Het Internationale Ruimtestation nadert zijn einde, NASA-project ter waarde van een miljard dollar om het te slopen

Janine image
door Janine

26 November 2023

Het Internationale Ruimtestation nadert zijn einde, NASA-project ter waarde van een miljard dollar om het te slopen
Advertisement

Het ISS, het internationale ruimtestation, herbergt astronauten in een baan rond de aarde, maar NASA ontwerpt een veilige methode om het te elimineren. Laten we eens kijken wat het project precies is.

Advertisement

Het Internationale Ruimtestation nadert zijn einde

Het Internationale Ruimtestation nadert zijn einde

NASA/Crew-2/Public Domain

Het ISS is een ruimtebuitenpost die rond onze planeet draait, die zich ongeveer 400 kilometer boven het aardoppervlak bevindt. Het is het resultaat van een internationale samenwerking tussen verschillende ruimtevaartorganisaties, waaronder NASA uit de VS, Roscosmos uit Rusland, ESA uit Europa, JAXA uit Japan en CSA uit Canada. De structuur van ISS bestaat uit onderling verbonden modules, die bewoonbare ruimtes, wetenschappelijke laboratoria en levensondersteuning bieden. Het doel was om een ​​platform te bieden voor wetenschappelijk onderzoek in een microzwaartekrachtomgeving en heeft talloze experimenten op verschillende gebieden uitgevoerd.

Astronauten wonen en werken aan boord van het station en doen onderzoek, doen aardobservaties en nemen deel aan extravehiculaire activiteiten om de faciliteit te onderhouden en te upgraden. Hoewel het aanzienlijk heeft bijgedragen aan het begrip van de levensomstandigheden in de ruimte en de ontwikkeling van geavanceerde ruimtetechnologieën, lijkt het einde van zijn levenscyclus te naderen. Net als de raketten en satellieten die op missies in de ruimte worden uitgezonden, heeft het ISS ook een vervaldatum waarop zijn zeer belangrijke werk zal zijn voltooid: het zal in feite in 2030 worden vernietigd, maar dit vereist een zeer gecompliceerde procedure.

Advertisement

NASA's plan om het internationale ruimtestation te slopen

NASA's plan om het internationale ruimtestation te slopen

NASA - Public Domain

Als alles een begin en een einde heeft, zelfs de belangrijkste dingen, geldt dat ook voor het ISS, dat al bijna vijfentwintig jaar actief is. NASA zal verantwoordelijk zijn voor de ontmanteling ervan, aangezien het over een paar jaar niet meer zal bestaan. De afmetingen van het station, dat 109 meter breed en 73 meter hoog is, met een totaalgewicht van 450 ton, maken het proces van ontmantelen zeer uitdagend, aangezien het nauwelijks volledig kan worden verdampt tijdens zijn terugkeer naar de planeet, in tegenstelling tot wat er gebeurt metontmantelingsprocesn. Om te voorkomen dat het ISS op de aarde neerstort, moet een alternatief systeem worden ontwikkeld.

NASA vond een oplossing: een ruimtevaartuig verzenden dat aan het ISS kon koppelen en het naar de Stille Zuidzee kon vervoeren. Deze operatie zal ongeveer een miljard dollar kosten. Voor het ontwerp van deze ruimtesleepwagen wendde NASA zich tot de Amerikaanse lucht- en ruimtevaartindustrie. Daarom zal het “US Deorbit Vehicle” worden gebouwd, “dat zich richt op de laatste activiteit van deorbiteren. Het zal een nieuw ontwerp ruimtevaartuig zijn of een aanpassing van een bestaand ruimtevaartuig dat moet functioneren tijdens zijn eerste vlucht en voldoende capaciteit voor redundantie en herstel van afwijkingen moet hebben om het kritieke proces van deorbiteren voort te zetten. Zoals bij elke ontwikkelingsinspanning van deze omvang zal het ontwikkelen, testen en certificeren van USDV jaren duren”, aldus het agentschap.

Hoewel het ISS nog een aantal jaren voor de boeg heeft, moet er daarom begonnen worden met het ontwerp van zijn transporteur, zodat er tijd is om wijzigingen aan te brengen en alle tests uit te voeren die nodig zijn voor het succes van de deorbiterende missie.

 

Het ISS zal op de bodem van de oceaan belanden, de VS blijft leider in de ruimte

Het ISS zal op de bodem van de oceaan belanden, de VS blijft leider in de ruimte

NASA/Tom Buzbee/Wikimedia commons - Public Domain

Het vorige plan van NASA omvatte het gebruik van talrijke Progress, Russische ruimtevaartuigen, die in synergie zouden optreden om het ISS met succes te ontmantelen. De coördinatie van voertuigen tijdens de procedure zou echter tot onverwachte gebeurtenissen en moeilijkheden kunnen leiden, en de huidige betrekkingen tussen Rusland en de VS hebben ertoe geleid dat deze mogelijkheid op de lange baan is geschoven. Bovendien bleek aan boord van het ISS een aantal in Rusland ontworpen hardware defect te zijn, wat enkele ongelukken veroorzaakte, nog een reden waarom NASA zijn aandacht op een andere Amerikaanse oplossing richtte.

Om de ontwikkeling van de technologie te kunnen starten, heeft het land om een ​​initiële subsidie ​​van 180 miljoen dollar vòòr 2024 verzocht. NASA-beheerder Bill Nelson zei: “De financiering zal ertoe bijdragen dat het Amerikaanse leiderschap in de ruimte blijft voortduren, vooral omdat we van plan zijn onze operaties in een lage baan om de aarde veilig over te zetten naar commercieel beheerde platforms die toegang en aanwezigheid in de ruimte blijven bieden voor onderzoek, technologische ontwikkeling en internationale samenwerking.

Daarom lijkt het erop dat het lot van het Internationale Ruimtestation het komende decennium op de oceaanbodem zal rusten: zal de operatie om het te ontmantelen succesvol zijn zonder onverwachte gebeurtenissen?

Advertisement