Jeff Bezos moet de rechten betalen om de naam “Amazon” te gebruiken: er is een geschil met de Braziliaanse gouverneur

Janine image
door Janine

15 December 2023

Jeff Bezos moet de rechten betalen om de naam “Amazon” te gebruiken: er is een geschil met de Braziliaanse gouverneur
Advertisement

We kennen Amazon allemaal, niet de online winkel, maar het regenwoud dat een groot deel van Brazilië en andere buurstaten beslaat. Het is geen mysterie dat Amazon zijn naam heeft ontleend aan het grootste regenwoud ter wereld, de groene long van de planeet. Voor de gouverneur van de Braziliaanse deelstaat Amazonas Wilson Lima zou Jeff Bezos nu de rechten voor het gebruik van de naam moeten gaan betalen. Laten we eens kijken waarom.

Jeff Bezos moet betalen om de naam Amazon te mogen gebruiken: de aanvaring met Lima

Jeff Bezos moet betalen om de naam Amazon te mogen gebruiken: de aanvaring met Lima

Jorge.kike.medina/Wikimedia Commons - CC BY 3.0 DEED

In een interview met de Braziliaanse krant O Globo bracht de gouverneur van Amazonas Wilson Lima de kwestie van de royalty's expliciet ter sprake. Aan de andere kant gebruikt Jeff Bezos de naam Amazon al 30 jaar en heeft deze over de hele wereld bekend gemaakt. Om deze reden vraagt ​​Lima aan Bezos hoeveel zijn bedrijf heeft verdiend ten koste van het Amazonewoud en hoe lang hij dat nog van plan is.

Lima's aanpak bleef niet beperkt tot het interview, of de bereidheid om over de kwestie te praten tijdens de COP 28-top in Dubai. Integendeel, de gouverneur van Amazonas deelde een video gericht aan Jeff Bezos op een toon die verder gaat dan louter een economisch verzoek. Volgens Lima zou Amazon een rol moeten spelen in het milieubehoud van het bos. Aan de andere kant kan zo’n groot bedrijf dat de naam draagt ​​van het grootste bos ter wereld er niet aan ontkomen zijn ecosysteem te behouden.

Advertisement

Het Amazonewoud, een uniek en risicovol ecosysteem

Het Amazonewoud, een uniek en risicovol ecosysteem

Gleilson Miranda/Wikimedia Commons - CC BY 2.0 DEED / Van Ha/Wikimedia Commons - Public Domain

Het is geen toeval dat het Amazonewoud de groene long van de planeet wordt genoemd. Ooit werd dit gezegd voor alle zuurstof die door de flora werd geproduceerd, maar tegenwoordig kunnen we het ook toevoegen voor al het geabsorbeerde koolstofdioxide. In de woorden van Lima zou Jeff Bezos moeten betalen voor het gebruik van de naam Amazon, maar het gaat niet alleen daarover. De poging is om een ​​van de rijkste mannen ter wereld de ecologische verantwoordelijkheden van zijn bedrijf onder ogen te zien.

De Amazone heeft een oppervlakte van bijna 7 miljoen vierkante kilometer en heeft de afgelopen jaren bijna een vijfde van zijn regenwoud verloren. Het is duidelijk dat de voortdurende ontbossing en het beleid van substantiële desinteresse ten aanzien van een van de belangrijkste plekken op aarde hiervoor verantwoordelijk zijn. Met zijn nettowaarde van ruim 170 miljard dollar zou Jeff Bezos de klimaatverandering veel effectiever kunnen aanpakken. Of het nu is door te betalen voor het gebruik van de naam Amazon of via andere initiatieven, uiteindelijk maakt het niet uit. Waar het om gaat is de aanwezigheid van een sterk signaal en voortdurende aandacht, zoals die van Wilson Lima.

De verantwoordelijkheden van Amazon op het Amazoneregenwoud en de zaak van het domein “.amazon”

Zoals we al zeiden, zorgt het initiatief van Lima ervoor dat Bezos de verantwoordelijkheden onder ogen ziet van een groot bedrijf als Amazon. Maar dit is niet het enige geval waarin de miljardair de naam van het Amazonewoud om commerciële redenen exploiteert. Amazon heeft onlangs de exclusieve rechten verkregen op het domein van topniveau “.amazon”. De operatie veroorzaakte spanningen met sommige leden van ACTO, de Amazon Cooperation Treaty Organization. Brazilië en Peru hebben er zelfs over geklaagd dat de feitelijke privatisering van het domein de bescherming van het Amazonewoud in gevaar zou kunnen brengen.

Na verschillende geschillen is Amazon met deze landen overeengekomen om enkele domeinnamen te delen, maar het probleem blijft een ander. Als het mogelijk is om domeinnamen die afkomstig zijn van geografische en politieke entiteiten te privatiseren, betekent dit dat internet overal een prijs op zet. En de risico's kunnen niet te overzien zijn, vooral als je bedenkt hoe belangrijk het web is voor de bescherming van de bossen en de inheemse bevolking. Gezien de omvang van Amazon is het gebruik van de naam misschien wel het minste van de problemen die het veroorzaakt. Juist om deze reden zou harder werken om het Amazonegebied te beschermen een feit moeten zijn, en geen voortdurend debat. Ondertussen wacht het regenwoud en krimpt elk jaar een beetje meer.

Advertisement