Jeff Bezos wil een klok bouwen die de menselijke beschaving zal overleven: hij zal de tijd 10.000 jaar bijhouden

Janine image
door Janine

06 December 2023

Jeff Bezos wil een klok bouwen die de menselijke beschaving zal overleven: hij zal de tijd 10.000 jaar bijhouden
Advertisement

Stel je een klok van immense omvang voor, die duizenden jaren vanuit een berg tikt: het is het project dat momenteel in aanbouw is en dat de mens zou kunnen overleven. Laten we er meer over te weten komen.

Advertisement

De enorme klok van de toekomst zou de mensheid kunnen overleven

De enorme klok van de toekomst zou de mensheid kunnen overleven

U.S. Space Force image by Van Ha/Wikimedia commons - Public Domain

Jeff Bezos, uitvoerend voorzitter en oprichter van Amazon, behoort tot de rijkste mannen op aarde. Daarom besloot hij een fortuin te investeren in het bouwen van een klok die tot de grootste ter wereld behoort en de komende tienduizend jaar perfect kan functioneren. Tegen die tijd is de mens misschien al uitgestorven, maar de enorme klok van 152 meter hoog zal als herinnering blijven dienen. Het bedrag dat Bezos voor het ambitieuze project heeft uitgegeven is gelijk aan 42 miljoen dollar: de bouw is begonnen en de locatie zal zich bevinden in een berg in het westelijke deel van Texas, waar het slechts één keer per jaar zal tikken en aan het einde van elk millennium zal klinken.

Op zijn zachtst gezegd een gigantische onderneming om leven te geven aan zo'n mechanische gigant, aangedreven door de thermische modellen van de aarde. Het oorspronkelijke idee kwam echter van computeruitvinder Danny Hillis, medeoprichter van de Long Now Foundation, die de oprichting ervan al in 1995 voorstelde en een klein functionerend prototype bouwde. In zijn verbeelding schetste en ontwierp Hillis vervolgens in miniatuur een klok die slechts één keer per jaar een tikkend geluid kan voortbrengen, met een wijzer die de eeuwen markeert, klaar om elke honderd jaar een sprong voorwaarts te maken, en een koekoek die zich elke duizend jaar manifesteert en het einde en het begin van een nieuw millennium markeert. Uiteindelijk was het zijn wens om een ​​klok te maken die de tijd voor de komende tienduizend jaar kon aangeven. Er is veel tijd verstreken sinds zijn oorspronkelijke idee, het definitieve ontwerp is klaar en de fase van de constructie van de onderdelen is officieel begonnen.

Advertisement

De klok van het lange heden, een icoon van de moderne beschaving en een hoop voor de toekomst

De klok van het lange heden, een icoon van de moderne beschaving en een hoop voor de toekomst

Pkirlin/Wikipedia commons - CC BY-SA 3.0

Het doel is om van het project een icoon van de huidige beschaving te maken voor toekomstige generaties, die betrokken zullen zijn bij de realisatie ervan. Het is een creatie ontworpen voor de lange termijn, die zich niet beperkt tot het hier en nu, maar die een scenario omarmt dat geen van ons tijdgenoten zal kunnen zien. Ook de makers ervan niet. "De klok biedt een zeldzame uitnodiging om na te denken en te ontwerpen op de tijdschaal van de beschaving. Het biedt een blijvend symbool van onze persoonlijke verbinding met een verre toekomst", aldus de website van de Long Now Foundation.

De bij het project betrokken ingenieurs hebben vijf kamers gecreëerd voor de vijf verjaardagen van de klok, namelijk één jaar, tien jaar, honderd jaar, duizend jaar en tienduizend jaar, maar de ingenieurs van de toekomst zullen het werk voltooien via een mechanische schakel. In 1995 verklaarde Danny Hillis: "Ik kan me de toekomst niet voorstellen, maar ik vind het wel belangrijk. Ik weet dat ik deel uitmaak van een geschiedenis dat begon lang voordat ik me kan herinneren en dat zal voortduren lang nadat iemand zich mij herinnert. Ik heb het gevoel dat ik in een tijd van grote veranderingen leef en ik voel een verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de verandering goed verloopt. Ik plant mijn eikels in de wetenschap dat ik de eikenbomen nooit zal kunnen oogsten. Ik heb hoop voor de toekomst."

De timing die voor de klok is vastgesteld, weerspiegelt dat wat aan de beschaving voorafging, gebaseerd op het idee dat we momenteel nog maar halverwege de reis van de mensheid zijn. Volgens de makers van het project is dit "een impliciete uiting van optimisme. Als een klok tien millennia kan blijven lopen, moeten we er dan niet voor zorgen dat onze beschaving hetzelfde doet?"

De klok van Jeff Bezos: de kenmerken en hoe je deze kunt bezoeken

De klok van Jeff Bezos: de kenmerken en hoe je deze kunt bezoeken

Long Now Foundation

De website van de stichting meldt ook dat “de klok is ontworpen om minimaal onderhoud te vergen en wordt aangedreven door mechanische energie die wordt verzamelt uit zonlicht en de mensen die hem bezoeken. Het houdt de tijd bij met astronomische displays en kalenders, en een generator ontworpen met de hulp van Brian Eno, die in staat is om meer dan 3,5 miljoen unieke melodieën te produceren, één voor elke dag dat het wordt bezocht gedurende de komende 10.000 jaar.

Om de klok te bezoeken zijn enkele uren reizen nodig: het vliegveld dat het dichtst bij de berg ligt waar de mechanische reus wordt gebouwd ligt namelijk vele kilometers verderop en in het laatste stuk is het nodig om een ​​lang hobbelig pad over te steken. De arbeiders die aan de bouw werken, komen binnen via een reeks kamers en tunnels die ze in de berg hebben gegraven en die ook als ingang zullen dienen voor toekomstige bezoekers. Kortom, alleen al de verbeelding van zo'n apparaat zorgt ervoor dat je je oneindig klein voelt in het licht van de uitgestrektheid van ruimte en tijd: zal de mensheid, naar jouw mening, aan het einde van de voorziene tienduizend jaar nog steeds in staat zijn om het laatste geluid van de majestueuze klok te horen?

Advertisement