Op sociale media zijn er nep-influencers gecreëerd door AI, en het is (bijna) onmogelijk om ze te herkennen

Janine image
door Janine

09 Januari 2024

Op sociale media zijn er nep-influencers gecreëerd door AI, en het is (bijna) onmogelijk om ze te herkennen
Advertisement

De verspreiding van kunstmatige intelligentie betekent niet alleen dat we Chat GPT nu om hulp kunnen vragen. Het is in werkelijkheid een zeer diepgaande verandering in onze samenleving die van invloed is op verschillende gebieden, vooral op het gebied van het imago. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er tegenwoordig ook virtuele influencers zijn die door kunstmatige intelligentie zijn gecreëerd: er zijn er veel en ze zijn er om te blijven. Goedschiks en kwaadschiks.

Advertisement

Wie zijn de virtuele influencers?

Wie zijn de virtuele influencers?

Lil Miquela/Instagram

Een interessante combinatie van technologische vooruitgang en creativiteit, worden virtuele influencers gecreëerd met behulp van computergraphics, 3D-animatie en uitgebreid gebruik van kunstmatige intelligentie. Dit zijn “personages” die sociale media-accounts hebben en veel volgers, vaak miljoenen zoals in het geval van Lil Maquela. Virtuele influencers vertellen over hun dagelijks leven, of beter gezegd: ze publiceren berichten op sociale media als influencers die over hun dagelijks leven vertellen. Soms lijken ze zelfs niet van elkaar te onderscheiden, zoals bijvoorbeeld Aitana Lopez.

Tot nu toe hebben we in zekere zin gesproken over het “virtuele” deel van virtuele influencers. En het “influencer”-gedeelte? Vanuit dit oogpunt zijn virtuele influencers altijd actief op sociale netwerken en kunnen ze bogen op samenwerkingen met grote merken. Het lijkt erop dat de vaardigheid om elke look of persoonlijkheid aan te nemen en producten of diensten te sponsoren hen veel aantrekkelijker maakt dan traditionele influencers. Er is altijd de kwestie van hun kunstmatige aard, maar het lijkt iets waar gebruikers aan gewend zijn geraakt.

Advertisement

Bedreigen virtuele influencers traditionele influencers?

Bedreigen virtuele influencers traditionele influencers?

Aitana Lopez/Instagram

Er zijn verschillende problemen verbonden aan de opkomst van virtuele influencers, gecreëerd door kunstmatige intelligentie. Daartoe behoort de kwestie van empathie en mens-machine-interactie. In de praktijk geldt: hoe realistischer een virtuele influencer lijkt, hoe waarschijnlijker het is dat de acceptatie afneemt. Gebruikers kunnen negatieve emoties uiten wanneer ze worden geconfronteerd met virtuele avatars die maar al te echt lijken, wat het succes van virtuele influencers zoals Lu do Magalu zou kunnen verklaren.

Nu we het toch hebben over de interacties tussen gebruikers en virtuele influencers, er is een belangrijke kwestie die te maken heeft met de relatie met traditionele influencers. Figuren als Aitana Lopez, die extreem fotorealistisch zijn, hebben de aandacht van het nieuws en miljonairscontracten met modebedrijven. Daarom vrezen traditionele influencers dat kunstmatige intelligenties een bedreiging vormen voor hun inkomsten en authenticiteit in een markt die steeds afgezaagder lijkt te worden.

Controverses en kritiek op virtuele influencers: is de toekomst van kunstmatige intelligentie?

Controverses en kritiek op virtuele influencers: is de toekomst van kunstmatige intelligentie?

Freepik

Het debat over de authenticiteit, regulering en culturele impact van virtuele influencers is nog maar net begonnen. Aan de ene kant is er de onmiddellijkheid van sociale media, waar alles wat langer dan een paar seconden aandacht vereist gedoemd is te mislukken. Daar vinden virtuele influencers en kunstmatige intelligentie een vruchtbare bodem om te gedijen. Aan de andere kant zijn er misschien complexere kwesties die betrekking hebben op de toekomst van onze relatie met technologie.

De snelle evolutie van virtuele influencers is geen natuurlijk fenomeen en roept terecht belangrijke vragen op. Zoals de zaken er nu voor staan, is het vinden van een balans tussen innovatie en transparantie niet langer alleen wenselijk, maar essentieel om een duurzame toekomst voor de marketing te garanderen. En ook een leven voor virtuele influencers.

Advertisement