Jeff Bezos vraagt ​​Elon Musk om hulp bij het plaatsen van zijn satellieten in de ruimte: een ongekende samenwerking

Janine image
door Janine

09 December 2023

Jeff Bezos vraagt ​​Elon Musk om hulp bij het plaatsen van zijn satellieten in de ruimte: een ongekende samenwerking
Advertisement

Elon Musk en Jeff Bezos zijn zeker geen vrienden. Beide miljardairs bezitten enkele van de rijkste bedrijven ter wereld: aan de ene kant zijn er Tesla en SpaceX, terwijl er aan de andere kant Amazon en Blue Origin zijn. Maar ondanks dat ze rivalen zijn, zouden Elon Musk en Jeff Bezos snel ruimte kunnen vinden voor een ongebruikelijke samenwerking. En “ruimte” is precies het juiste woord.

Advertisement

SpaceX en Amazon samen voor ruimtelanceringen

SpaceX en Amazon samen voor ruimtelanceringen

SpaceX/Wikimedia Commons - CC0 1.0 DEED / Tony Gray and Robert Murray/Wikimedia Commons - Public Domain

Onlangs maakte Amazon de ondertekening bekend van een overeenkomst om drie ruimtelanceringen uit te voeren als onderdeel van het project Internet Kuiper. Dit is een initiatief dat tot doel heeft een hogesnelheidsverbinding te garanderen, zelfs in de meest afgelegen gebieden van de wereld, dankzij meer dan drieduizend satellieten in een lage baan. Kuiper zou in zekere zin het alternatief zijn voor Starlink, eveneens eigendom van Elon Musk.

Amazon heeft al twee prototypes van Kuiper-satellieten gelanceerd, maar zal de Falcon 9 van SpaceX gebruiken om de satellieten in een baan om de aarde te brengen. Het vooruitzicht is een grootschalige inzet in de eerste helft van 2024. Vergeleken met Starlink zal Kuiper niet alleen om chronologische redenen, maar ook wat betreft het aantal satellieten met een achterstand beginnen. Als Bezos kan rekenen op 3236 satellieten, heeft Musk er al meer dan 5000 en is hij van plan er nog veel meer de ruimte in te lanceren.

Advertisement

“Ik hoop dat hij dat doet”: Musk over de vraag of Bezos zich bij SpaceX zal aansluiten voor ruimteverkenning

“Ik hoop dat hij dat doet”: Musk over de vraag of Bezos zich bij SpaceX zal aansluiten voor ruimteverkenning

Seattle City Council/Wikimedia Commons - CC BY 2.0 DEED / U.S. Air Force photo by Trevor cokley/Wikimedia Commons - Public Domain

Het antwoord van Elon Musk is dat van iemand die niets om de concurrentie lijkt te geven. De miljardair herinnert dat zijn bedrijven nooit tegen de concurrentie hebben opgetreden, wat de open benadering van SpaceX en de open source-patenten van Tesla onderstreept. En toen hem werd gevraagd naar de mogelijkheid dat Bezos SpaceX zou inhalen op het gebied van ruimteverkenning en de technologie die dit mogelijk maakt, antwoordde Musk alleen maar: "Ik hoop dat hij dat doet". Uiteindelijk, zo geeft de Zuid-Afrikaan toe, zijn de motivaties die de twee drijven dezelfde: simpelweg, zou de eigenaar van Amazon veel meer tijd moeten besteden aan Blue Origin en zijn “buitenaardse” projecten.

De race van de mens naar de ruimte gaat via Elon Musk... en Jeff Bezos

De race van de mens naar de ruimte gaat via Elon Musk... en Jeff Bezos

SpaceX/Wikimedia Commons - CC0 1.0 DEED

In de kern is het verhaal van Elon Musk en Jeff Bezos het verhaal van twee rivalen die op een unieke Amerikaanse wijze manieren vonden om samen te werken. In de ruimtevaartsector gebeurde dit met de overeenkomst tussen Amazon en SpaceX. Opgemerkt moet worden dat Bezos ook een ruimtevaartbedrijf heeft, Blue Origin, dat echter nog moet werken aan baanlanceringen. Aan de andere kant heeft Amazon al verschillende lanceringen uitgevoerd met andere bedrijven dan SpaceX.

Ondanks de rivaliteit weten de twee miljardairs dus hoe belangrijk het is om samen te werken met het oog op een doel dat beide te boven gaat. Vandaag is het de lancering van duizenden satellieten om verbinding te maken met internet, morgen zal het gebruik van raketten aan beide kanten zijn. Wie weet zijn het in de toekomst misschien wel de twee die de mens in staat stellen nog sneller naar de ruimte te gaan. In de hoop dat rivaliteit voor één keer echt tot positieve resultaten voor de mensheid kan leiden.

Advertisement