Record zonneactiviteit: NASA waarschuwt voor mogelijke gevolgen voor de aarde

Janine image
door Janine

03 December 2023

Record zonneactiviteit: NASA waarschuwt voor mogelijke gevolgen voor de aarde
Advertisement

NASA heeft onlangs de intense magnetische activiteit op de zon bevestigd, met een aanzienlijke toename van het aantal zonnevlekken en zonnevlammen op het oppervlak. Vanuit astronomisch oogpunt zijn dit spectaculaire gebeurtenissen die echter kunnen leiden tot geomagnetische stormen en coronale massa uitstoot van de zon. Laten we eens kijken waarom NASA deze waarschuwing heeft afgegeven en wat de gevolgen zijn voor de aarde.

Advertisement

Zonnevlekken en zonnevlammen: een spektakel, maar op afstand

Zonnevlekken en zonnevlammen: een spektakel, maar op afstand

Solar Dynamics Observatory

Zonnevlekken zijn donkere gebieden met geconcentreerde magnetische energie die op het oppervlak van de zon worden aangetroffen, meestal in lage concentraties. Wanneer hun aantal echter toeneemt, fungeren zonnevlekken als katalysatoren voor zonnevlammen, heldere explosies van elektromagnetische straling. Volgens NASA zijn de zonnevlekken op de zon de afgelopen weken met 1000% toegenomen. Maar valt er voor ons hier op aarde iets te vrezen?

De grootste concentratie zonnevlekken werd gevonden vanaf 18 november 2023, met de opkomst van een groep genaamd AR 3490, gevolgd door de groep AE 3491. Dit zijn groepen zonnevlekken die een grotere diameter hebben dan die van onze planeet, zozeer zelfs dat ze worden beschreven als een "archipel". Het fenomeen genereerde ook trillingen op het oppervlak van de zon, een beetje zoals aardbevingen, maar dan op een ster. Kortom: het is een situatie die ongetwijfeld veel belangstelling, zo niet een zekere zorg, oproept.

Advertisement

Wat we op aarde riskeren: coronale massa uitstoot en geomagnetische stormen

Wat we op aarde riskeren: coronale massa uitstoot en geomagnetische stormen

Pexels

We hebben gezien dat, zoals gerapporteerd door NASA, de zonnevlekken feitelijk vertienvoudigd zijn, maar wat gebeurt er als deze tot zonnevlammen leiden? Vuurwerk van de zon, kunnen zonnevlammen ook leiden tot coronale massa uitstoot, of CME's. Dit zijn enorme wolken van elektrisch geladen deeltjes die miljoenen kilometers in de ruimte kunnen afleggen. Door interactie met het magnetische veld van de aarde kunnen ze plotselinge geomagnetische stormen veroorzaken. Precies: aan de ene kant zouden we spectaculaire poollichten hebben, maar aan de andere kant riskeren we dat de radiocommunicatie uitvalt.

Geëvalueerd op een schaal van G1 tot G5 zijn elektromagnetische stormen zeldzamer naarmate ze extremer zijn, maar hun impact mag niet worden onderschat. Naast de poollichten die op lagere breedtegraden zichtbaar zijn, kunnen de negatieve effecten van een geomagnetische storm zich ook uitstrekken tot infrastructuren zoals elektriciteitsnetwerken en satellietoperaties.

De voorspellingen van NASA: zullen de zonnevlammen de aarde treffen?

De voorspellingen van NASA: zullen de zonnevlammen de aarde treffen?

NASA/Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio - Public Domain

Volgens voorspellingen van NASA zou een coronale massa uitstoot de aarde kunnen treffen als gevolg van de toename van zonnevlekken en zonnevlammen. De hoofdverdachte is met name de AR 2876-groep, bestaande uit meer dan tien zonnevlekken, elk veel groter dan de aarde. Omdat AR 2876 al zonnevlammen heeft geproduceerd, houden modellen als EUHFORIA de situatie nauwlettend in de gaten. Het doel is om te voorspellen wanneer potentiële CME's zullen optreden en welke impact ze op de aarde kunnen hebben.

Zoals natuurkundige Daniel Verscharen suggereert, kan een coronale massa uitstoot van AR2876 onze planeet binnen enkele dagen bereiken. Om deze reden is het essentieel om dergelijke gebeurtenissen te begrijpen, om onze veiligheid te garanderen in een wereld die steeds meer verbonden en afhankelijk van de technologie is. Aan de andere kant zijn zonnevlekken en zonnevlammen werkelijk een spektakel. Maar op afstand.

Advertisement