School verbiedt een kind om zich in te schrijven omdat hij lang haar heeft: de vader komt tussenbeide

Janine image
door Janine

07 April 2023

School verbiedt een kind om zich in te schrijven omdat hij lang haar heeft: de vader komt tussenbeide
Advertisement

Elke school stelt regels op die elke leerling en docent moet respecteren, op straffe van meer of minder ernstige maatregelen. Respect voor de verboden en te volgen regels is essentieel voor een evenwicht van rollen en voor de goede werking van het instituut, maar in sommige gevallen besluiten ouders om tussenbeide te komen door te protesteren en publiekelijk de maatregelen tegen hun kinderen aan de kaak te stellen. Dat is precies wat een Mexicaanse vader deed toen zijn zoon de inschrijving werd ontzegd omdat zijn haar te lang was.

via TV Azteca

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Jesús Maldonado, vader van de leerling Jesús, is het er niet mee eens en heeft besloten de rechten van zijn zoon te verdedigen, die niet naar school mag omdat zijn haar te lang is en daarom lijkt op dat van een meisje. De episode vond plaats op een basisschool in Mexico, waar het kind naar de derde klas zou gaan.

Maldonado is van plan juridische stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat zijn zoon zijn studie kan voortzetten en het jaar niet verliest. "Ze legden me uit dat, aangezien mijn zoon haar heeft als een meisje en dit in strijd is met de regelgeving, hij niet dezelfde behandeling kan krijgen als anderen, alleen vanwege zijn uiterlijk", zei de man.

Araceli Loeza, woordvoerder van het instituut, zei dat het interne reglement voorziet in deze clausule en dat het werd aanvaard en ondertekend door de ouders van de student bij toelating. In het document is daarom bepaald dat leerlingen zich moeten presenteren met kort haar en de vereiste kledingvoorschriften moeten respecteren. "We hebben een gedisciplineerde school, een overeenkomst van coëxistentie die we samen met de ouders ondertekenen."

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Om discriminerende handelingen te voorkomen, deelde de Raad van State echter mee dat er een document bestaat waarin staat dat "toelating tot scholen niet kan worden verboden vanwege de kleur van het haar, het kapsel of de kleding". Op dit moment hebben de ouders van Jesús ervoor gezorgd dat hun zoon tijdelijk lessen kan blijven volgen, in afwachting van definitieve ontwikkelingen in de situatie die nog moeten worden opgehelderd.

Wat vind je van de "ouderwetse" regels van deze school? Denk je dat het juist is om een ​​student uit te sluiten omdat hij de vereiste esthetische look niet heeft gerespecteerd of is het overdreven?

Advertisement