Buitengewone geboorte van een witte alligator: er zijn maar heel weinig exemplaren

Janine image
door Janine

13 December 2023

Buitengewone geboorte van een witte alligator: er zijn maar heel weinig exemplaren
Advertisement

Het themapark en natuurreservaat Gatorland, gelegen in Florida, is gewijd aan alligators. En onlangs kondigde het park een buitengewone gebeurtenis aan: de geboorte van een kleine witte alligator die aan leucisme leed. Laten we eens kijken wat deze aandoening precies is en wat deze geboorte betekent voor Gatorland en voor alligators.

Advertisement

Wat is leucisme en waarom is het belangrijk om het te weten

Wat is leucisme en waarom is het belangrijk om het te weten

Gatorland Orlando/Facebook

Leucisme is een genetische aandoening die leidt tot de witte kleur van veel diersoorten. Zoals we later zullen zien, worden niet alleen alligators getroffen, maar ook andere reptielen, vogels en zoogdieren. Het is een vorm van onvolledig albinisme, gekenmerkt door het ontbreken van pigmentatie in de huid, veren of vacht, maar zonder de kleur in andere delen van het lichaam volledig te elimineren.

In de praktijk, zoals in het geval van de babyalligator geboren in Gatorland, is het exemplaar volledig wit maar heeft het normaal gekleurde ogen. Een ander interessant aspect is dat leucistische individuen ook plekken met normale pigmentatie op hun huid kunnen hebben. Volgens het park in Florida kunnen leucistische alligators, in tegenstelling tot albino-exemplaren, kortstondig worden blootgesteld aan direct zonlicht. Ze behouden echter een hogere gevoeligheid dan alligators met normale pigmentatie.

Advertisement

De geboorte van de witte alligator in Gatorland

De geboorte van de witte alligator in Gatorland

Gatorland Orlando/Facebook

Leucisme is bijzonder zeldzaam, zozeer zelfs dat er in de wereld slechts zeven voorbeelden van leucistische alligators bekend zijn. Het in Gatorland geboren kleintje, een vrouwtje, is dan ook het achtste lid van deze exclusieve groep en wordt met groot enthousiasme ontvangen. Aan de andere kant is het de eerste leucistische alligator die in gevangenschap en onder de aandacht van mensen is geboren.

De president van Gatorland, Mark McHugh, toonde grote emoties bij deze ongekende geboorte. Het kleine blanke vrouwtje en haar broer, die een normale pigmentatie heeft, zijn met vlag en wimpel door de gezondheidscontroles gekomen en verkeren in goede gezondheid. Gevoed met rauwe stukjes kip en andere dierensupplementen zijn ze voorbestemd om de toekomstige attracties van het park te worden. In de hoop dat Gatorland het leucisme van de kleine alligator met zorg zal kunnen behandelen en binnenkort ook een naam voor haar zal vinden. Ja, want zij en haar broertje hebben nog steeds geen naam, en daarom heeft Gatorland zijn fans om hulp gevraagd.

Wanneer de natuur wit wordt: enkele gevallen van leucistische dieren

Wanneer de natuur wit wordt: enkele gevallen van leucistische dieren

Jeff Mauritzen/National Geographic

Zoals we in het begin al zeiden, hebben niet alleen alligators gevallen van leucisme. Integendeel, deze aandoening treft veel soorten, ook soorten die erg ver van elkaar verwijderd zijn. Hier zijn enkele zeer interessante gevallen:

  • Adéliepinguïn. Bij Cape Crozier op Antarctica heeft de fotograaf van National Geographic Jeff Mauritzen een leucistische pinguïn vastgelegd in een kolonie Adéliepinguïns. Hoewel er gevallen van leucisme voorkomen bij andere pinguïnsoorten, komen deze vooral bij deze soort voor.
  • Eenogige cobra. Op de Reptielen Expo in Quartino, Zwitserland, waren we getuige van de geboorte van drie roze leucistische cobra's, die wit zullen worden zodra ze volwassen zijn. Vergeleken met albino-exemplaren hebben ze zwarte ogen en geen rode.
  • Vogelbekdier. Gevonden in New South Wales, Australië, heeft een zeldzaam wit vogelbekdier de aandacht van onderzoekers getrokken. Dit is op zichzelf al een ongewoon zoogdier, maar leucisme voegt een vleugje uniekheid toe aan de ontdekking, zozeer zelfs dat het een uitzonderlijk geval vertegenwoordigt. Misschien wel de eerste ooit geregistreerd.

Kortom, de witte alligator geboren in Gatorland voegt zich bij een lijst van zeldzame dieren met een unieke genetische aandoening. Een beter begrip van dit exemplaar in gevangenschap zal ons ook in staat stellen om dieren die lijden aan leucisme in het wild effectiever te helpen. Ze zijn misschien zeldzaam, maar dat betekent niet dat ze niet beschermd moeten worden.

Advertisement