Een school keurt het gebruik van lijfstraffen goed: "we moeten onhandelbare kinderen een lesje leren"

Janine image
door Janine

25 Maart 2021

Een school keurt het gebruik van lijfstraffen goed: "we moeten onhandelbare kinderen een lesje leren"
Advertisement

Kinderen opvoeden is erg moeilijk, zowel voor ouders als voor leerkrachten. Deze laatsten zien zich vaak gedwongen om situaties van chaos en onbeschoftheid in de klaslokalen in bedwang te houden. Kinderen respect bijbrengen voor anderen, onderwijs en sociale normen is een verantwoordelijkheid waarbij ouders en leerkrachten betrokken zijn, zij het op een verschillende manier. Wat te doen als kinderen gewoon niet bereid lijken te zijn om de regels te gehoorzamen? Wat kunnen leerkrachten doen als schorsing, strafwerk en slechte beoordelingen niet voldoende zijn? De medewerkers van het schooldistrict in Texas hebben ingestemd met een terugkeer naar de praktijk van lijfstraffen voor de meest ongedisciplineerde kinderen.

via cbsnews.com

Advertisement
kyo azuma unsplash

kyo azuma unsplash

De raad van bestuur van de Three Rivers Independent School in het zuiden van Texas keurde het voorstel goed dat het mogelijk zou maken om terug te keren naar het gebruik van paddles (een roeispaanachtig houten instrument dat speciaal is ontworpen om mensen te slaan) als een vorm van lijfstraffen voor respectloze en ongedisciplineerde studenten. Lijfstraffen zijn legaal in Texas en worden door de Texas Classroom Teachers Association (TCTA) gedefinieerd als "het opzettelijk toebrengen van fysieke pijn door slaan, peddelen, tikken of enig ander fysiek geweld dat wordt gebruikt als een middel tot discipline." Ouders kunnen het gebruik van deze maatregelen accepteren of weigeren door zowel schriftelijke als mondelinge toestemming te geven. Als de ouders het voorstel goedkeuren, zijn ze zich ervan bewust dat hun kinderen in de meest extreme gevallen lijfstraffen kunnen krijgen voor hun slechte gedrag.

Advertisement
procon org twitter

procon org twitter

De kwestie heeft tot verhitte discussies geleid: veel opvoeders zijn bezorgd over dit voorstel, aangezien het slaan van kinderen met een stuk gereedschap (met de hand, met een paddle of met een boek) de verantwoordelijkheid is van de ouders. Er zijn daarom mensen die beweren dat het een beslist drastische en ouderwetse maatregel is en dat deze onderwijsmethode nu achterhaald zou moeten zijn; er zijn ook mensen die geloven dat kinderen in extreme gevallen een les moeten leren die ze moeilijk zullen vergeten. Niet alle scholen zijn het eens met het district dat het voorstel in kwestie heeft goedgekeurd, omdat ze geloven dat de angst bij studenten zo groot kan worden dat het hen ertoe aanzet om thuis te blijven en van school te gaan. Kinderen opvoeden is zeker van fundamenteel belang voor het welzijn van de klassen en om op een ​​vreedzame manier naar school te kunnen gaan, maar velen vragen zich af of het nodig is hun toevlucht te nemen tot dergelijke extreme en verouderde onderwijsvormen. Hoe denk jij hierover?

Advertisement