Afscheid van de hoofdpersoon van de onvergetelijke foto "The Kiss by the Hotel De Ville" van Robert Doisneau

Janine image
door Janine

05 Januari 2024

Afscheid van de hoofdpersoon van de onvergetelijke foto "The Kiss by the Hotel De Ville" van Robert Doisneau
Advertisement

De fotografie is, net als elke andere kunstvorm, onsterfelijk, in tegenstelling tot het leven, dat een begin en een einde heeft. Hoewel de kus op deze foto oneindig is, moeten we afscheid nemen van de hoofdpersoon van deze beroemde afbeelding.

Françoise Delbart, protagonist van de foto "Le Baiser de l’Hôtel de Ville" is overleden

Françoise Delbart, protagonist van de foto "Le Baiser de l’Hôtel de Ville" is overleden

Jérôme Godefroy/Facebook

Afscheid van Françoise Delbart, geboren in 1930 als Françoise Bornet en overleden op eerste kerstdag, op 93-jarige leeftijd, op 25 december 2023. De Franse actrice is de onvergetelijke hoofdrolspeelster op een zeer beroemde foto, gemaakt door Robert Doisneau (1912-1994 ): het gaat om "Le Baiser de l’Hôtel de Ville" uit 1950. De zwart-witfoto toont twee jonge geliefden die een hartstochtelijke kus uitwisselen tegen de achtergrond van het stadhuis van Parijs, te midden van voorbijgangers die wazig lijken.

De foto neemt ons mee naar een hectische dag in het naoorlogse Parijs, toen de jonge Françoise in de bloei van haar jeugd was en pas twintig jaar oud was. Allebei studeerden ze, zijn naam is Jacques Carteaud en hij en zijn jonge vriendin stemden ermee in om te poseren voor een foto die de geschiedenis is ingegaan. Doisneau, die beroemd was geworden door zijn fotokronieken van het dagelijks leven in de straten van Parijs, zag de twee theaterstudenten elkaar omhelzen in een café aan de Rive Gauche op een dag in april. Dus nodigde hij hen uit om te poseren voor een fotoreportage over het thema Parijse liefde in de lente voor publicatie in het Amerikaanse tijdschrift Life. Na afloop van de reportage verscheen de foto wel op de pagina's van het tijdschrift, maar hij werd al snel vergeten. Tenminste, tot dertig jaar later.

Advertisement

Het verhaal van Robert Doisneau's "The Kiss at City Hall"

Het verhaal van Robert Doisneau's "The Kiss at City Hall"

Robert Doisneau

In 1986 werd de foto weer populair dankzij een posterbedrijf dat het ontdekte en er een wereldwijd icoon van maakte. De foto werd gesponsord via advertenties, ansichtkaarten, chocoladedozen, puzzels en bedrukte stoffen, waaronder douchegordijnen. Kortom, een ware uitbuiting achteraf die deze foto tot een van de beroemdste ter wereld maakte. Als symbool van de liefde werd de foto niet alleen gebruikt als inspiratiebron voor romantische sentimenten, maar belandde hij ook in het middelpunt van de kritiek: omdat de gezichten van het stel niet direct herkenbaar waren, hadden velen het gevoel dat ze door de fotograaf vereeuwigd waren zonder dat ze het wisten. Onder hen waren Jean-Louis en Denise Lavergne, die beweerden de twee geliefden op de foto te zijn en in 1992 zelfs een aanklacht tegen Doisneau indienden wegens inbreuk op hun privacy. Toen Delbart van het incident hoorde, besloot ze tussenbeide te komen door te bewijzen dat zij de vrouw op de populaire foto was door de originele, door Doisneau gesigneerde afdruk mee te brengen als bewijs. Ze spande een rechtszaak aan en eiste 100.000 frank als compensatie voor de winst die was gemaakt met het gebruik van de foto.

Beide rechtszaken werden echter afgewezen en verworpen, omdat het gezicht van de actrice niet zichtbaar en dus niet herkenbaar was. Ondanks het feit dat de hoofdpersonen van de foto niet spontaan poseerden, maakte Robert Doisneau een waar kunstwerk en was hij geschokt door het incident: hij won de aanklachten, maar zijn prachtige foto werd bezoedeld door de perikelen die ermee gepaard gingen. Na deze gebeurtenissen werden er in de tien jaar die volgden grote stappen gezet op het gebied van auteursrecht en beeldrechten. Zelfs Jacques Carteaud, de man die op de foto staat, sprak zich uit tegen de bezoedeling van de foto door geldkwesties. Een paar jaar later nam hij contact op met de krant Le Monde en verklaarde dat het een schande was “om van dit fotografische verhaal een geldverhaal te maken”.

Afscheid van de ster van de onvergetelijke foto “Le Baiser de l’Hôtel de Ville”, genomen in 1950

Afscheid van de ster van de onvergetelijke foto “Le Baiser de l’Hôtel de Ville”, genomen in 1950

Bracha L. Ettinger/Wikimedia commons - CC BY-SA 2.5

Doisneau had het paar in feite gevraagd de kus te herhalen om getuige te zijn van de terugkeer van de romantische liefde in Parijs, dat herstellende was van de oorlog. Voordat hij stierf, verklaarde de fotograaf dat hij de twee geliefden nooit zonder toestemming zou hebben durven vereeuwigen. “Geliefden die elkaar op straat kussen, zijn zelden legitieme koppels." In 2014 kwam iemand anders naar voren die beweerde de mannelijke hoofdpersoon van de foto te zijn: Marc de Mauregne, een Frans-Amerikaan die toen 87 jaar oud was, beweerde zichzelf en zijn haar op de afbeelding te hebben herkend. “Ik denk dat we naar de bioscoop gingen. De vrouw was een vriendin die in mijn straat in Parijs woonde. Ze heette Rolande Dupuis.” Het door de man aangegeven jaartal was echter 1945 en kwam daarom niet overeen met de werkelijke datum van de foto.

In ieder geval was de liefdesrelatie tussen Delbart en Carteaud van korte duur, maar had wel de tijd om de wereld te verblijden met deze gedenkwaardige foto. Over haar partner zei Françoise: "Jacques leek een beetje op Burt Lancaster. We gingen uit elkaar toen hij iemand anders ontmoette en we verloren het contact." Hij werd later wijnproducent en overleed in 2006, terwijl zij in elf Franse films speelde tussen de jaren ’50 en ’60 en in 1962 trouwde met regisseur Alain Bornet, die tien jaar geleden overleed.

Nu Francoise Delbart er ook niet meer is, 73 jaar na die ongelofelijke foto in de straten van Parijs, brengen social media pagina's opnieuw een eerbetoon aan de foto waarop ze op jonge leeftijd de hoofdrol speelde en die velen nooit zijn vergeten.

Advertisement