Archeologen ontdekken een tunnel die naar het graf van Cleopatra zou kunnen leiden

Janine image
door Janine

23 December 2023

Archeologen ontdekken een tunnel die naar het graf van Cleopatra zou kunnen leiden
Advertisement

Na duizenden jaren en vele archeologische ontdekkingen blijft het oude Egypte ons verrassen. In de stad Taposiris Magna uit het Helleense tijdperk hebben archeologen een tunnel gevonden die in de rots is gegraven en die naar het verloren graf van Cleopatra zou kunnen leiden. Laten we eens kijken wat de details van deze onderneming zijn.

Advertisement

Een archeologische vindplaats met een rijke geschiedenis: Taposiris Magna

Een archeologische vindplaats met een rijke geschiedenis: Taposiris Magna

Koantao/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED

De stad Taposiris Magna, gesticht door Ptolemaeus II rond 280 voor Christus, is meer dan alleen een historische plaats. Natuurlijk wordt het Helleense centrum beïnvloed door het nabijgelegen Alexandrië in Egypte, maar het is ook verbonden met de cultus van de oude goden. In feite betekent de naam "groot graf van Osiris", zoals blijkt uit de tempel gewijd aan de Egyptische god en de godin Isis.

De opgravingen die het gebied door de jaren heen hebben getroffen, hebben een uitzonderlijke hoeveelheid vondsten uit die periode aan het licht gebracht. Munten met de gezichten van Alexander de Grote en Cleopatra, kleine beelden van Isis en een oude necropolis kunnen inzicht geven in de geschiedenis die begraven ligt onder het zand van Taposiris Magna. De necropolis zelf trok de belangstelling van archeologen. Binnen zijn er namelijk verschillende mummies in Grieks-Romeinse stijl, en de kans is groot dat daar ook de begraafplaatsen zijn van Marcus Antonius en Cleopatra, de laatste koningin van Egypte. Maar hoe kom je daar?

Advertisement

Er is een tunnel ontdekt die naar het graf van Cleopatra zou kunnen leiden

Er is een tunnel ontdekt die naar het graf van Cleopatra zou kunnen leiden

Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار/Facebook

De ontdekking van de tunnel onder Taposiris Magna doet de hoop herleven om het graf van Cleopatra te vinden. De tunnel is in feite 2 meter hoog en gegraven door 1300 meter zandsteen: zeker geen eenvoudige of toevallige creatie, maar een gewenst werk en gebouwd door deskundige handen. Hoewel sommige delen van de tunnel nu onder water staan ​​door de wateren van de Middellandse Zee, zijn sommige in plaats daarvan gered van het verstrijken van de tijd.

Om de ontdekking nog ingewikkelder te maken, is er ook de extreme gelijkenis van de tunnel van Taposiris Magna met de tunnel van Eupalinos. Dit laatste is een oud Grieks aquaduct. Is de in de Egyptische stad ontdekte tunnel werkelijk een weg naar het graf van Cleopatra? Verder onderzoek en opgravingen zullen nodig zijn, maar het doel is ook om een ​​team van duikers in te zetten om de ondergelopen delen te analyseren. Voorlopig is het alleen zeker dat er een verband bestond tussen de laatste koningin van Egypte en de tempel van Taposiris Magna.

De weg naar het graf van Cleopatra: eindelijk het juiste moment?

De weg naar het graf van Cleopatra: eindelijk het juiste moment?

Olaf Tausch/Wikimedia Commons - GFDL Version 1.2 / Rama/Wikimedia Commons - CeCILL

Het netwerk van tunnels dat zich uitstrekt van het Maryutmeer tot aan de Middellandse Zee onthult een ingewikkeld ondergronds labyrint, waarvan de tunnel van Taposiris Magna mogelijk slechts een onderdeel is. Over de oude Egyptische stad gesproken: er zijn momenteel 16 rustplaatsen gevonden in graven die in de rotsen zijn uitgehouwen, een aanwijzing die zou kunnen leiden tot de ontdekking van het graf van Cleopatra. Volgens Kathleen Martinez, die het onderzoek uitvoerde, zou de Tempel van Osiris inderdaad het graf van de koningin kunnen huisvesten.

Zoals de Dominicaanse archeoloog zich herinnert, werd Cleopatra VII in haar leven beschouwd als de incarnatie van de godin Isis. De laatste koningin van Egypte was immers ook de enige uit de Ptolemeïsche dynastie die de taal van haar onderdanen sprak. Martinez denkt daarom dat er geen betere begraafplaats is voor de incarnatie van Isis dan de tempel gewijd aan de godin. Alleen nieuw onderzoek en nieuwe opgravingen zullen deze intrigerende hypothese kunnen bevestigen. In de tussentijd kunnen we alleen maar wachten tot de schatten begraven in de overblijfselen van Taposiris Magna terugkeren naar de oppervlakte. Misschien in het gezelschap van de sarcofaag van een van de meest beschaafde en invloedrijke mensen uit de oudheid.

Advertisement