Verbijsterde moeder laat het wiskundehuiswerk van haar achtjarige dochter zien: er zit een addertje onder het gras

Janine image
door Janine

04 Mei 2024

Perplexe moeder laat het wiskundehuiswerk van haar dochter zien
Advertisement

Een moeder deelde de wiskundeopdracht van haar dochter op het web en vestigde de aandacht op een nogal “vreemd” aspect in het bijzonder. Laten we samen uitzoeken wat het is.

De “nieuwe wiskunde” daagt ook volwassenen uit

Freepik

Opnieuw lijkt de "nieuwe wiskunde" voor wat verwarring te zorgen. Sommige ouders van kinderen die momenteel op de basisschool zitten, hebben besloten om de huiswerkopdrachten van hun kinderen online te zetten, omdat ze het moeilijk vinden om de taak te voltooien, zoals de moeder die zich rechtstreeks tot de leerkracht moest wenden om het antwoord te vinden.

In dit geval deelde gebruiker kate_seddy de huiswerkopdracht van haar achtjarige dochter met de Reddit-gemeenschap en vroeg om de mening van gebruikers. De wiskundeopdracht in kwestie was al correct uitgevoerd door het kind, maar de moeder merkte iets vreemds op. Ze liet de foto van het schrift vergezeld gaan van de volgende woorden: "Het konijnenoor op dit papier dat mijn dochter mee naar huis nam van school."

Advertisement

Wiskunde op de basisschool: “Kijk naar het oor van het konijn”.

Het wiskundehuiswerk met het konijntje om in te kleuren

kate_seddy/Reddit

De taak bestond uit het inkleuren van de figuren op het vel, dat wil zeggen een konijntje en een wortel, evenals de achtergrond, op basis van de wiskundige aanwijzingen die in elke afzonderlijke sectie werden gegeven. De wortel is bijvoorbeeld verdeeld in vier delen, waarbinnen verschillende cijfers worden weergegeven: het resultaat van elke som komt overeen met een bepaalde kleur, zoals aangegeven in de tabel boven de tekening. Als het resultaat vijftien is, moet het roze gekleurd zijn, als het 16 is, moet de kleur paars zijn, als de som van de getallen 17 oplevert, is de juiste kleur groen, 18 komt overeen met oranje, 19 met wit en tenslotte geel voor het getal 20.

In vrijwel alle gevallen bevat elk stukje binnen dezelfde figuur verschillende getallen die echter hetzelfde resultaat opleveren, zodat de kleur homogeen is: de vier stukjes van de wortel bevatten in feite verschillende getallen, maar het resultaat is steeds 18 en de te gebruiken kleur is altijd oranje. Voor het plukje geven alle sommen echter een resultaat van 17, wat overeenkomt met de kleur groen. Wat is er dan vreemd aan? Kijk maar naar het konijn: hoewel de kleuren waaruit dit figuur bestaat wit en roze zijn, verbergt de punt van het oor een klein addertje onder het gras.

Met haar 8 jaar laat ze zich niet misleiden door de wiskundige valstrik

Freepik

De snuit en oren van het konijntje zijn wit gekleurd, behalve de mond en de binnenkant van de oren, die roze zijn. Het bovenste deel van de binnenkant van het linkeroor springt echter in het oog: het zou roze moeten zijn, maar het meisje heeft het geel gekleurd. Waarom? De uitkomst van het optellen van 15+5 is 20, niet 15. Dus de juiste kleur, volgens de grafiek, is geel. Kate was waarschijnlijk verbaasd dat haar dochter, die pas 8 jaar oud is, niet in de “wiskundige truc” was getrapt: het doel van de opdracht was om te controleren of de kinderen aandacht hadden voor de sommen en niet alleen voor de te gebruiken kleuren.

"Dit meisje is een onafhankelijke denker!", “Je dochter is intelligent en niet gemakkelijk voor de gek te houden. Je zou trots moeten zijn!" merkte een gebruiker op, terwijl een ander schreef: "Als het oor van het konijn roze was, zou dat betekenen dat de leerling de optelling niet heeft gedaan en simpelweg heeft gekleurd. Het is een leuk idee van de leraar om te zien wie er echt oplet." Iemand is van mening dat "ik als kind waarschijnlijk tegen de leraar zou hebben gezegd dat de som fout was en zou hebben gevraagd of ik het alsnog roze mocht kleuren."

Wat denk jij, vind je dit een nuttige methode om de prestaties van een basisschoolleerling te beoordelen?

Advertisement