Monumentale ontdekking in Italië over keizerlijke culten, dankzij een oude brief van keizer Constantijn

Janine image
door Janine

13 Januari 2024

Monumentale ontdekking in Italië over keizerlijke culten, dankzij een oude brief van keizer Constantijn
Advertisement

Een hoogleraar geschiedenis heeft een uitzonderlijke ontdekking gedaan in Italië, die werd aangekondigd op de jaarlijkse bijeenkomst van het Archeological Institute of America. Hier is in detail waar het over gaat, of beter gezegd, wat het zou kunnen zijn.

Advertisement

Een tempel van de keizerlijke cultus ontdekt in Spello, Italië

Een tempel van de keizerlijke cultus ontdekt in Spello, Italië

Zyance/Wikimedia commons - CC BY-SA 2.5 DEED

Hoewel er eeuwen zijn verstreken, wachten er nog steeds ontdekkingen over de hele wereld, verborgen in de onontdekte hoeken van onze planeet of in bewoonde centra die zich niet bewust zijn van hun bestaan. Het onderzoek van historici en archeologen is in voortdurende beroering om oude vindplaatsen en puzzelstukjes van ons verleden op te sporen. De auteur van een ongelooflijke ontdekking is de hoogleraar geschiedenis Douglas Boin van de Saint Louis University in Missouri, die samen met zijn team een Romeinse tempel vond, de grootste die tot nu toe is ontdekt. Volgens Boin zou het het belangrijkste bewijs zijn van de keizerlijke cultus in Italië vanaf de 4e eeuw tot het late Romeinse Rijk.

De tempel werd ontdekt in Spello, een middeleeuwse stad in de provincie Perugia in Umbrië, in Italië. Boin legde uit: "We hebben drie muren gevonden van een monumentaal bouwwerk waarvan er aanwijzingen zijn dat ze toebehoorden aan een Romeinse tempel die dateert uit de tijd van Constantijn in de 4e eeuw na Christus en, als de hypothese van ons team juist is, een opmerkelijke toevoeging aan het landschap zal zijn van dit stukje van Italië. Het zal aanzienlijk helpen bij het begrijpen van de oude stad, het oude stadsbeeld en de stadssamenleving in het laat-Romeinse rijk, omdat het potentieel de continuïteiten tussen de klassieke heidense wereld en de vroeg-christelijke Romeinse wereld laat zien, die vaak overschaduwd of uitgewist worden door de uitgebreide historische verhalen."

Advertisement

Brief van keizer Constantijn leidde tot onderzoek in Spello, Italië

Brief van keizer Constantijn leidde tot onderzoek in Spello, Italië

Saint Louise University

Boin, een groot expert op het gebied van het oude Rome en zijn religieuze culten, ontdekte de tempel in de zomer, samen met Dr. Letizia Ceccarelli van de Polytechnische Universiteit van Milaan en andere leden van het opgravingsteam. De keuze om naar dit kleine en oude stadje te gaan, gelegen op de heuvels en ongeveer twintig minuten verwijderd van Assisi, was te danken aan een brief uit de 4e eeuw, geschreven door keizer Constantijn aan de burgers, waarin hij verwees naar een religieuze viering. Het rescript werd ontdekt in de 18e eeuw en gaf, volgens wat wordt gerapporteerd, toestemming aan de inwoners van Spello om de religieuze gebeurtenis in hun geboortegemeente te vieren, zonder noodzakelijkerwijs de werkelijke plaats van de viering te hoeven bereiken, dat in een andere stad zou worden gehouden.

Maar om deze toestemming te verkrijgen, hadden ze iets belangrijks moeten doen: een tempel bouwen ter ere van Constantijns goddelijke voorouders, de Flavische familie, en hen met toewijding aanbidden. Dit getuigt volgens Boin van het multiculturele aspect van de Romeinse samenleving van die periode: “Er was een aanzienlijke religieuze continuïteit tussen de Romeinse wereld en de vroeg-christelijke wereld. De dingen veranderden niet van de ene op de andere dag. Vóór onze ontdekking hadden we ons nooit een voorstelling kunnen maken van de omvang van de feitelijke fysieke en religieuze locaties die geassocieerd zouden kunnen zijn met deze late 'imperiale cultuspraktijk.'"

Hoewel de exacte coördinaten van de tempel nooit werden achterhaald, "bood Spello vanwege de inscriptie en de verwijzing naar een tempel een zeer aantrekkelijk potentieel voor een belangrijke ontdekking van een keizerlijke cultus onder een christelijke heerser." Om zijn hypothese te bevestigen reisde Boin naar Spello en onderzocht het ondergrondse gebied op ruïnes die onder het oppervlak verborgen lagen. Na enkele weken van beeldvormend onderzoek richtte het team hun aandacht op het gebied onder een parkeergarage, waar mogelijk monumentale funderingen hadden gestaan.

Tempel van de keizerlijke cultus in Italië, het onderzoek wordt voortgezet

Tempel van de keizerlijke cultus in Italië, het onderzoek wordt voortgezet

Saint Louise University

Bij het begin van de opgravingen vond het team twee muren die samen een hoek vormden. Toen ze verder graafden, ontdekten ze wat Boin gelooft dat de drie binnenmuren van de tempel zijn. Om zijn idee te bevestigen, moet er nog een zomerseizoen worden doorgewerkt en moeten de ruïnes verder worden onderzocht, maar als het gefundeerd blijkt te zijn, zou het echt het grootste opgegraven bewijsstuk van de keizerlijke cultus uit die tijd zijn. "Er is bewijs van andere plaatsen in de Romeinse wereld dat christelijke heersers de keizerlijke cultuspraktijken steunden. We weten dat heidenen in de 4e eeuw in hun tempels aanbaden, maar deze vondsten waren allemaal klein en irrelevant. En we wisten dat christenen de keizerlijke cultus steunden, maar we hadden geen idee waar ze dat deden. Deze tempel zou deze twee referentiepunten overbruggen."

Niet alleen dat, het zou ook bevestigen dat de sociale veranderingen van die tijd heel geleidelijk plaatsvonden. Constantijn was de eerste Romeinse keizer die zich bekeerde tot het christendom, maar pas zeventig jaar later werd het met Theodosius de officiële religie van het Romeinse Rijk. In die tijd bleven velen heidense goden aanbidden en verliep het bekeringsproces vrij langzaam. "Dit gebouw toont ons de veerkracht van heidense tradities die al eeuwen bestonden voor de opkomst van het christendom en laat ons zien hoe Romeinse keizers bleven onderhandelen over hun waarden, hoop en dromen voor de toekomst van de keizer en het rijk zonder het verleden af te breken of te begraven."

Een ontdekking die de nuances van het proces van culturele en religieuze verandering zou aantonen, door de wortels verankerd in het verleden en kijkend naar de toekomst weer te geven.

Advertisement