Reddingsdienst in de ruimte: er is behoefte aan een reddingsteam gezien het groeiende ruimtetoerisme

Janine image
door Janine

11 December 2023

Reddingsdienst in de ruimte: er is behoefte aan een reddingsteam gezien het groeiende ruimtetoerisme
Advertisement

We betreden het tijdperk van ruimtetoerisme, dat onvermijdelijke grenzen stelt vergeleken met interplanetair toerisme: de behoefte aan onmiddellijke hulp in geval van nood. Om deze reden heeft een Amerikaanse instelling de urgentie benadrukt van het opzetten van een adequate reddingsdienst.

Advertisement

Tijdperk van ruimtetoerisme, de Rand Corporation meldt de urgentie van een reddingsdienst

Tijdperk van ruimtetoerisme, de Rand Corporation meldt de urgentie van een reddingsdienst

Pexels

Hier zijn we dan: van reizen waarmee we elk deel van de wereld kunnen bereiken door enkele uren te reizen, naderen we het moment waarop we nieuwe gebieden kunnen testen, waarmee we feitelijk het tijdperk van ruimtetoerisme binnengaan. Maar als het in geval van nood op aarde mogelijk is om snel en eenvoudig contact op te nemen met een hulpdienst, kan dat zeker niet gezegd worden voor de buitenaardse ruimte. Het zou zeker niet zoiets zijn als op een eiland of op een afgelegen plek op de planeet zijn, waar doe dan ook moeilijke en niet altijd snelle interventies nodig zijn.

Om deze reden heeft de Rand Corporation, een Amerikaanse non-profitorganisatie die het beleid en de besluitvorming helpt verbeteren door onderzoek en analyse in de publieke sector, een rapport gepresenteerd waarin de noodzaak wordt benadrukt om een ​​gespecialiseerde ruimte reddingsdienst beschikbaar te stellen. Daarbij werd het gebrek benadrukt aan paraatheid bij noodsituaties waarbij astronauten en ruimtetoeristen betrokken zijn, aangezien hun aantal naar verwachting exponentieel zal groeien. Hoewel de aarde is toegerust om snel en voorbereid op een verscheidenheid aan noodsituaties te kunnen reageren, zijn er geen ruimteproblemen. Omdat verkenningen in de ruimte zeker niet voorbestemd zijn om te stoppen, moeten degenen die zich buiten onze planeet wagen, adequate hulp krijgen, zegt de Rand Corporation.

Advertisement

Ruimte-ongevallen en tegenmaatregelen van NASA

Ruimte-ongevallen en tegenmaatregelen van NASA

Pexels

Tot op heden is er feitelijk geen noodinterventie uitgevoerd om eventuele ruimtetoeristen in een noodtoestand onder controle te houden. Het voorstel van de instelling is juist gebaseerd op het feit dat de ruimtevaart voortdurend toeneemt, en daarmee ook de reizigers zelf. Het rapport, gepresenteerd met de titel "Select Space Concepts for the new space era”, is niet het eerste dat het probleem presenteert: vóór de non-profitorganisatie had de Aerospace Corporation ook de noodzaak benadrukt om een ​​reactie te creëren op de groeiende gevaren die zouden kunnen plaatsvinden in de ruimte met meer reizen.

Het ontbreken van een adequate reddingsdienst in de ruimte heeft al geleid tot ongelukken die misschien vermeden hadden kunnen worden, zoals het einde van de space shuttle Columbia en zijn gehele bemanning van zeven astronauten in 2003 en, daarvoor, van de Challenger in 1986. Sinds de episode aan het begin van het nieuwe millennium heeft NASA de veiligheidsmaatregelen voor shuttles vergroot en verbeterd, waaronder reserveshuttles en steun van internationale partners. Dit kan echter niet als definitief sluitend worden beschouwd.

Reddingsdienst in de ruimte: timing, verantwoordelijkheden en financiering

Reddingsdienst in de ruimte: timing, verantwoordelijkheden en financiering

Freepik

De risico's die verband houden met de steeds talrijker wordende ruimtereizen zijn daarom zeer groot en om deze reden onderstreept het rapport de noodzaak van adequate onmiddellijke reddingscapaciteit. Dit is een uitnodiging om snel te handelen en de wereldgemeenschap uit te nodigen om na te denken over de aanname van protocollen voor ruimteveiligheid zoals die op aarde. Om een ​​dergelijk project uit te voeren is het volgens de Rand Corporation noodzakelijk om verantwoordelijkheden vast te stellen die, naar zij veronderstelt, internationale samenwerking en de naleving van de ruimtevaartverdragen van de Verenigde Naties zouden moeten omvatten. Wat de financiering betreft, moet deze volgens de instelling echter worden verstrekt door politieke instanties en door investeringen uit de particuliere sector. In de praktijk zou de ruimte reddingsdienst voertuigen moeten omvatten die specifiek zijn ontworpen voor snelle lancering en die ruimtevaartuigen in een baan om de aarde kunnen bereiken, inclusief levensondersteuning en medische hulp.

Rand Corporation schat dat de totstandkoming van deze dienst nog zo'n tien jaar zal duren, maar dat de planning van het project niet langer kan worden uitgesteld. Het reizen buiten de aarde neemt snel toe dankzij ontwikkelingen in de sector en lanceringsprogramma's van particuliere bedrijven als SpaceX en Virgin Galactic. De kosten van kaartjes voor ruimtetoerisme bedragen honderdduizenden euro's en niet iedereen kan het betalen, maar het feit dat het potentieel niet alleen voor astronauten toegankelijk is, maakt dit doel urgenter dan ooit. Wat denk jij ervan?

Advertisement