Een 17.000 jaar oude rotswoning ontdekt: deze is tot op de dag van vandaag intact gebleven

Janine image
door Janine

22 December 2023

Een 17.000 jaar oude rotswoning ontdekt: deze is tot op de dag van vandaag intact gebleven
Advertisement

Recente archeologische ontdekkingen in Noord-Spanje hebben een van de meest verbluffende en best bewaarde paleolithische woningen ter wereld blootgelegd. Deze rotswoning bevindt zich in het grottencomplex La Garma, in Cantabrië, en dateert van ongeveer 17.000 jaar geleden. In dit artikel zullen we zien hoe de ontdekking plaatsvond en wat onderzoekers in de grot vonden.

Advertisement

Een echte tijdcapsule van 17 duizend jaar geleden

Een echte tijdcapsule van 17 duizend jaar geleden

Mario Modesto/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED

Garma is een archeologische vindplaats die in 1995 werd ontdekt en vertelt een verhaal dat duizenden jaren teruggaat tot het Boven-Paleolithicum. Het grottencomplex wordt al duizenden jaren bewoond door mensenpopulaties, en het belang ervan wordt geaccentueerd door een van de rijkste collecties rotskunst. Door de accidentele sluiting van de hoofdingang, veroorzaakt door een aardverschuiving die ongeveer 17.000 jaar geleden plaatsvond, bleef de inhoud ervan behouden voor toekomstige generaties.

Natuurlijk bleven alle grotten rondom verschillende menselijke activiteiten herbergen, hoewel niet permanent, maar de echte schat werd binnenin gevonden. Nu hebben de laatste onderzoeken door archeologen een glimp van het leven van buitengewone helderheid onthuld. Vanuit dit oogpunt vertegenwoordigt La Garma een echte tijdcapsule, 17.000 jaar geleden gebouwd en pas vandaag geopend.

Advertisement

Fundering, verwarming, werkgereedschap: een echte grotwoning

Fundering, verwarming, werkgereedschap: een echte grotwoning

Universida de Cantabria

De in La Garma ontdekte rotswoning dateert dus van 17 duizend jaar geleden en biedt een fascinerend beeld van het dagelijkse leven van de oude bewoners. De plaats heeft rudimentaire fundamenten, bestaande uit stenen blokken en stalagmieten. De fundamenten schetsen op hun beurt een structuur waarin stokken en dierenhuiden moesten worden ondergebracht. In het midden van de rotswoning zijn sporen te vinden van een klein vreugdevuur, een verzamel- en verwarmingsplaats, samen met diverse sporen van stenen werktuigen.

Kortom, La Garma wordt al duizenden jaren door de natuur veilig bewaard, en pas nu heeft het de schatten onthuld die het bevatte. Hoewel interessant voor ons, was de archeologische vindplaats van deze rotswoning geen permanente verblijfplaats. In feite moeten we rekening houden met het nomadisme van menselijke groepen tijdens het Boven-Paleolithicum, een aspect dat La Garma tot een tijdelijke maar complete plek maakt.

Gereedschappen en kunstwerken van 17.000 jaar geleden gevonden in La Garma

Gereedschappen en kunstwerken van 17.000 jaar geleden gevonden in La Garma

Gobierno de Cantabria

In feite blijkt de archeologische waarde van La Garma ook uit de uitstekende conservering van de vondsten die in de rotswoning aanwezig zijn. Er werden alledaagse gebruiksvoorwerpen gevonden, duidelijk gemaakt van steen, maar toch al geavanceerd. Daarnaast bevat de grot ook echte kunstwerken, zoals het bot van een oeros waarin afbeeldingen van mensen en dieren zijn gegraveerd. Verder vonden archeologen ook hangers gemaakt van herten-, paarden- en bizonbotten, die getuigen van het vakmanschap van Homo Sapiens.

Kortom, La Garma is een unieke archeologische vindplaats ter wereld, onderdeel van een netwerk van UNESCO-erfgoedgrotten en tevens een 17.000 jaar oude rotswoning. Alle geleerden zijn het eens over de wens om de site te beschermen en tegelijkertijd de studie van de vondsten voort te zetten. En misschien zullen we op een dag een veel completer beeld hebben van de levens van onze voorouders in grotten, rond een vuur, waardoor tijdloze kunstwerken ontstaan.

Advertisement