De eerste vliegtest van deze vliegende auto is geslaagd: hij kan in de garage geparkeerd worden

Janine image
door Janine

05 December 2023

De eerste vliegtest van deze vliegende auto is geslaagd: hij kan in de garage geparkeerd worden
Advertisement

Deze buitengewone vliegmachine heeft de test in de lucht doorstaan: een Amerikaans bedrijf heeft hem gebouwd en heeft zijn eerste vlucht ingehuldigd. Laten we het beter leren kennen door al zijn kenmerken en toekomstperspectieven te ontdekken.

Switchblade, de vliegende auto van de toekomst

Switchblade, de vliegende auto van de toekomst

Samson Sky

Hoe vaak hebben we ons voorgesteld dat we met onze eigen vliegmachine door de lucht zouden kunnen vliegen? Dit futuristische scenario werd mogelijk gemaakt door het bedrijf Samson Sky in Prineville, Oregon, VS. Het is een auto die als zodanig kan worden gebruikt, dus om mee over de weg te rijden, maar die ook in drie minuten kan vliegen en een klein vliegtuig kan worden. De naam is Switchblade en na veertien jaar was het eindelijk klaar om op te stijgen. En dat niet alleen: binnen een paar jaar zou het voor het publiek beschikbaar kunnen zijn. Sam Bousfield, CEO van Samson Sky en ontwerper van de Switchblade stelde dat "je met dit type voertuig nooit stil staat".

Een werkelijk fascinerend vooruitzicht, als deze revolutionaire machine daadwerkelijk in onze garages terecht kan komen en ingezet kan worden als persoonlijk vliegend vervoermiddel. Een jaar geleden werd de vliegende auto luchtwaardig verklaard door de Federal Aviation Administration, veertien jaar nadat het aan de wereld werd aangekondigd. Zo steeg het officieel op, tot grote tevredenheid van de ontwerpers. Switchblade is uitgerust met drie wielen en is goedgekeurd voor gewone wegen, maar kan met een simpele druk op de knop veranderen in een vliegtuig dat in een uur 320 km kan afleggen: precies zoals de collectieve verbeelding fantaseerde over de auto's van de toekomst en zoals veel films ons hebben voorgesteld.

Advertisement

Vliegende auto is voor het eerst opgestegen, alle kenmerken

Vliegende auto is voor het eerst opgestegen, alle kenmerken

Samson Sky Switchblade/Youtube

De eerste vlucht van de vliegende auto vond plaats op Grant Country International Airport in Moses Lake, in Washington: nadat hij een hoogte van 150 meter had bereikt, draaide hij rond voordat hij zich zes minuten later voorbereidde om te landen. Bousfield zei trots: "Na 14 jaar rigoureus ontwerpen en testen vertegenwoordigt onze eerste vlucht een enorme mijlpaal. Dit zet ons op weg om duizenden Switchblades te produceren om te voldoen aan de grote en enthousiaste marktvraag die we zien." Het bureau heeft namelijk al zo'n 2.300 reserveringen ontvangen van potentiële consumenten, afkomstig uit zevenenvijftig verschillende landen: de geschatte prijs voor de Switchblade is 170.000 dollar, maar er zijn duurdere modellen, zoals de versie Special van 330.000 dollar en de Limited van 770.000 dollar.

Op de website van Samson Sky lezen we: “Of hij nu bochten neemt of comfortabel het land overvliegt, de Switchblade biedt de enthousiaste bestuurder een perfect afgestemde rijervaring. Uitgerust met schijfremmen op alle wielen, een hightech intuïtief dashboard en een cabine met airconditioning is de Switchblade klaar voor alles wat ons te wachten staat. Vliegen om tijd te besparen of gewoon om de schoonheid van de wereld van bovenaf te observeren. Rijden wanneer het niet veilig is om te vliegen of wanneer je dingen van dichtbij en persoonlijk wilt zien." Het voertuig is uitgerust met kreukelzones voor en achter, zijdelingse inbraak- en kantelbeveiliging, parachute voor het hele voertuig, optionele hoorbare waarschuwing van de hoogte bij landen en automatische piloot. Dankzij het driewielige ontwerp kan hij in de meeste rechtsgebieden als motorfiets worden gekwalificeerd, waardoor het accreditatieproces op de weg wordt vergemakkelijkt.

De vliegende auto Switchblade heeft zijn eerste vlucht voltooid: en nu?

De vliegende auto Switchblade heeft zijn eerste vlucht voltooid: en nu?

Samson Sky Switchblade/Youtube

Switchblade zal worden verkocht als een experimenteel vliegtuig dat na aankoop grotendeels in elkaar moet worden gezet, maar het bureau zal consumenten een Builder Assist Center bieden waarmee de operatie binnen een week kan worden voltooid, inclusief het noodzakelijke gereedschap en toezicht. De vliegende auto heeft twee zitplaatsen en kan op de weg meer dan 200 kilometer per uur rijden, met de vleugels en de staart ingeklapt, en in de vliegmodus een snelheid van 322 km/u bereiken over een maximale hoogte van 400 meter. Het brandstofsysteem is hybride en vereist een standaard benzinepomp die de tank tot 805 km kan vullen met ongeveer 160 liter.

Nadat je op de knop hebt gedrukt om de auto in een klein vliegtuig te veranderen, zie je de vleugels en de staart zich onder het chassis ontvouwen. Zodra je je garage verlaat, kun je aan boord van de normaal geregistreerde Switchblade naar de dichtstbijzijnde lokale luchthaven gaan voordat je vertrekt. Om de vlucht te starten is ongeveer 335 meter vrije start- en landingsbaan nodig. Het is dus niet mogelijk om vanaf elke willekeurige weg op te stijgen, maar je moet een luchthavens bereiken. Zodra de benodigde afstand is afgelegd, kun je landen en het voertuig terugbrengen naar de status van auto, zodat je je bestemming vanaf de grond kunt bereiken. Na de terugreis kan het voertuig/vliegtuig net als een normale auto in de garage worden gestald, zonder dat je voor een speciale ruimte hoeft te betalen.

Het is nog niet bekend wanneer dit opwindende vooruitzicht precies in de praktijk zal worden gebracht, maar na de eerste succesvolle vliegtest zal Samson Sky zich bezighouden met de productie van verschillende prototypes. Het enige dat overblijft is wachten tot de Switchblade in de nabije toekomst in de garage zal staan!

Advertisement