Degenen die graag vroeg in de ochtend opstaan, hebben volgens een onderzoek de genen geërfd van Neanderthalers

Janine image
door Janine

21 December 2023

Degenen die graag vroeg in de ochtend opstaan, hebben volgens een onderzoek de genen geërfd van Neanderthalers
Advertisement

Als je een ochtendmens bent, heb je volgens onderzoek mogelijk enkele genetische varianten van de Homo neanderthalensis geërfd. Dit is wat de onderzoekers ontdekten.

Advertisement

Wie waren de Neanderthalers?

Wie waren de Neanderthalers?

Freepik

De Neanderthaler is een uitgestorven menselijke soort, nauw verwant aan de moderne mens (Homo sapiens), die tussen ongeveer 400.000 en 40.000 jaar geleden in Europa en delen van Azië leefde. Hoewel het niet mogelijk is om een ​​specifieke beschrijving van één individu te geven, komen uit archeologische en antropologische ontdekkingen enkele algemene kenmerken naar voren. Neanderthalers waren gewend aan een glaciale omgeving, ze hadden korte, robuuste lichamen die geschikt waren om warmte vast te houden. Ze hadden een laag voorhoofd, vergrote schedels en prominente wenkbrauwbogen. De neusgaten waren breed om het inademen van koude, droge lucht te vergemakkelijken. Ze gebruikten stenen werktuigen, werktuigen van bot en hout, en archeologisch bewijs suggereert ook een rudimentaire vorm van symboliek en begrafenis.

Ondanks hun fysieke verschillen beschikten de Neanderthalers over geavanceerde cognitieve vaardigheden en hadden ze op complexe manieren interactie met hun omgeving. Ze lieten een genetische erfenis achter in de moderne Homo sapiens, wat duidt op interacties en kruisingen tussen de twee soorten. De kennis van de Neanderthalers blijft zich ontwikkelen door nieuwe ontdekkingen en inzichten in archeologisch en genetisch onderzoek, en een daarvan heeft iets nieuws ontdekt: de gewoonte van sommige mensen om vroeg in de ochtend wakker te worden zou een genetische erfenis kunnen zijn van deze oude bewoners van de planeet.

Advertisement

De ontmoeting tussen Neanderthalers en Homo Sapiens

De ontmoeting tussen Neanderthalers en Homo Sapiens

Oxford Academy

Ieder van ons heeft een volledig individuele slaap-waakcyclus en een circadiaan ritme dat anders is dan dat van anderen. Deze worden beïnvloed door meerdere factoren, variërend van sociale en werkgerelateerde factoren tot strikt genetische factoren. Het onderzoek in kwestie heeft zich op dit laatste geconcentreerd, wat een verband met Neanderthalers suggereert. Deze laatsten, die op grote hoogte in Eurazië leefden, hebben mogelijk een betere reactie ontwikkeld op seizoensveranderingen in het licht dan de latere Homo sapiens, die in de Afrikaanse gebieden dicht bij de evenaar leefden. Toen de eerste Homo sapiens aan hun reis naar het noorden begonnen, kwam het eerste contact en de daaropvolgende kruising met Neanderthalers tot stand. Volgens de auteurs zouden de eerste moderne mensen op deze manier op genetisch niveau het vermogen hebben gekregen om zich aan te passen aan veranderingen van het daglicht. De studie suggereert dat deze erfenis, die tot op de dag van vandaag in stand wordt gehouden, nog steeds een impact kan hebben op wat voor soort mensen we zijn: nachtmensen of ochtendmensen.

Tony Capra, universitair hoofddocent epidemiologie en biostatistiek aan het Bakar Computational Health Sciences Institute van de Universiteit van Californië, San Francisco, en co-auteur van het onderzoek, zei: “Op hogere breedtegraden is het nuttig om een ​​biologische klok te hebben die beter in staat is te anticiperen op en aan te passen aan veranderende lichtniveaus. Het hebben van een 'snellere' klok vergemakkelijkt dit vermogen en zorgt ervoor dat mensen eerder opstaan. We weten van andere soorten die op hoge breedtegraden leven dat hun circadiane klokken zich vaak aanpassen aan verschillen in licht-donkercyclus.”

Ochtendmensen hebben genen geërfd van Neanderthalers

Ochtendmensen hebben genen geërfd van Neanderthalers

Neanderthal-Museum, Mettmann/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0 DEED

De studie onderzocht het DNA van drie verschillende genomen: het moderne menselijke, het Neanderthaler en de Desinovamens, behorend tot een ander type uitgestorven mens en nauw verwant aan de Neanderthalers. Door de genen die de slaap-waakcycli in modern DNA reguleren te vergelijken, hebben wetenschappers talloze verschillen geïdentificeerd in de manier waarop circadiane genen verbonden zijn met de interne biologische klok en de functionaliteit ervan. Om te begrijpen wie van de hedendaagse mensen genetische varianten van de Neanderthaler bezitten, hebben de auteurs de medische database van de Biobank van het Verenigd Koninkrijk geraadpleegd, die genetische, medische en zelfgerapporteerde informatie over honderdduizenden individuen bevat.

Capra zei dat "dit ons in staat stelde te testen of fragmenten van het DNA van Neanderthalers die in moderne populaties achterblijven vaker voorkomen bij ochtendmensen. We ontdekten dat het DNA van Neanderthalers dat in moderne mensen achterblijft als gevolg van kruising een significant effect heeft. In het bijzonder wordt het geassocieerd met het chronotype dat de neiging om een ​​ochtendmens te zijn voortdurend vergroot." Het Neanderthaler-genoom werd in 2010 voor het eerst gesequenced en vanaf dat moment begon het wetenschappelijke onderzoek naar genetische verschillen met de moderne mens.

Als je iemand bent die graag heel vroeg in de ochtend opstaat, kan dit dus te wijten zijn aan een erfenis van Neanderthalers. Had je het je ooit kunnen voorstellen?

Advertisement