Zal door NASA uit het oog verloren asteroïde de aarde raken in 2024? De voorspelling van astronomen

Janine image
door Janine

05 Januari 2024

Zal door NASA uit het oog verloren asteroïde de aarde raken in 2024? De voorspelling van astronomen
Advertisement

Bestaat er echt een risico dat een asteroïde de aarde zal raken? Het alarm ging af rond een specifiek hemellichaam dat door NASA “verloren” werd na zijn ontdekking in 2007.

Advertisement

2007 FT3, de asteroïde die NASA is kwijtgeraakt

2007 FT3, de asteroïde die NASA is kwijtgeraakt

Pixabay

Volgens rapporten zou NASA's verloren asteroïde 2007 FT3 de aarde kunnen raken op 5 oktober 2024. Geen aantrekkelijk vooruitzicht, maar hoeveel waarheid zit er in deze alarmerende voorspellingen? Er wordt geschat dat als deze gebeurtenis zou plaatsvinden, het hemellichaam op onze planeet zou neerstorten met een energie van 2,6 miljard ton TNT. 2007 FT3 is een asteroïde die in 2007 werd ontdekt en op de “zwarte lijst” van NASA terechtkwam, de Sentry Risk Table, die objecten verzamelt die de aarde zouden kunnen raken.

Niet alleen dat, maar het feit dat het slechts twee dagen werd waargenomen voordat het uit het zicht van de National Aeronautics and Space Administration verdween, maakt de zaak nog zorgwekkender. Het hemellichaam meet 314 meter en werd gedurende de twee dagen van observatie op veertien verschillende punten van zijn traject gevolgd, voldoende om zijn baan te berekenen en mogelijke toekomstige botsingen met de aarde vast te stellen, voor een totaal van 89 potentiële episoden, waaronder die van 5 oktober 2024. Een aanwezigheid-afwezigheid die veel angsten oproept, omdat zijn sporen verloren zijn gegaan en hij ons op de voorspelde datum zou kunnen bereiken met rampzalige gevolgen.

Advertisement

Zal NASA's verloren asteroïde echt de aarde raken in 2024?

Zal NASA's verloren asteroïde echt de aarde raken in 2024?

Pixabay

Na de twee dagen observatie die NASA kon benutten, verdween 2007 FT3 in de kosmische leegte en kreeg de naam “verloren asteroïde”. Nadat deze asteroïde als potentieel gevaarlijk werd geclassificeerd en uit de waarneming verdween, zorgde hij voor veel discussie en alarmeerde hij de publieke opinie. Maar hoeveel zorgen moeten we ons echt maken? In werkelijkheid is de kans dat de asteroïde een catastrofale impact op onze planeet zal hebben, ondanks schattingen, ongeveer één op elf miljoen. Als we dan bedenken dat het aantal asteroïden in de kosmos een totaal van 1.308.871 bereikt, lijken deze percentages niet zo alarmerend.

Om deze reden heeft NASA besloten in te grijpen om de angst in verband met een mogelijke relatief dreigende botsing weg te nemen: de komende honderd jaar zijn er geen daadwerkelijke gevaren voor onze planeet als gevolg van de crash van een asteroïde waargenomen. Deze beweringen zijn gebaseerd op het nauwgezet volgen van de banen en trajecten van hemellichamen in ons zonnestelsel, vooral van die hemellichamen die zich het dichtst bij de aarde bevinden en groter zijn dan 140 meter.

Dus wat zal er van 2007 FT3 worden en wat is er mee gebeurd nadat het uit het zicht van de ruimtevaartorganisatie verdween? Het is niet mogelijk om deze vraag met zekerheid te beantwoorden. Als het weer zichtbaar zou worden, zou het mogelijk zijn om zijn baan nauwkeuriger te schatten en eventuele resterende twijfels weg te nemen. Als het daarentegen een tastbare bedreiging zou blijken te zijn, zouden we kunnen ingrijpen door het traject ervan te verleggen en onze planeet te beschermen tegen mogelijke catastrofale gebeurtenissen.

Asteroïde 2007 FT3, wat kunnen we verwachten?

Asteroïde 2007 FT3, wat kunnen we verwachten?

Freepik

Hoewel er daarom geen garantie is over hoe deze verloren asteroïde zich zal gedragen, lijkt het erop dat het alarmisme grotendeels ontkracht moet worden en dat er niets is dat daadwerkelijk reden tot bezorgdheid zou moeten geven. In 2019 bevond 2007 FT3 zich heel dicht bij de aarde, wat de dichtste benadering van onze planeet markeerde. Er vond bij die gelegenheid niets tragisch plaats, dus niets wijst erop dat zijn terugkeer zorgwekkend zou kunnen zijn. Door de banen van bekende hemellichamen in de komende 100 jaar te voorspellen, hebben astronomen vastgesteld dat "geen enkele bekende asteroïde groter dan 140 meter een significante kans heeft om de aarde in de komende 100 jaar te raken."

Een woordvoerder van NASA legde uit: "Er zijn geen bekende dreigingen van inslagen van asteroïden op aarde op enig moment in de komende eeuw. NASA en zijn partners observeren ijverig de hemel om asteroïden en bijna-aarde-objecten (NEO's) te vinden, te volgen en te classificeren, inclusief objecten die zouden kunnen naderen. Planetaire wetenschappers definiëren het naderen van asteroïden die zich binnen 50 miljoen kilometer van de baan van de aarde bevinden als nabije benaderingen. Hoe groter een asteroïde is, hoe gemakkelijker het is voor onze planetaire verdedigingsexperts om hem te vinden, wat betekent dat hun banen rond de zon doorgaans al jaren of zelfs tientallen jaren bekend en begrepen zijn.”

We kunnen de komende honderd jaar dus rustig slapen, tenminste wat betreft de komst van een gevaarlijke asteroïde op onze planeet.

Advertisement