Waarom heeft aluminiumfolie een matte kant en een gladde kant? Eindelijk weten we hoe we het correct moeten gebruiken

Janine image
door Janine

21 December 2023

Waarom heeft aluminiumfolie een matte kant en een gladde kant? Eindelijk weten we hoe we het correct moeten gebruiken
Advertisement

Je zult je vast wel een keer hebben afgevraagd waarom de kanten van aluminiumfolie verschillend zijn en waarom we het voedsel automatisch op de matte kant plaatsen. Het is je misschien nooit opgevallen, maar er is een reden waarom de twee kanten verschillend zijn.

De geschiedenis van aluminiumfolie

De geschiedenis van aluminiumfolie

Pexels

Moderne aluminiumfolie vindt zijn oorsprong in blikpapier, dat in het verleden werd gebruikt voor voedselverpakkingen, om precies te zijn tussen eind 1800 en begin 1900. In 1910 begon de productie van aluminiumfolie zoals we die nu kennen in Zwitserland in de fabriek van Dr. Lauber, Neher & Cie., een bedrijf dat zich voorheen bezighield met de productie van aluminium en werd geëxploiteerd door JG Neher & Sons.

In 1907 ontwikkelden Dr. Lauber en andere medewerkers een innovatieve methode voor het walsen van aluminium. Een van de eerste producten die met dit nieuwe materiaal werden verpakt, was de chocolade van Toblerone.

In 1913 had het gebruik van aluminiumfolie zich al verspreid naar de Verenigde Staten, waar het werd gebruikt voor snoep en kauwgom.

Advertisement

Door het productieproces heeft de aluminiumfolie een glanzend gedeelte

Door het productieproces heeft de aluminiumfolie een glanzend gedeelte

Freepik

Het verschil tussen de twee zijden van de folie heeft niets te maken met de keuken, maar is simpelweg een gevolg van het productieproces. Bij de vervaardiging van aluminiumfolie wordt een specifieke techniek toegepast. Dit proces staat bekend als frezen, waarbij de platen worden "getrokken" met behulp van spanning en warmte om de gewenste dikte te bereiken.

Bij deze procedure worden twee vellen tegelijk gebruikt om scheuren te voorkomen. Het ruwe oppervlak van de folie is het oppervlak waar de twee vellen tijdens de productie met elkaar in contact komen, terwijl het glanzende gedeelte het buitenste oppervlak is.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken over welke kant je moet gebruiken als je gewone folie gebruikt: beide zijden zijn even functioneel.

In het geval van aluminiumfolie met antiaanbaklaag is er echter wel een juiste kant om te gebruiken: de ruwe kant. Op dit oppervlak is namelijk de antiaanbaklaag aangebracht die voorkomt dat voedsel aan de aluminiumfolie blijft plakken.

Waar wordt aluminiumfolie precies voor gebruikt?

Waar wordt aluminiumfolie precies voor gebruikt?

Pexels

Aluminiumfolie is uiterst veelzijdig en heeft meerdere toepassingen, zowel in de keuken als in andere huishoudelijke ruimtes. In de keuken wordt het vooral gebruikt om voedsel zoals vlees, vis en groenten te koken en vochtig te houden; het dient ook om voedsel warm te houden, taarten en lasagne in de oven te beschermen tegen overmatig drogen of verbranden, en zelfs om zelf vormen te maken voor cake en koekjes.

Wist je echter dat aluminiumfolie ook buiten de keuken gebruikt kan worden?

Het kan in feite worden gebruikt om scharen te slijpen, metalen te polijsten (met een oplossing van warm water, natriumbicarbonaat, afwasmiddel en zout), statische elektriciteit in de droger te elimineren, de strijkefficiëntie te verhogen door de strijkplank ermee te bedekken, roosters en barbecues schoon te maken, het strijkijzer schoonmaken met zout en folie, het netwerksignaal verbeteren door aluminiumfolie achter de router te plaatsen en tenslotte om contact te maken met batterijen met vervormde polen.

Samenvattend heeft aluminiumfolie dus meerdere toepassingen die niet alleen beperkt zijn tot het culinaire gebied, en beide kanten hebben dezelfde functionaliteit: het verschil in gladheid wordt alleen bepaald door het productieproces.

Advertisement