Enorm zonneschild om de aarde te beschermen tegen klimaatverandering: een voorstel van een wetenschapper

Janine image
door Janine

31 December 2023

Enorm zonneschild om de aarde te beschermen tegen klimaatverandering: een voorstel van een wetenschapper
Advertisement

Het recept om de klimaatverandering te stoppen, of in ieder geval te vertragen, bestaat uit drie verschillende ingrediënten: technologische vooruitgang, het opgeven van fossiele brandstoffen en nieuwe dagelijkse gewoonten. Of een gigantische ruimteparaplu die de aarde beschermt tegen de zonnestralen. Deze laatste hypothese lijkt science fiction, maar het is het voorstel van een astronoom van de Universiteit van Hawaï: laten we eens kijken waar het om gaat.

Een paraplu voor de planeet: meer dan een suggestie

Een paraplu voor de planeet: meer dan een suggestie

Pexels

We zijn niet zo gewend om sciencefiction-beelden in de alledaagse werkelijkheid te zien. Volgens István Szapudi, een astronoom aan de universiteit van Hawaï, ligt het antwoord op klimaatverandering in de paraplu's die op eilanden in de Stille Oceaan worden gebruikt om zich tegen de zon te beschermen. Natuurlijk zou de schaal van het project planetair zijn, maar volgens Szapudi is het mogelijk om de effecten van klimaatverandering op aarde te beperken.

Het voorstel van de astronoom is gebaseerd op het verminderen van de impact van de zonnestralen op de aarde, zelfs met een paar procentpunten. Hoewel dit in theorie een interessante en ongetwijfeld intrigerende oplossing is, zijn er in de praktijk een aantal punten die verduidelijkt moeten worden. Ten eerste moet dit zonneschild licht genoeg zijn om de balans van de zwaartekracht niet te beïnvloeden, maar sterk genoeg om straling en zonnewind te weerstaan.

Advertisement

De doeltreffendheid van het nieuwe zonneschild tegen klimaatverandering

De doeltreffendheid van het nieuwe zonneschild tegen klimaatverandering

Freepik

In het onderzoek dat gepubliceerd is in PNAS wil Szapudi een nieuwe benadering van SRM of Solar Radiation Management voorstellen. Zoals we al hebben vermeld, is een van de grootste problemen met het idee van een zonneschild het gewicht, een obstakel dat de astronoom wil overwinnen door het zonneschild te verankeren aan een speciaal contragewicht.

Met behulp van sterke kabels zou het zonneschild dan aan het contragewicht worden verankerd en de ruimte in worden gestuurd. Eenmaal in een baan om de aarde zou het contragewicht zich kunnen openen en vullen met maanstof of materiaal van asteroïden. Op deze manier denkt Szapudi dat het mogelijk is om het probleem van het gewicht van het enorme ruimteschild op te lossen. Met een dergelijke oplossing, kortom, is het mogelijk om het project beter beheersbaar en duurzamer te maken.

Een “lauwe” ontvangst door de wetenschappelijke gemeenschap

Een “lauwe” ontvangst door de wetenschappelijke gemeenschap

Freepik

Hoe futuristisch het ook klinkt, de astronoom uit Hawaï is ervan overtuigd dat zijn ruimteschild-project haalbaar en effectief is. Maar niet iedereen denkt zoals hij. Sommige klimatologen maken zich zorgen over de neveneffecten van deze technologie die in de ruimte wordt gebruikt. En de negatieve gevolgen zouden vooral te zien zijn op het regionale klimaat, gewassen en de flora van de aarde in het algemeen, en de productie van zonne-energie. Bovendien zou het de ruimte in sturen van een gigantisch zonneschild uiteindelijk een enorme uitnodiging zijn om strategieën voor de ecologische transitie los te laten.

Szapudi van zijn kant stelt een modulaire en omkeerbare aanpak voor, bijvoorbeeld door veel kleinere zonneschilden te gebruiken voor meer flexibiliteit. Natuurlijk lijkt en blijft het een gewaagd idee, hoe je het ook bekijkt. Toch, controverses daargelaten, is het een fascinerend en innovatief project dat getuigt van het feit dat mensen altijd op zoek zijn naar effectieve oplossingen voor de problemen van het heden.

Advertisement