De Chinese raket die twee kraters op de maan veroorzaakte, had een onbekend object aan boord

Janine image
door Janine

04 December 2023

De Chinese raket die twee kraters op de maan veroorzaakte, had een onbekend object aan boord
Advertisement

Een jaar geleden verschenen er twee nieuwe identieke kraters op de maan, veroorzaakt door een Chinese raket die op de satelliet neerstortte. Volgens een nieuwe studie had het een mysterieus voorwerp bij zich dat verantwoordelijk was voor de schade.

Advertisement

De Chinese raket die op de maan neerstortte, had een mysterieus object aan boord

De Chinese raket die op de maan neerstortte, had een mysterieus object aan boord

NASA/GSFC/Arizona State University

Een Chinese raket zou op het maanoppervlak zijn neergestort, waardoor er twee dubbele kraters op onze satelliet zouden zijn verschenen. Het onderzoek waar we het nu over gaan hebben, voegt nieuwe elementen toe aan deze hypothese, die China niet wilde bevestigen. De CNSA, China National Space Administration, beweert dat de verantwoordelijkheid niet bij een van haar boosters ligt, maar de gegevens die naar voren zijn gekomen lijken het tegendeel aan te tonen. Amerikaanse wetenschappers denken dat ze erin zijn geslaagd de oorsprong van de raket te identificeren, maar niet alleen dat: het lanceervoertuig zou ook een mysterieus object met zich meedragen, dat de vorming van de tweede krater zou hebben veroorzaakt.

In maart 2022 stortte de raket aan het einde van zijn levenscyclus neer op de kant van de maan die nooit zichtbaar is vanaf de aarde, vlakbij de Hertzsprung-krater, samen met een onbekend object. Het team van de Universiteit van Arizona verklaarde, zonder de medewerking van Chinese wetenschappers, dat we nauwelijks zullen kunnen achterhalen wat het werkelijk was, maar dat de oorsprong ervan zonder twijfel Chinees is. De Amerikaanse onderzoeksgroep twijfelt er niet aan en claimt definitief bewijs te hebben dat het ruimteschroot onmiskenbaar een gebruikte raket uit China was, die neerstortte en een eerste krater veroorzaakte. De tweede zou echter het werk zijn van de onbekende lading die door de booster werd getransporteerd.

Advertisement

De Chinese raket die twee kraters op de maan veroorzaakte is geïdentificeerd: het onderzoek

De Chinese raket die twee kraters op de maan veroorzaakte is geïdentificeerd: het onderzoek

The Planetary Science Journal

Het in een baan om de aarde draaiende lichaam, dat in 2015 door de door de NASA gefinancierde Catalina Sky Survey werd geïdentificeerd als WEO913A, zou na het einde van de missie nog jaren in een baan om de aarde blijven. Door zijn route te onderzoeken, concludeerden Amerikaanse onderzoekers dat het afkomstig was van de lancering van Change'e 5-T1 in 2014 of SpaceX's Falcon 9 in 2015. Change'e 5-T1 behoorde tot het maanverkenningsprogramma van de CNSA, dat echter beweert dat de booster verbrandde tijdens de terugkeer naar de aarde na het nemen van een monster regoliet. Het Amerikaanse Space Command zegt echter dat dit niet het geval was.

“Op 4 maart 2022 stortte het object dat bekend staat als WE0913A neer op de maan, nadat het de afgelopen drie maanden verschillende keren dichtbij de aarde en de maan was geweest”, luidt het onderzoek. "In de aanloop naar de inslag was de identiteit van het apparaat van de maansimulatie het onderwerp van discussie, met twee mogelijkheden: de Falcon 9 van de DSCOVR-missie of de Long March 3C van de Chang'e 5-T1-missie. In dit artikel presenteren we een traject en een spectroscopische analyse met behulp van waarnemingen van telescopen op de grond om onomstotelijk aan te tonen dat WE0913A het lichaam is van de Long March 3C-raket van de Chang'e 5-T1-missie."

Tanner Campbell, auteur van de studie en promovendus aan de afdeling Luchtvaart- en Werktuigbouwkunde van het University of Arizona College of Engineering, verklaarde: "Dit is de eerste keer dat we een dubbele krater hebben gezien. We weten dat in het geval van Chang'e 5-T1 de impact bijna naar beneden was gericht, en om deze twee kraters van min of meer dezelfde grootte te verkrijgen, zijn twee min of meer gelijke massa's op afstand van elkaar nodig. "

Wat transporteerde de Chinese raket die op de maan neerstortte?

Wat transporteerde de Chinese raket die op de maan neerstortte?

Pixabay

Het team realiseerde zich dus dat de twee motoren van de raket, die zonder brandstof elk ongeveer 545 kg wogen, een contragewicht moesten hebben gehad. Na balanceerproeven kwamen de onderzoekers tot de hypothese dat er naar alle waarschijnlijkheid een voorwerp aan de voorkant van de raket bevestigd moet zijn geweest. De afmetingen van de dubbele kraters, die een diameter van 15/18 meter hebben en ongeveer dertig meter uit elkaar liggen, doen vermoeden dat het om een ​​vrij groot object gaat. "Het is duidelijk dat we geen idee hebben wat het zou kunnen zijn geweest, misschien een extra ondersteunende structuur, of extra instrumentatie, of iets anders. We zullen het waarschijnlijk nooit weten”, legde Campbell uit.

Het mysterie van de oorsprong ervan lijkt opgelost, hoewel de identiteit van het mysterieuze object dat aan de raket was bevestigd onbekend blijft. Astronomen concentreren zich sinds januari 2022 op dit ruimteafval, toen de onafhankelijke astronoom Bill Gray het ruimteschroot opmerkte en meldde dat de niet-zichtbare kant van de maan binnen enkele minuten door een object zou worden geraakt. Gray geloofde dat het de tweede trap was van een Falcon 9-raket, gelanceerd in 2015 door Elon Musk's Space X, maar daaropvolgende observaties leidden ertoe dat het werd geïdentificeerd als de gebruikte bovenste trap van de Chinese raket.

Tot nu toe zijn er in de loop van de tijd minimaal zevenenveertig NASA-raketten op de maan neergestort, maar de dubbele krater was iets totaal onverwachts. “Geen enkele andere raketinslag op de maan heeft dubbele kraters veroorzaakt”, schreef NASA in een verklaring in juni 2022. Het Amerikaanse onderzoek analyseerde uiteindelijk hoe het licht van de zon weerkaatste op het puin toen het de ruimte in viel en met behulp van simulaties kwamen ze tot de conclusie dat het inderdaad de Long March 3C was. Na bijna twee jaar lijkt het mysterie eindelijk onthuld.

Advertisement