Ruimtealliantie tussen de VS en India: Indiase astronauten getraind door NASA om naar het ISS te gaan

Janine image
door Janine

09 December 2023

Ruimtealliantie tussen de VS en India: Indiase astronauten getraind door NASA om naar het ISS te gaan
Advertisement

Indiase astronauten zullen door NASA worden getraind om de ruimte te bereiken en enige tijd in het Amerikaanse internationale ruimtestation door te brengen. Laten we er meer over te weten komen.

Advertisement

Indiase astronauten op het ISS: ze zullen worden getraind door NASA

Indiase astronauten op het ISS: ze zullen worden getraind door NASA

NASA/Equipaggio della STS-132/Wikimedia commons

De ruimtevaartsamenwerking tussen de VS en India is begonnen: Bill Nelson, hoofd van NASA, ging naar India om de details van de samenwerking te definiëren. Deze “alliantie” heeft zich de afgelopen tijd aanzienlijk ontwikkeld en kent door de jaren heen een constante groei, die nu nog verder wordt gesanctioneerd door het project dat de twee naties delen. Toen de Indiase minister Narendra Modi in juni 2023 voor een staatsbezoek naar de Verenigde Staten ging, kondigden hij en de Amerikaanse president Joe Biden het idee aan om Indiase astronauten de ruimte in te sturen. Nu heeft Sreedhara Panicker Somanath, hoofd van ISRO, de Indian Space Research Organization, bevestigd wat werd verwacht: de Indiase ruimtevaartorganisatie zal, in samenwerking met NASA, tegen november 2024 astronauten naar het ISS sturen.

In navolging van wat Nelson had meegedeeld, herhaalde Somanath dat "Indiase astronauten aan boord van een Amerikaans voertuig naar het internationale ruimtestation zullen vliegen". Dit project benadrukt de uitstekende relaties en het groeiende vertrouwen tussen India en Amerika, vooral met betrekking tot hun respectievelijke ruimteagentschappen. Tot nu toe hebben veel astronauten van verschillende nationaliteiten het ISS bezocht, dat zich ongeveer 408 km boven het aardoppervlak bevindt, waaronder Russen, Europeanen en Canadezen. Internationale samenwerking was een belangrijk kenmerk van het station, dat was ontworpen als een internationaal ruimtelaboratorium en als gevolg daarvan astronauten uit verschillende landen betrof om wetenschappelijke experimenten uit te voeren.

Advertisement

NASA en ISRO zullen een gezamenlijk ontworpen satelliet de ruimte in sturen

NASA en ISRO zullen een gezamenlijk ontworpen satelliet de ruimte in sturen

Bill Ingalls/Wikimedia commons - Public Domain

Bill Nelson wilde specificeren dat de VS "de astronauten zullen selecteren zoals bepaald door ISRO, en NASA zal hier geen enkele selectie uitvoeren", waardoor dit aspect volledig in handen van het Indiase agentschap werd gelaten. Somnath van zijn kant verklaarde zich in dit opzicht positief en beweerde dat de astronauten, die er waarschijnlijk vier zullen zijn, een volledige training op Amerikaans grondgebied zullen ondergaan. Niet alleen de astronauten, maar ook degenen die verantwoordelijk zijn voor medische hulp en controleoperaties zullen worden opgeleid in Amerikaanse faciliteiten, voordat ze een periode van ongeveer een week in het ISS zullen doorbrengen. Het binationale team zal synergetisch werken om samen te werken tijdens toekomstige ruimtevluchten. India's eerste ruimtemissie zal Gaganyaan zijn, gepland voor begin 2024. ISRO evalueert de mogelijkheid om NASA's HVIT, of Hypervelocity Impact Technology, te gebruiken voor de validatie van MMOD's, beschermende schilden voor micrometeoroïden en orbitaal puin.

Na de ontmoeting tussen Bill Nelson en de Indiase minister van Wetenschap en Technologie Jitendra Singh, zei laatstgenoemde dat India en de VS in 2024 een gezamenlijke satelliet zullen sturen om de aarde te monitoren. De satelliet zal beschikken over een synthetische apertuurradar en zal in het eerste kwartaal van het jaar worden gelanceerd met de GSLV, een geosynchrone satellietlanceerinrichting. De NASA-ISRO NISAR wordt wel “een groot observatorium” genoemd, ontworpen voor een bedrag van 1,5 miljard dollar, waarmee het de titel “de duurste aardbeeldsatelliet ter wereld” heeft gekregen.

Indiaas commercieel ruimtestation: het plan voor 2040

Indiaas commercieel ruimtestation: het plan voor 2040

Pixabay

Het NISAR-project, hoewel niet nieuw, wordt bij de implementatie ervan uiterst belangrijk. De door de satelliet verzamelde gegevens zullen in feite van fundamenteel belang zijn voor het bestuderen van terrestrische ecosystemen, de bergachtige en polaire cryosfeer, de vervorming van de vaste aarde, zee-ijs en kustoceanen op regionale tot mondiale schaal. De missie, die de L-band van NASA en de S-band van ISRO draagt, is geïntegreerd in het Jet Propulsion Laboratory en wordt getest in het Rao Satellite Center in Bangalor.

Tot nu toe heeft India op kleine schaal deelgenomen aan de ruimtevaartactiviteit in de wereld, met een percentage van 2%, maar het is van plan dit te vergroten. Bovendien sprak Nelson zijn vertrouwen uit in de samenwerking tussen de twee landen met het oog op de oprichting van een Indiaas commercieel ruimtestation voor 2040: “Ik denk dat India tegen die datum een ​​commercieel ruimtestation wil hebben. Als zij willen dat wij met hen samenwerken, zijn we uiteraard beschikbaar. Maar dit hangt af van India. Dit kan veel mogelijkheden voor onderzoek openen, waaronder farmaceutisch onderzoek zonder zwaartekracht. Als India dat wenst, kunnen we samenwerken en onze ervaringen delen."

Modi heeft verklaard dat hij het station binnen tien jaar wil bouwen, maar de financiële, bouw- en onderhoudsverplichtingen zijn nogal moeilijk. Het zal daarom waarschijnlijk nodig zijn om te vertrouwen op internationale partners, en wie beter dan de VS kan de juiste bijdrage garanderen?

Advertisement