Is het veilig om sneeuw te eten? Hier lees je of je het (voor de lol) kunt doen of beter kunt vermijden
Sneeuw is ongetwijfeld prachtig, maar kan het ook gegeten worden? Veel mensen experimenteren zelfs met recepten gemaakt van sneeuw, maar is het echt veilig? Hier is alles wat je moet weten en of het de moeite waard is om te proeven.
Sneeuw is water, maar niet alleen: kun je het eten?
Pixabay
Niets symboliseert de winter zoals sneeuw: witte bergen, lichte vlokken die zachtjes op de witte mantel rusten en wedstrijden om de mooiste sneeuwpop te maken zijn typisch voor het koude seizoen. Met sneeuw kun je skiën, glijden op een slee en sneeuwballen gooien, om uiteindelijk in de verleiding te komen om het te proeven. Laten we eerlijk zijn: we zijn allemaal wel eens bezweken voor het verlangen om sneeuw te eten. Maar is het veilig om dat te doen of niet?
Laten we beginnen met te zeggen dat sneeuw voornamelijk uit water bestaat. Wanneer de temperatuur onder een bepaalde drempel zakt, heeft vocht de neiging om te bevriezen in plaats van regen te worden, waardoor de klassieke sneeuwvlokken ontstaan die, wanneer ze overvloedig vallen, verschillende lagen sneeuw vormen. Hoewel deze vlokken allemaal verschillend zijn, is het ingrediënt altijd hetzelfde. Het is echter niet noodzakelijkerwijs het enige: afhankelijk van waar de sneeuw is gevallen en zich heeft opgehoopt, kan het andere stoffen bevatten die niet bepaald gezond zijn voor het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan sneeuw die op de stoep of op straten terechtkomt en die regelmatig wordt opgeschoven: in dit geval kan het haliet bevatten, oftewel steenzout, de minerale vorm van natriumchloride, dat nuttig is om ijs te smelten en te voorkomen dat iemand uitglijdt op het besneeuwde asfalt. In dit geval kan de sneeuw sporen van deze stoffen bevatten en niet eetbaar zijn.
Sneeuw eten, mogelijke besmetting
Pexels
Sneeuw op zich kan dus worden gegeten, maar als het eenmaal van de grond is opgeraapt, moet er rekening worden gehouden met verschillende mogelijkheden, waaronder de aanwezigheid van dieren in de buurt die van de witte laag gebruik kunnen hebben gemaakt om hun behoefte te doen. Als de kleur niet echt wit is, is het zeer waarschijnlijk dat dit is gebeurd en zou ervan eten allesbehalve hygiënisch zijn. Er bestaat ook een karakteristieke roze sneeuw, een tint die de vlokken niet aannemen in de lucht of zelfs als ze naar de grond vallen: wat “watermeloensneeuw” wordt genoemd, dankt zijn roze kleur aan tientallen algen die van koude omgevingen houden.
Op dit punt zou de meest logische conclusie zijn om de sneeuw te proeven zodra we hem zien aankomen. Rechts? Fout: hoewel het nog steeds vrij is van stoffen die het later zouden kunnen besmetten, vangt de eerste sneeuwval een reeks verontreinigende stoffen in de lucht op, zij het in zeer lage en daarom onschadelijke niveaus, waaronder roet, pesticiden, formaldehyde, kwik, microplastics en de daaruit voortvloeiende chemicaliën uitlaatgassen van voertuigen, die als een soort luchtreiniger fungeren.
Bovendien is het belangrijk om rekening te houden met de regio waar de sneeuw valt: grootstedelijke gebieden hebben ongetwijfeld een grotere luchtvervuiling, en uit een onderzoek van McGill University, Quebec, Canada is gebleken dat er binnen een half uur grote hoeveelheden giftige stoffen kunnen worden aangetroffen in sneeuw die in drukke centra is gevallen. Een Roemeense onderzoeker, Istvan Mathe, van de Hongaarse Sapientia Universiteit van Transsylvanië, ontdekte in een onderzoek dat de meest verse sneeuw, die ongeveer een halve dag geleden was gevallen, minimale hoeveelheden bacteriën bevatte. De volgende dag bevatte dezelfde sneeuw talloze zich vermenigvuldigende bacteriën. Dit bevestigt dat de eerste sneeuw de sneeuw is die de meeste verontreinigende stoffen in de lucht vasthoudt en het daarom raadzaam is om de meest verse en schoonste sneeuw te proeven die zojuist is gevallen.
Sneeuw eten is veilig, maar onder deze omstandigheden
Freepik
Uiteindelijk is het antwoord op de vraag of het eten van sneeuw veilig is ja, maar met enkele voorzorgsmaatregelen en rekening houdend met deze aspecten. Als je het wilt proeven of gebruiken voor recepten, is het belangrijk om te voorkomen dat je het verzamelt in de stad of in voorstedelijke gebieden. Wacht een paar uur na de eerste sneeuw om het op te rapen, bij voorkeur bij afwezigheid van wind, wat andere schadelijke stoffen kan vervoeren. Verontreinigingen zijn immers vrijwel overal aanwezig, zowel in voedsel als in de lucht, dus bevroren water uit sneeuw kan nauwelijks een uitzondering zijn: het is de hoeveelheid die de schade aanricht, en het kiezen van de “juiste” sneeuw is zeker niet gevaarlijk.
Eenmaal verzameld - met mate! - kun je heerlijke tussendoortjes maken, zoals een slush met je favoriete siroop of sneeuwijs. Hiervoor heb je alleen een beker melk nodig, een beetje suiker, anderhalve eetlepel vanille-extract en de juiste hoeveelheid sneeuw naar keuze, die je langzaam toevoegt nadat je de andere ingrediënten hebt gemengd en blijft roeren tot je een gelijkmatig mengsel hebt. Als je het wilt proberen, profiteer dan van het koude weer dat we misschien snel zullen vergeten: wetenschappers maken zich namelijk zorgen over de almaar stijgende temperaturen als gevolg van de opwarming van de aarde!
Heb jij ooit sneeuw geproefd of recepten met sneeuw bereid?