De iconische jurk gedragen door Judy Garland in "The Wizard of Oz" kan eindelijk op een veiling worden verkocht

Janine image
door Janine

21 December 2023

De iconische jurk gedragen door Judy Garland in "The Wizard of Oz" kan eindelijk op een veiling worden verkocht
Advertisement

De iconische jurk gedragen door actrice Judy Garland in de onvergetelijke film “The Wizard of Oz” wordt geveild, nadat het centraal stond in een rechtszaak om het eigendom vast te stellen.

Advertisement

"The Wizard of Oz", een tijdloos succes

"The Wizard of Oz", een tijdloos succes

Judy Garland as Dorothy, "The Wizard of Oz", Metro-Goldwyn-Mayer/Wikimedia commons - Public Domain

Wie herinnert zich niet de bekende film "The Wizard of Oz", met de kleine Dorothy in de hoofdrol? De film werd uitgebracht in 1939, geregisseerd door Victor Fleming, gebaseerd op de gelijknamige roman van L. Frank Baum. Het was een kassucces en werd een filmklassieker en een cultureel icoon, vooral vanwege de overgang van zwart-wit naar kleur, een noviteit in die tijd. De film vertelt over Dorothy Gale, een jong weesmeisje dat tijdens een tornado naar de magische wereld van Oz wordt vervoerd. Om naar huis terug te keren moet de jonge hoofdpersoon, gespeeld door Judy Garland, de Yellow Brick Road volgen met drie ongewone metgezellen: Scarecrow, de Tin Woodman en Cowardly Lion. Onderweg worden de vrienden geconfronteerd met uitdagingen, ontmoeten ze de slechte Heks uit het Westen en zoeken ze de hulp van de Tovenaar van Oz. Uiteindelijk ontdekken ze dat de antwoorden op hun verlangens al in hen zaten. De film viert vriendschap, innerlijke kracht en de vervulling van dromen en wordt een tijdloze klassieker.

Nu zou de blauw-witte gingham jurk die Dorothy droeg, verkocht kunnen worden door veilinghuis Bonhams, na een rechtszaak over het betwiste eigendom van de jurk. Ruim een ​​jaar na het betwisten van het eigendom van de jurk gedragen door de actrice, die de veiling van de Catholic University van Amerika had opgeschort, verwierp de federale rechter van New York, Paul Gardephe, de rechtszaak.

Advertisement

De jurk gedragen door Judy Galrand in "The Wizard of Oz" werd aan een dominee gegeven

De jurk gedragen door Judy Galrand in "The Wizard of Oz" werd aan een dominee gegeven

Bonhams

In 2022 gaf de magistraat aan Barbara Hartke, Wisconsin, tien dagen de tijd om een ​​geldig argument te presenteren om het rechtmatige eigendom van de jurk te claimen en daarom een ​​bevel op te heffen dat de veiling blokkeerde. Dit is echter niet gebeurd, omdat Hartke dit niet kon bewijzen. Dhoroty's jurk was in feite eigendom van haar overleden oom, dominee Gilbert Hartke, die in 1973 als geschenk aan de Catholic University van Washington werd ontvangen door theateractrice en Oscarwinnares Mercedes McCambridge. Hoe laatstgenoemde in het bezit is gekomen van de jurk is niet bekend, al wordt aangenomen dat de twee actrices vriendinnen waren. Vervolgens werd de jurk onderdeel van de beroemde collectie van de universiteit, opgeslagen in een vochtvrije omgeving om het aspect intact te houden.

Rechter Gardephe stelde in zijn uitspraak dat de nicht van de eerwaarde er niet in was geslaagd enig eigendomsrecht aan te tonen op de jurk die eerder aan haar oom was geschonken, die lange tijd professor was aan de Catholic University. Er wordt aangenomen dat de universiteit zelf de eigenaar is van het iconische kledingstuk. De advocaat van Barbara Hartke, Anthony Scordo III, hoopt dat zijn cliënt zo snel mogelijk wordt benoemd tot executeur van de nalatenschap van de eerwaarde, wat haar een manier zou kunnen bieden om haar juridische aanspraak op de jurk die Judy Gardner droeg te doen gelden.

Dorothy's jurk uit "The Wizard of Oz" wordt eindelijk op een veiling verkocht

Dorothy's jurk uit "The Wizard of Oz" wordt eindelijk op een veiling verkocht

Bonhams

En dat niet alleen: volgens de advocaat zou het intrekken van het bevel dat de veiling blokkeerde voorbarig zijn, omdat zijn cliënt geldige argumenten zou kunnen krijgen om het eigendom op te eisen. De universiteit van haar kant zei dat ze "zeer bemoedigd en blij was dat de motie tot afwijzing werd ingewilligd en kijkt ernaar uit dat deze zaak in de komende weken wordt opgelost."

Na het overleden van de dominee in 1986 was de jurk lange tijd onvindbaar voordat het in 2021 tijdens de renovatie van het Hartke Theater van de faculteit werd gevonden in een vuilniszak die boven de brievenbussen van de universiteit was geplaatst. In maart 2022 sloot de Catholic University een contract met veilinghuis Bonhams om de jurk te verkopen, voor naar schatting $800.000 tot $1,2 miljoen. Alles werd echter geblokkeerd door Barbara Hartke, die zowel de universiteit als het veilinghuis voor de rechtbank in Manhattan aanklaagde.

Uit het vonnis van rechter Gardephe blijkt duidelijk dat de eerwaarde een gelofte van armoede heeft afgelegd toen hij in 1933 priester werd van de Dominicaanse orde. Hartke deed daarom afstand van het eigendom van materiële en tijdelijke goederen en stemde ermee in zijn salaris te schenken aan het College van de Onbevlekte Ontvangenis. Bovendien lijkt het erop dat er geen schriftelijk document in het proces-verbaal aanwezig is waaruit blijkt dat de nicht is aangesteld als vertegenwoordiger van de nalatenschap van de dominee. Om deze redenen “ontbreekt het haar de legitimiteit om deze actie te ondernemen”, oordeelde Gardephe. Wordt de jurk definitief geveild of kan Hartke aantonen dat zij de rechtmatige eigenaresse is?

Advertisement