Wanneer consumenten “veganistisch” op een voedingsmiddel lezen, nemen ze onmiddellijk een beslissing: dat blijkt uit een onderzoek

Janine image
door Janine

27 December 2023

Wanneer consumenten “veganistisch” op een voedingsmiddel lezen, nemen ze onmiddellijk een beslissing: dat blijkt uit een onderzoek
Advertisement

De informatie op de etiketten van verschillende producten in de supermarkt of in een kruidenierswinkel kan soms moeilijk te begrijpen zijn en de woorden daarin kunnen rechtstreeks van invloed zijn op het al dan niet overgaan tot de aankoop. Dit is het geval met het woord “veganistisch”.

Wat betekent veganistisch?

Wat betekent veganistisch?

Pxhere

De term “veganistisch” verwijst naar een persoon die een veganistisch dieet en levensstijl volgt. Dit betekent dat ze geen dierlijke producten consumeren, waaronder vlees, vis, zuivel, eieren en honing.

Veganisme gaat verder dan een eenvoudig dieet, aangezien veel veganisten ook non-food producten vermijden die afkomstig zijn van dieren, zoals leer en wol, en zich verzetten tegen het gebruik van dieren voor welke doeleinden dan ook, zoals het testen van cosmetische en farmaceutische producten.

Bovendien wordt dit fenomeen vaak geassocieerd met ethische, milieu- en gezondheidsproblemen, waarbij voorstanders ernaar streven het lijden van dieren en de milieu-impact van de veehouderij te verminderen en de gezondheid te verbeteren door alleen een plantaardig dieet te volgen.

Advertisement

Wat zijn de voordelen van een veganistisch dieet?

Wat zijn de voordelen van een veganistisch dieet?

Aemijork/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0

Het veganistische dieet is gunstig voor de gezondheid van het hart, omdat het de inname van verzadigde vetten en cholesterol in dierlijke producten vermindert. Het helpt ook verschillende chronische ziekten, waaronder kanker, te voorkomen, dankzij de overvloed aan essentiële voedingsstoffen. Bovendien kan dit type dieet voor mensen die lijden aan diabetes type 2 bijzonder gunstig zijn, omdat het de bloedglucoseregulatie verbetert.

Studies hebben bovendien aangetoond dat veganisten en vegetariërs gemakkelijker afvallen en een gezonder gewicht behouden, dankzij een lagere inname van verzadigde vetten en calorieën in hun eetstijl.

Bovendien kan het veganistische dieet nuttig zijn bij het beheersen van een hoge bloeddruk en draagt ​​het bij aan een verlenging van de levensduur dankzij de hoge aanwezigheid van voedzame voedingsmiddelen en antioxidanten.

Wat bracht het onderzoek aan het licht?

Wat bracht het onderzoek aan het licht?

曾 成訓/Wikimedia Commons - CC BY 2.0

Het Amerikaanse onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Environmental Psychology, onderzocht hoe het etiketteren van producten met het woord “veganistisch” de keuze van de consument kan beïnvloeden. Bij het experiment waren 7.341 deelnemers betrokken, die moesten kiezen tussen verschillende manden met voedsel, voorzien van verschillende termen.

De resultaten toonden aan dat wanneer voedsel het label “veganistisch” kreeg, slechts 20% van de deelnemers voor dat mandje koos. Ter vergelijking: de termen “plantaardig”, “gezond”, “duurzaam” en “gezond en duurzaam” hadden een positievere impact, met percentages variërend van 27% tot 44%.

Peter von Philipsborn, deskundige van de volksgezondheid bij LMU München, is van mening dat de term “veganistisch” niet altijd handig is en vleeseters zou kunnen ontmoedigen om het product te kopen. Bovendien erkennen veel consumenten de voordelen van een plantaardig dieet, maar willen ze dierlijke producten niet volledig opgeven.

Concluderend: hoewel het veganistische dieet talloze voordelen voor de gezondheid biedt, kan de perceptie van de term “veganistisch” de aankoopbeslissingen van verschillende consumenten enorm beïnvloeden. Dit fenomeen benadrukt daarom een ​​interessant dilemma tussen het bevorderen van gezondere en duurzamere voedselkeuzes en het effectief communiceren ervan aan een groot publiek.

Advertisement