Visuele puzzel: welke van deze lepels is rood? Je hebt vijf seconden om het uit te zoeken

Janine image
door Janine

13 Januari 2024

Visuele puzzel: welke van deze lepels is rood? Je hebt vijf seconden om het uit te zoeken
Advertisement

Houd jij van optische uitdagingen? Welnu, in dit artikel vind je een hele leuke en bijzondere. Hoewel het lijkt alsof de vaardigheden die betrokken zijn bij visuele tests alleen betrekking hebben op de ogen en dus op het gezichtsvermogen, is dit helemaal niet het geval: het is waar, het vermogen om waar te nemen is van fundamenteel belang, maar zonder intelligentie en logica zal het moeilijk zijn om de oplossing te vinden. Dit soort uitdagingen zijn buitengewoon stimulerend voor de geest, die je kunt trainen door jezelf een paar minuten (of seconden) aan deze leuke spelletjes te wijden: door het elke dag te doen, zul je zien dat het vinden van het juiste antwoord steeds eenvoudiger en bijna automatisch wordt. Dit is de reden waarom miljoenen gebruikers over de hele wereld van online quizzen houden: ze zijn niet alleen een uitstekende manier van vermaak, maar ook kleine sessies van hersentraining die helpen om talloze cognitieve vaardigheden te verfijnen, en om iemands niveau van voorbereiding en intelligentie te meten.

Als je klaar bent om jezelf te testen, laten we dan verder gaan met dit intuïtieve spel.

Advertisement

Hoe neemt het menselijk oog kleuren waar?

Hoe neemt het menselijk oog kleuren waar?

Curioctopus

Weet jij hoe het menselijk oog kleuren waarneemt? In onze ogen bevinden zich zogenaamde staafjes en kegeltjes: met de eerste kunnen we kleuren waarnemen, terwijl de laatste, die gevoeliger zijn voor licht, in actie komen als de verlichting wordt verminderd en de omgeving donkerder wordt. Er zijn drie hoofdtypen kegeltjes die reageren op verschillende golflengten van licht: op deze manier helpen ze ons kleuren anders waar te nemen en zijn ze bijzonder gevoelig voor blauwe, groene en rode tinten. Door de feedback van deze drie kegeltjes te combineren, kunnen onze hersenen een breed spectrum aan kleuren herkennen: wanneer licht het netvlies raakt, worden de kegeltjes geactiveerd en sturen ze via de oogzenuw elektrische signalen naar de hersenen, waardoor we, na ze te hebben geïnterpreteerd, de verschillende tinten kunnen onderscheiden. Dit fenomeen wordt trichromatisch zicht genoemd.

Maar wat gebeurt er als er op al deze kleuren een filter wordt toegepast dat hun pigmenten elimineert, waardoor ze grijstinten krijgen? Op dit punt zal onze geest hard moeten werken om te kunnen herkennen wat de echte kleur van een object is in natuurlijke omstandigheden.

Advertisement

Visuele lepelpuzzel: welke is rood?

Visuele lepelpuzzel: welke is rood?

Curioctopus

In de afbeelding zijn, zoals je kunt zien, vier lepels. Wat moet je doen? Ontdek welke van hen daadwerkelijk rood is. Om dit te bereiken is niet alleen een bijzonder ontwikkeld gezichtsvermogen vereist, maar ook een flinke dosis intuïtie en logica: hoewel de vier objecten een grijze filter hebben, is het gemakkelijk te begrijpen dat hun oorspronkelijke kleuren verschillend zijn: geen van hen heeft namelijk dezelfde intensiteit van verduistering en sommige lijken lichter dan de andere. Waar zal de lepel waarin we geïnteresseerd zijn zich verstoppen? Hoe kun je dit begrijpen?

Rood is de kleur van liefde en vuur, maar ook een van de primaire kleuren in onze visuele perceptie, geassocieerd met golflengten die geschat worden tussen 620 en 750 nanometer. Kortom, hoe zou deze kleur er in zwart-wit uitzien? Zal het lichter of donkerder worden dan de anderen? Maar vooral: wat zullen de andere kleuren zijn?

Je hebt maar vijf seconden om de optische puzzel op te lossen! Pak je stopwatch en zoek de rode lepel voordat je naar beneden scrollt om de oplossing te zien.

Oplossing van de visuele puzzel: daar is waar de rode lepel zich bevindt

Oplossing van de visuele puzzel: daar is waar de rode lepel zich bevindt

Curioctopus

Daar is hij dan: de rode lepel staat op de vierde plaats. De eerste drie zijn, zoals we kunnen zien, oranje, zwart en groen. Waarom is de rode donkerder dan de andere twee lichte kleuren in de zwart-witafbeelding? De reden houdt verband met een proces dat bekend staat als de Purkinjeverschuiving, waarbij onze perceptie van kleuren verandert wanneer het licht verandert. Kleuren met langere golflengten zullen donkerder lijken bij weinig licht of in zwart-witafbeeldingen: rood is daar een van.

Heb jij binnen 5 seconden het juiste antwoord gevonden? Blijf meedoen aan optische tests om je trainingsniveau te ontdekken en word een kampioen in het oplossen van visuele puzzels!

Advertisement