Uit onderzoek blijkt dat de meeste steden aan de oostkust van de VS in de oceaan zinken

Janine image
door Janine

24 Januari 2024

Uit onderzoek blijkt dat de meeste steden aan de oostkust van de VS in de oceaan zinken
Advertisement

Wat gebeurt er met de oostkust van de VS? Uit onderzoek is gebleken dat deze dichtbevolkte steden langzaam maar zeker aan het zinken zijn. Wat zou er kunnen gebeuren?

Advertisement

De steden aan de oostkust van de VS die aan het zinken zijn

De steden aan de oostkust van de VS die aan het zinken zijn

Oxford Academic

Veel steden aan de oostkust van de Verenigde Staten zijn aa het zinken. Uit onderzoek is gebleken dat Virginia Beach, Norfolk, Long Island, New York City en Baltimore geleidelijk aan het zinken zijn. “Langzaam maar zeker”, schrijven de onderzoekers. In deze gebieden is de bevolkingsdichtheid zeer hoog en is de kans op schade aan de fundering van gebouwen, wegen en spoorlijnen zeer zorgwekkend. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van de Virginia Tech University en de USGS, US Geological Survey. Volgens wat naar voren is gekomen, lopen deze steden aanzienlijke gevaren tijdens verschijnselen als hoogwater en hevige stormen.

Het onderzoeksteam richtte zich op satelliet- en ruimtebeelden en creëerde digitale kaarten van het kustoppervlak die de getroffen gebieden in detail laten zien. Hier is te zien hoe de bodem onverbiddelijk zakt en verschillende infrastructuren in gevaar brengt, die dringend en tijdig adequaat onderhoud vereisen. Een groot percentage van de Amerikaanse oostkust stort in met een snelheid van ten minste twee millimeter per jaar, terwijl kustgebieden met een oppervlakte van ongeveer 3700 vierkante kilometer in het midden van de Atlantische Oceaan de jaarlijkse snelheid van vijf millimeter hebben overschreden.

Advertisement

De blootstelling van Amerikaanse steden aan kustrisico's: de studie

De blootstelling van Amerikaanse steden aan kustrisico's: de studie

Oxford Academic

De wereldwijde zeespiegelstijging is ongeveer 4 mm per jaar, dus veel van deze gebieden overschrijden die stijging zelfs. Dr. Leonard O Ohenhen, een voormalige afgestudeerde student die het onderzoek uitvoerde in samenwerking met dr. Manoochehr Shirzaei van Virginia Tech en dr. Patrick L. Barnard van de US Geological Survey, legde uit dat de geleidelijke daling van de bodem langs de oostkust van de VS nogal wat zorgen baart, vooral in de dichtstbevolkte gebieden met de meest verwaarloosde infrastructuur. De getroffen gebieden liggen namelijk dicht bij bevolkingscentra, waardoor belangrijke voorzieningen zoals vliegvelden, spoorwegen en wegen gevaar lopen.

"Kustplaatsen zijn kwetsbaar voor meerdere risico's, die worden verergerd door bodemdaling. Aan de oostkust van de VS vergroten de hoge bevolkingsdichtheden en hulpbronnen de blootstelling van de regio aan kustrisico's", aldus de studie. "We gebruikten metingen van verticale grondbewegingen verkregen uit analyse van radar datasets om de blootstelling aan verzakkingsrisico's van mensen, hulpbronnen en infrastructuursystemen/faciliteiten langs de oostkust van de Verenigde Staten te beoordelen." In een gebied tussen 2.000 en 74.000 km2 zijn 1,2 tot 14 miljoen mensen, 476.000 tot 6,3 miljoen eigendommen en meer dan 50% van de infrastructuur in grote steden als New York, Baltimore en Norfolk blootgesteld aan percentages van verzakking tussen 1 en 2 mm per jaar, vervolgen de onderzoekers.

De Amerikaanse oostkust zinkt, onderzoekers spreken zich uit: “Strategieën zijn noodzakelijk”

De Amerikaanse oostkust zinkt, onderzoekers spreken zich uit: “Strategieën zijn noodzakelijk”

Antony-22/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

"Bovendien geeft onze analyse een opmerkelijke trend aan: naarmate de bodemdaling toeneemt, neemt de omvang van het gebied dat aan deze gevaren wordt blootgesteld navenant af. Onze analyse heeft verstrekkende gevolgen voor de planning van de veerkracht van gemeenschappen en infrastructuur. Onze analyse heeft verstrekkende gevolgen voor de planning van de veerkracht van gemeenschappen en infrastructuur en benadrukt de noodzaak van een gerichte aanpak in de overgang van reactieve naar proactieve strategieën voor risicobeperking in het tijdperk van klimaatverandering." De nadruk ligt dus niet alleen op het feit dat al dit land in de oceaan zinkt, maar ook op een ander probleem: dit gebeurt allemaal in dichtbevolkte en drukke steden, waardoor de mogelijkheid van overstromingen met de daaruit voortvloeiende verwoestende schade aan mensen en infrastructuur alarmerend wordt, vooral wanneer het zinken overeenkomt met de stijgende zee als gevolg van de opwarming van de aarde.

De onderzoekers waarschuwen daarom voor het belang van weerbaarheidsplanning voor risicogemeenschappen, die nu al te kampen hebben met de problemen die worden veroorzaakt door de steeds vaker voorkomende stormen als gevolg van de opwarming van de aarde. "De voortdurende en absolute bodemdaling aan de Amerikaanse oostkust zou reden tot bezorgdheid moeten zijn," zei Ohenhen. "We weten tot op zekere hoogte dat het land zinkt. Met dit onderzoek benadrukken we dat het zinken van land geen ongrijpbare bedreiging is. Het beïnvloedt jou, mij en iedereen, het kan geleidelijk gaan, maar de gevolgen zijn reëel", voegde Shirzaei eraan toe. Barnard concludeerde: "Deze informatie is noodzakelijk. Niemand anders verstrekt deze."

Wat vind jij van wat er gebeurt en vooral: zou het kunnen gebeuren?

Advertisement