Zeldzame ontdekking in Zweeds middeleeuws graf: machtig zwaard begraven bij hooggeplaatste man

Janine image
door Janine

09 Januari 2024

Zeldzame ontdekking in Zweeds middeleeuws graf: machtig zwaard begraven bij hooggeplaatste man
Advertisement

Archeologische opgravingen kunnen vondsten van ongelooflijke historische waarde aan het licht brengen, zoals het voorwerp van middeleeuwse oorsprong dat op een Zweedse vindplaats is teruggevonden. Laten we in detail ontdekken wat het is.

Advertisement

Lang zwaard gevonden in een middeleeuws graf in Zweden

Lang zwaard gevonden in een middeleeuws graf in Zweden

KULTURMILJÖ HALLAND

Bij opgravingen in het centrum van Lilla Torg in Halmstad, een havenstad aan de westkust van Zweden, is een nieuwe en spannende archeologische ontdekking gedaan die een zeer interessant object aan het licht heeft gebracht. In een graftombe uit de middeleeuwen, waarin de resten lagen van een man van meer dan één meter negentig lang, kwam ook een zwaard tevoorschijn van ongeveer één meter en drie centimeter lang. De persoon in kwestie werd dus begraven samen met het wapen dat hij tijdens zijn leven moet hebben gebruikt.

Het was de blog van het Cultural Environment of Halland, dat zich bezighoudt met Zweedse archeologische en bouwkundige oudheden, die het nieuws naar buiten bracht. Volgens de berichten waren er bij opgravingen al negenenveertig middeleeuwse graven blootgelegd, die zich ooit bevonden op het ondergrondse terrein van een klooster dat van 1494 tot 1531 in bedrijf was. Van deze graven trok er echter één in het bijzonder de aandacht van de archeologen: dat van deze lange man, gewapend met een zwaard, het enige artefact dat in zijn tombe werd gevonden. Het voorwerp was naast de linkerkant van het lichaam geplaatst. Een osteologisch onderzoek van de overblijfselen, inclusief het houten handvat van het wapen, stelde de afmetingen van het lichaam en het zwaard vast.

Advertisement

De verbazing van archeologen: waarom de ontdekking zo zeldzaam is

De verbazing van archeologen: waarom de ontdekking zo zeldzaam is

Hallands kulturhistoriska museum/Facebook

Naast archeologen van het Cultural Environment of Halland werken ook medewerkers van het Lödöse Museum en het Bohusläns Museum op de vindplaats. De ontdekking heeft vooral verbazing gewekt vanwege de zeldzaamheid: het is niet gebruikelijk om zwaarden in middeleeuwse graven te vinden. Als dit gebeurt, geeft het aan dat de persoon die ermee begraven is tot een elite of hoge sociale klasse behoorde.

De stad Lilla Torg had een klooster op het stadsplein. In de 15e eeuw stond hier het Franciscaner klooster van Sankta Annas. De eerste opgravingen in 1932 leidden tot de ontdekking van de overblijfselen van de keuken en de kerk, terwijl het graf met het zwaard zich onder de vloer ten zuiden van het gebouw bevindt.

De middeleeuwse graftombe bevond zich onder het klooster van Sankta Annas

De middeleeuwse graftombe bevond zich onder het klooster van Sankta Annas

Kulturmiljö Halland/Facebook

Halmstad ligt op ongeveer 430 km van Stockholm. De eerste stadsrechten dateren uit 1307 en in 1320 werd het oude stadscentrum gebouwd, dat toen tot het Koninkrijk Denemarken behoorde. Het klooster van Sankta Annas werd gebouwd dankzij een waardevol zilveren bord geschonken door de Deense koningin Christina van Saksen, maar in 1531, zevenendertig jaar later, werd het gesloten om eerst een ziekenhuis en daarna een wapenarsenaal te bouwen. In 1619 verwoestte een brand echter bijna de hele stad, inclusief wat er nog over was van het klooster.

De ontdekking van het zwaard getuigt dat de kloosterkerk werd gebruikt als begraafplaats voor mensen van adellijke afkomst. Het zwaard dat werd gevonden in de hooggeplaatste tombe werd onderworpen aan röntgenstralen, waaruit details naar voren kwamen die anders niet te detecteren waren: twee ingelegde kruizen versierden het oppervlak. Naar alle waarschijnlijkheid waren ze gemaakt van een waardevol materiaal, zoals edelmetaal.

Middeleeuws zwaard ontdekt in Zweeds graf, waar röntgenfoto's van gemaakt zijn

Middeleeuws zwaard ontdekt in Zweeds graf, waar röntgenfoto's van gemaakt zijn

Kulturmiljö Halland/Facebook

Op de Facebookpagina van het Halland Cultural Environment Museum staat: “We hebben nu het eerste resultaat van de röntgenfoto’s van het middeleeuwse zwaard van Lilla Torg in Halmstad! De beelden laten zien dat het mes is versierd met twee ingelegde kruizen, waarschijnlijk gemaakt van edelmetaal. Al toen het zwaard werd gevonden, konden de archeologen in het kamp aannemen dat het mes versierd was, wat de röntgenfoto bevestigde."

Onder het zuidschip van de kerk werden nog twee graven gevonden van een vrouw en een man. "Dit is een ongebruikelijke vondst en graven met zwaarden van dit type behoorden toe aan hooggeplaatste mensen van adellijke afkomst. Er zijn al enkele vergelijkbare zwaarden gevonden in middeleeuwse graven in Zweden, waaronder het middeleeuwse Franciscaner klooster in Lund," aldus Kulturmiljö Halland. Het zwaard zal verder worden onderzocht en overgedragen aan de Västsvensk Konservering Studio in Göteborg, die het zal bewaren.

Advertisement