Zijn melktanden echt noodzakelijk? Dit is de reden waarom ze vóór de definitieve groeien

Janine image
door Janine

23 Januari 2024

Zijn melktanden echt noodzakelijk? Dit is de reden waarom ze vóór de definitieve groeien
Advertisement

Veel mensen denken dat melktanden onbelangrijk zijn, omdat ze binnen een paar jaar uitvallen. Toch is dat niet zo: dit is waarom hun rol cruciaal is.

Advertisement

Waar dienen melktanden voor?

Waar dienen melktanden voor?

Pixabay

Heb je je ooit afgevraagd waar melktanden eigenlijk voor dienen? Veel mensen denken dat hun aanwezigheid overbodig is, maar in werkelijkheid hebben ze een heel specifieke en heel belangrijke rol. Als we ter wereld komen, hebben we in de overgrote meerderheid van de gevallen nog geen tanden: ze verschijnen in de mond van kinderen tussen de leeftijd van zes maanden en twee jaar. In totaal zijn er twintig melktanden, in tegenstelling tot de tweeëndertig definitieve tanden die later zullen komen. Wat is hun functie en bestaansreden?

Ongetwijfeld zijn ze nodig om te kauwen en nuttig bij de ontwikkeling van de spraak, maar dit is niet hun belangrijkste taak: de reden waarom we melktanden hebben, heeft te maken met de ontwikkeling van de kaak tijdens de groeifase en de ruimte die nodig is voor de groei van de blijvende tanden. Waarom groeien er dan niet alleen en direct volwassen tanden in? Omdat de kaken van kinderen niet breed genoeg zijn. Ondertussen vormen de blijvende tanden zich onder het tandvlees, aan de binnenkant van de kaken, terwijl de melktanden ervoor zorgen dat de nodige ruimte overblijft om ze te laten doorgroeien.

Advertisement

Waarom het belangrijk is om melktanden te verzorgen

Waarom het belangrijk is om melktanden te verzorgen

Freepik

Door te kauwen en kracht te geven aan de kaken, bevorderen ze bovendien de ontwikkeling van de volgende tanden en maken ze hun “doorgang” ordelijker. De melkkiezen zijn voornamelijk verantwoordelijk voor dit belangrijke werk, omdat ze veel breder zijn dan de blijvende kiezen die ervoor in de plaats komen. Als een melkkies vroegtijdig wordt getrokken vanwege een probleem, zoals een gaatje, gaat de ruimte die hij had gereserveerd voor de toekomstige tand gedeeltelijk verloren, wat later leidt tot overlapping.

Bovendien kan het vroegtijdige verlies van een melktand de groei van de volgende tand vertragen door botbedekking. Het behoud van de ruimte die nodig is voor het doorkomen van volwassen tanden is cruciaal voor een goede mondgezondheid in andere levensfasen: daarom kan zelfs een gaatje in een melktand een probleem zijn, ook al is het tijdelijk en voorbestemd om uit te vallen. Om een beugel te voorkomen - hoewel verschillende factoren van invloed zijn op de juiste uitlijning van tanden en kiezen - is het essentieel om al bij de melktanden te beginnen met een goede mondhygiëne: de verzorging van de melktanden kan zorgen voor een betere overgang naar de blijvende tanden, waardoor de benodigde ruimte behouden blijft.

Wanneer vallen melktanden uit?

Wanneer vallen melktanden uit?

Freepik

Samenvattend wordt het bestaan ​​van melktanden daarom voornamelijk gerechtvaardigd door de noodzaak om de ruimte te behouden die nodig is voor het doorbreken van volwassen tanden. Kinderen hebben een heel kleine kaak en schedel die daarvoor geschikt zijn, en melktanden beginnen uit te vallen net op het moment dat de kaak begint te groeien, tussen de leeftijd van drie en twaalf jaar. De eerste die uitvallen zijn meestal de snijtanden, gevolgd door de eerste kiezen, de hoektanden en de tweede kiezen. Normaal gesproken volgen ze echter de volgorde waarin ze zijn verschenen, maar als dit niet het geval is, is dat geen probleem: ongeacht welke tand er als eerste uitvalt, er is al een vervanging klaar.

Hoewel er slechts twintig melktanden zouden moeten zijn, kan in sommige gevallen hyperdontie optreden, waarbij het aantal groter is, wat enige problemen kan veroorzaken, maar het komt veel vaker voor dat de volwassen tanden talrijker zijn dan nodig is. Alle melktanden zijn in ieder geval tijdelijk en zullen worden vervangen door de 32 blijvende tanden, waaraan de verstandskiezen worden toegevoegd die zich rond de leeftijd van 17-25 jaar ontwikkelen. Wat als niet alle melktanden uitvallen? In sommige gevallen wordt het uitvallen vertraagd en extractie noodzakelijk maken om te voorkomen dat de doorgang van de nieuwe tand wordt belemmerd.

Wist jij hoe belangrijk melktanden zijn?

Advertisement