Twee stenen ankers gevonden op de zeebodem op Sicilië: ze dateren van meer dan 2000 jaar geleden

Janine image
door Janine

08 December 2023

Twee stenen ankers gevonden op de zeebodem op Sicilië: ze dateren van meer dan 2000 jaar geleden
Advertisement

Wie weet wat je te wachten staat, in de diepten van de zee, wachtend om ontdekt te worden. Nee, in dit geval hebben we het niet over een horrorwezen, of Lovecraft monsters, maar over archeologische vondsten van enorm belang. De Middellandse Zee is altijd een smeltkroes van beschavingen geweest, en het komt vaak voor dat er vondsten van eeuwen of millennia geleden worden gevonden, zoals in het geval van de twee oude ankers die zijn teruggevonden in de zeeën van Syracuse, op Sicilië. Laten we de details van deze ontdekking bekijken!

Advertisement

Een toevallige vondst: twee zeer oude ankers in de zeeën van Syracuse

Een toevallige vondst: twee zeer oude ankers in de zeeën van Syracuse

Soprintendenza del mare/Facebook

Om de twee begraven ankers te vinden, was een beetje geluk nodig van een duiker die bijna per ongeluk twee voorwerpen opmerkte. Na naar zijn verhaal te hebben geluisterd, werkten de Maritieme superintendent van de regio Sicilië en de duikeenheid van de Guardia di Finanza van Messina aan het verifiëren van het bestaan ​​en de toestand van de vondsten, om door te gaan met het herstel. Het gaat om twee stenen ankers die van meer dan 2000 jaar geleden dateren en slechts 15 meter diep zijn gevonden, alsof ze aan het wachten waren. Na een ingreep op een zeegebied van ongeveer 250 vierkante meter was het mogelijk de twee stenen vondsten beter te identificeren. Het grootste anker is 70 cm lang en heeft drie gaten, terwijl het andere anker iets kleiner is en slechts één gat heeft.

Advertisement

Van wanneer dateren de ondergedompelde ankers?

Van wanneer dateren de ondergedompelde ankers?

Soprintendenza del mare/Facebook

Zoals door deskundigen is vastgesteld, dateren de twee ankers uit de archaïsche Griekse periode, tussen 800 en 480 v.Chr., een zeer belangrijke periode in de Griekse en Siciliaanse geschiedenis. In feite werden in de 8e eeuw enkele van de belangrijkste Griekse koloniën overal in de Middellandse Zee gesticht. Syracuse is daar één van en zal eeuwenlang een van de belangrijkste steden van de Griekse wereld en daarbuiten worden. Het regionale raadslid voor Cultureel Erfgoed en Siciliaanse identiteit, Francesco Paolo Scarpinato, gaf zijn mening over de ontdekking:

Dit type interventie bevestigt het belang van samenwerking tussen overheidsinstanties en wetshandhavingsinstanties voor de bescherming van cultureel erfgoed. Ook van grote waarde is de medewerking van particulieren, die in de loop der jaren terloops heeft geleid tot de identificatie van talrijke vondsten, met als enige gemeenschappelijk doel het herstellen en verbeteren van ons cultureel erfgoed.

De lading van een neolithisch schip werd gevonden voor de kust van Capri

De lading van een neolithisch schip werd gevonden voor de kust van Capri

Soprintendenza ABAP per l'Area Metropolitana di Napoli

Zoals we al zeiden, is de Middellandse Zee een van de meest interessante en rijke plekken op de hele planeet wat betreft archeologische vondsten. En dan hebben we het niet alleen over ankers uit de archaïsche Griekse periode. In de wateren bij de Blauwe Grot op het eiland Capri, voor de kust van Napels, werd een veel oudere lading gevonden die toebehoorde aan een neolithisch schip. Volgens operaties van de wetshandhaving werden voorwerpen van obsidiaan met duidelijke sporen van bewerking ontdekt op een diepte van 40 meter. In een tijd waarin de mens nog geen metalen bewerkte, wemelde het Middellandse Zeegebied al van leven en handel.

Kortom, de zee "in het midden van de landen" herbergt zoveel archeologische schatten dat het ons elke keer verrast als we er een vinden. De wateren vertellen eeuwenoude verhalen en dragen bij aan de vorming van het steeds rijkere mozaïek van onze geschiedenis. In ieder geval tot de volgende ontdekking, de volgende vondst die daar wacht, in de diepten van de zee.

Advertisement