Daarom komen de beste ideeën als we onder de douche staan: het is geen toeval

Janine image
door Janine

29 December 2023

Daarom komen de beste ideeën als we onder de douche staan: het is geen toeval
Advertisement

Heb je je ooit afgevraagd waarom de meest briljante ideeën vaak ontstaan als je onder de douche staat? In de loop der jaren heeft deze vraag veel onderzoekers gefascineerd die een enigszins verrassende waarheid hebben ontdekt. Het gebeurt namelijk vaak dat de beste ideeën ontstaan tijdens routinematige activiteiten, wanneer het brein op de automatische piloot staat. Maar waarom gebeurt dit?

Waarom de beste ideeën ontstaan als je onder de douche staat: het Default Mode Network

Waarom de beste ideeën ontstaan als je onder de douche staat: het Default Mode Network

Freepik

Het is ons allemaal wel eens overkomen dat we briljante ideeën kregen terwijl we iets anders aan het doen waren: een douche, een behoefte, een wandeling, enzovoort. Dit komt zo vaak voor dat het universeel genoemd kan worden en verklaard kan worden door het Default Mode Network. Dit netwerk omvat verschillende hersengebieden en wordt geactiveerd wanneer het brein vrij is om af te dwalen en nergens op gefocust is. Wanneer we niet actief bezig zijn met een taak, is het DMN in de praktijk de voorkeurstoestand van onze hersenen.

Het Default Mode Network is actief tijdens onze meest automatische activiteiten en is betrokken bij het genereren van ideeën op basis van eerdere ervaringen en kennis van de wereld. Bovendien is er een positief verband gevonden tussen creativiteit en de omvang van het DMN: bij een lage cognitieve betrokkenheid is het “makkelijker” om creatieve ideeën te bedenken.

Advertisement

Het verband van het DMN met creatief denken

Het verband van het DMN met creatief denken

Pexels

Verder bewijs kwam naar voren in een onderzoek uit 2020 onder patiënten die een hersenoperatie ondergingen. Bij de helft van de proefpersonen was het brein betrokken bij spontaan denken op een manier die gerelateerd is aan het Default Mode Network. Het fenomeen van de zogenaamde dwaalmodus kan dus de vorm aannemen van spontaan denken. Als de geest vrij is om spontaan te stromen, wordt in de praktijk het DMN geactiveerd en maakt het verbindingen waar we tijdens bewuste hersenactiviteit nooit aan zouden denken.

Door afstand te nemen van een specifiek probleem, laat de geest spontane dwalende gedachten toe en maakt zo nieuwe ideeën mogelijk via onbewuste associatieve processen. Uit een onderzoek naar de activiteit van schrijvers en natuurkundigen bleek dat een vijfde van de meest creatieve ideeën ontstond wanneer mensen bezig waren met andere activiteiten dan werk.

Maar is het dan nodig om te douchen om creativiteit te stimuleren?

Maar is het dan nodig om te douchen om creativiteit te stimuleren?

Freepik

Technisch gezien ja en nee. Er zijn namelijk praktische manieren om creativiteit te stimuleren via het Default Mode Network. De eerste is zorgen voor voldoende slaap: tijdens de slaap wordt de informatie die overdag is opgedaan namelijk getransformeerd en kan leiden tot momenten van verlichting. Het is ook mogelijk om het DMN overdag bewust te activeren door je misschien te wijden aan activiteiten die geen cognitieve inspanning vereisen. Niet noodzakelijkerwijs een douche, maar een wandeling in het park kan ook volstaan. De geest vrij laten ronddwalen in omstandigheden van psychologische veiligheid helpt creatief denken.

Kortom, inzicht in de rol van het DMN in creativiteit biedt nieuwe manieren om je hersencapaciteit te optimaliseren en ook om jezelf beter te leren kennen. Tijd aan jezelf besteden en je geest de vrije loop laten, betekent investeren in je creatieve potentieel. En in je eigen welzijn, wat niet bepaald verkeerd is.

Advertisement