Onderzoekers leggen uit waarom het belangrijk is om kinderen op dezelfde tijd (en vroeg) naar bed te sturen

Janine image
door Janine

18 Februari 2024

Onderzoekers leggen uit waarom het belangrijk is om kinderen op dezelfde tijd (en vroeg) naar bed te sturen
Advertisement

Kunnen bepaalde gewoonten de hersenontwikkeling van kinderen beïnvloeden? Volgens een onderzoek lijkt dat zo te zijn. Dit is wat de wetenschap erover heeft ontdekt.

Onderzoekers ontdekken het verschil in de hersenen van kinderen die een “strikte” avondroutine hebben en kinderen die dat niet hebben

Advertisement

Slaapgebrek schaadt de hersenontwikkeling bij kinderen

Slaapgebrek schaadt de hersenontwikkeling bij kinderen

Freepik

Wie jonge kinderen heeft, weet hoe moeilijk het kan zijn om dagelijkse regels en routines op te stellen die kunnen worden afgedwongen en nageleefd. Beginnend met maaltijden, variërend van huiswerk tot etenstijden en bedtijden, zijn er veel aspecten waarmee rekening moet worden gehouden en die goed moeten worden “georganiseerd”. De wetenschap heeft al lang geleden ontdekt dat de kwaliteit van de slaap van kinderen cruciaal is om overdag goed te kunnen leren, maar het lijkt ook een grote invloed te hebben op de ontwikkeling van de hersenen van het kind. 

Streng en compromisloos zijn bij het naar bed brengen van de kleintjes zou daarom cruciaal zijn, maar niet alleen dat: ook andere dagelijkse routines moeten methodisch worden vastgesteld, volgens deskundigen. De kwaliteit en noodzakelijke duur van de slaap zijn op elke leeftijd belangrijk: goed cognitief functioneren en algemeen welzijn zijn ervan afhankelijk, maar bij kinderen worden ze extra belangrijk. Onvoldoende rust, zegt de wetenschap, kan de ontwikkeling van de hersenen schaden, waardoor deze vertraagt en ook de schoolprestaties afnemen.

Advertisement

Gezinsroutine en slaap bij kinderen

Gezinsroutine en slaap bij kinderen

Pexels

Onderzoek uitgevoerd door wetenschappers van de Colorado State University in de VS heeft één aspect in het bijzonder belicht met betrekking tot slaap bij kinderen: volgens de bevindingen blijken kinderen die geen precieze regels krijgen niet genoeg slaap te krijgen en minder ontwikkelde hersenen te hebben dan hun leeftijdsgenoten die wel voldoende rust krijgen. Hoe beïnvloedt dit specifiek de slaap van kinderen? Volgens de onderzoekers kan een ongeordend gezinsleven, zonder vaste gewoonten en routines, met ongeorganiseerde en discontinue dagschema's, een negatieve invloed hebben op de rust. Het onderzoek richtte zich daarom op het verband tussen slaap in de kindertijd en de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen.

"Slaapstoornissen zijn consistent in verband gebracht met lagere academische prestaties en een slechtere geestelijke gezondheid bij kinderen. De doelstellingen van deze studie waren het onderzoeken van de associaties tussen slaapduur en hersenmorfometrie bij kinderen en het onderzoeken van de rol van de slaapomgeving en gezinsroutines in deze associaties", aldus de studie.

Het onderzoeksteam observeerde de hersenstructuur van kinderen

De aanpak van de onderzoekers combineerde het gebruik van MRI-scans van de hersenstructuur en -functie van kinderen met onderzoeken over gezinsroutines die van invloed kunnen zijn op slaappatronen bij kinderen. Meer specifiek observeerde assistent-professor Emily Merz van de afdeling Psychologie, die het onderzoek leidde, de hersenstructuur met behulp van MRI-scans, waarbij ze de corticale dikte en de grootte van de amygdala onderzocht om de effecten van deze discontinuïteiten op de ontwikkeling van de hersenen beter te begrijpen.

Als veel kinderen door nieuwe technologieën of andere factoren niet genoeg slaap krijgen, hebben degenen die geen georganiseerde dagelijkse routine ervaren een hoger risico op slecht slapen. Merz legt uit dat dit veroorzaakt kan worden door een groter gevoel van “onzekerheid” door het gebrek aan “vaste regels”, wat leidt tot een soort dagelijkse instabiliteit. Ook lawaaiige huizen en onrustige slaapomgevingen zouden dit verder kunnen beïnvloeden.

Tijdens het onderzoek ondervroegen Merz en haar medewerkers 94 kinderen tussen 5 en 9 jaar uit verschillende gezinscategorieën, waaronder ouders met verschillende opleidingsniveaus.

Het belang van regels tijdens de kindertijd

Het belang van regels tijdens de kindertijd

Freepik

De resultaten gaven aan dat minder scannen en organiseren van dagelijkse schema's "significant geassocieerd waren met een kortere slaapduur doordeweeks bij kinderen en een verminderde dikte in de linker midden temporale, rechter postcentrale en rechter superieure frontale cortex en een kleiner basolateraal maar niet centromediaal amygdala volume. Gezinsroutines bemiddelen significant de associaties met de slaapduur bij kinderen doordeweeks”, meldt het onderzoek. Volgens Merz kan een gebrek aan consistentie in de gezinsroutines “mogelijk de stress bij kinderen verhogen en de slaapduur verkorten, met alle gevolgen van dien voor de ontwikkeling van de hersenen”.

Melissa Hansen, hoofdauteur van het onderzoek en promovendus in de cognitieve neurowetenschappen, zal het onderzoek verder onderzoeken door de connectiviteit tussen hersengebieden te onderzoeken in relatie tot de hoeveelheid slaap bij kinderen. "Onze meest recente bevindingen suggereren dat slaaptekort niet alleen geassocieerd kan worden met de grootte en structuur van de hersenen, maar ook met de functie van hersencircuits die emoties verwerken bij kinderen”, zei Merz. "De kindertijd is een delicate periode van ontwikkeling waarin omgevingservaringen krachtige en blijvende invloeden kunnen hebben op de hersenen."

Volgens de expert is het essentieel dat kinderen in deze delicate levensperiode daarom precieze en stabiele regels krijgen met betrekking tot de dagelijkse planning die ze moeten volgen, om discontinuïteit te vermijden en hen zo een gevoel van dagelijkse “stabiliteit” te geven die elke dag kenmerkt. Op deze manier zal zelfs bedtijd altijd hetzelfde zijn, wat de rust en hersenontwikkeling van het kind bevordert. 

Wat denk jij ervan?

Advertisement