Het water van de Nijl is rood geverfd en op sociale media denken mensen aan een bijbelse gebeurtenis: maar het is fake news

Janine image
door Janine

03 December 2023

Het water van de Nijl is rood geverfd en op sociale media denken mensen aan een bijbelse gebeurtenis: maar het is fake news
Advertisement

Elke keer dat je het water van een rivier of meer rood ziet kleuren, denk je aan de Bijbel met de plagen van Egypte. Het gevoel is duidelijk sterker als het om het water van de Nijl gaat, dat de afgelopen dagen rood is gekleurd. Geconfronteerd met de theorieën en discussies die plaatsvinden op sociale media zoals Instagram, en de verwijzingen naar het Bijbelse Exodus, is het noodzakelijk om onszelf een vraag te stellen. Waarom werd het water van de Nijl rood?

Advertisement

Het rode water van de Nijl, tussen de plagen van Egypte en sociale media

Het rode water van de Nijl, tussen de plagen van Egypte en sociale media

@jayrscottyy

De beelden van het rode water van de Nijl zijn een waar visueel spektakel, maar hebben ook tot virale discussies op sociale media geleid. De verwijzingen naar de eerste plaag van Egypte liggen voor de hand, en sommigen hebben ook theorieën en speculaties naar voren gebracht over de kleur die de Egyptische rivier heeft aangenomen. Aan de andere kant is de Nijl in de bijbelse geschiedenis doordrenkt van bloed als het begin van de wonderen die zullen leiden tot de bevrijding van het volk Israël. En in de hedendaagse geschiedenis is er geen gebrek geweest aan mensen die een glimp hebben opgevangen van de komst van de Apocalyps of zondaars hebben uitgenodigd om zich te bekeren, in volledige eschatologische stijl. Er zijn ook mensen die het rode water van de Nijl in verband brengen met de situatie in het Midden-Oosten. Maar als je de interpretaties van sociale media en de overdrijvingen van gebruikers van sociale media wegneemt, vraag je je af: waarom werd het water van de Nijl rood?

Advertisement

Rood water in rivieren en meren: wie is de schuldige?

Achter het suggestieve fenomeen van het rode water van de Nijl schuilt een verklaring die allesbehalve apocalyptisch en beslist veel wetenschappelijker is. De rode kleur van de Egyptische rivier is in feite het resultaat van een algenbloei, een biologisch proces dat ontstaat door de proliferatie van microscopisch kleine algen die rode pigmenten produceren. In de praktijk is het een natuurlijk en periodiek proces, allesbehalve ongebruikelijk.

Natuurlijk, periodiek en alles behalve ongebruikelijk betekent niet dat het een wenselijk proces is. Algenbloei ontstaat als reactie op verschillende omgevingsfactoren: de overvloed aan voedingsstoffen zoals stikstof en fosfor is daar één van. Het probleem is dat de voeding voor deze cyanobacteriën voornamelijk afkomstig is van industrieel afval, intensieve landbouw en stedelijk afval. Precies.

Door de afbraak van algen na de bloei kunnen bovendien zogenaamde “dode zones” ontstaan. Dit zijn gebieden waar het zuurstofniveau zo laag is dat ze de dood van veel waterorganismen veroorzaken, met negatieve gevolgen voor het hele rivierecosysteem. Vanuit dit gezichtspunt zou de apocalyptische lezing van het rode water van de Nijl wel eens de laatste van de problemen kunnen zijn. Zeker niet de eerste.

Rood water in de Nijl en de Rode Lagune van Chili: wanneer hoaxes de ronde doen op sociale media

Rood water in de Nijl en de Rode Lagune van Chili: wanneer hoaxes de ronde doen op sociale media

vladimir prieto/Flickr - CC BY-NC-SA 2.0

Dit is de wetenschappelijke verklaring achter het rode water van de Nijl, en zoals we hebben gezien heeft deze niet veel te maken met de bijbel. Sommigen beweren zelfs dat de eerste plaag van Egypte te wijten was aan de groei van cyanobacteriën in de Nijl. Het probleem hier is een ander: het lijkt erop dat het water van de Nijl nooit rood is geworden. Volgens wat APNews meldde, deelde de sociale video in feite fake news, kortom een ​​hoax. Het rode water dat op de afbeeldingen te zien is, zou dat van de Laguna Roja in Chili zijn, waar het water zijn karakteristieke rode kleur krijgt door de afzetting van minerale sedimenten en de bloei van algen.

Kortom, blijkbaar is het water van de Nijl niet bloedrood geworden, ook al komt dit vrij vaak voor. Met uitzondering van de plaatsen in de wereld waar het van nature voorkomt, zoals in de Rode Lagune van Chili, ligt het probleem daarom niet zozeer in het enkele voorval, maar in de cyclische, periodieke en frequente herhaling ervan. En misschien zijn de verwijzingen naar de plagen van Egypte op dit punt niet helemaal verkeerd: als we te vaak rood water zien waar dat niet zou moeten zijn, in de Nijl of elders, is dat geen goed teken.

Advertisement