bekend als Twitter, en schreef: "Ik ben er net achter gekomen dat de Simpsons, na meer dan dertig jaar, eindelijk een einde hebben gemaakt aan hun langlopende grap waarin Homer Bart wurgde. Het heeft lang genoeg geduurd."

Is Homer Simpson echt gestopt met het “wurgen” van Bart? De productie reageert

Is Homer Simpson echt gestopt met het “wurgen” van Bart? De productie reageert

Cristiano Tiddia/Youtube - The Simpson/FOX

Blijkbaar dateert de laatste keer dat Bart door Homer werd gewurgd uit een aflevering van seizoen 31, uitgezonden van 2019 tot en met 2020. Pas onlangs circuleert het nieuws echter hardnekkig, toen talloze berichten hebben verklaard dat Homer Bart niet langer zal wurgen. Maar is het echt zo? James L. Brooks, producer van de serie, zegt van niet: “Niets wordt getemd. Niets, niets, niets. Bart zal nog steeds gewurgd worden – als je die vreselijke term wilt gebruiken om het te beschrijven. Hij zal op een bepaalde manier geliefd blijven bij zijn vader.” Vals alarm dus? Het officiële Simpsons-account op X, nu onder sponsoring van Disney, verklaarde: "Homer Simpson was niet beschikbaar voor commentaar omdat hij bezig was Bart te wurgen." In de strip die bij de afbeelding hoort, beschuldigt Homer Bart met de woorden: "Why you little clickbaiting?” verwijzend naar het feit dat het nieuws dat circuleert ongegrond is.

De serie ontdekt dus wat er werd gedacht en beweert dat ze niet van plan zijn de grap op te geven. Maar waarom zei Homer tegen Marge dat hij het niet nog een keer zou doen? Bovendien is de scène al een hele tijd afwezig, maar de productie besloot pas in te gaan op de aanhoudende geruchten nadat fans suggereerden dat de show "bezweek aan de woke cultuur door de terugkerende grap te verwijderen". We moeten gewoon wachten om erachter te komen of Homer Bart zal blijven "wurgen". Moet de scène volgens jou worden gearchiveerd of moet het geschiedenis blijven schrijven in de Simpsons?

Advertisement